Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Ehkä Koli, ehkä Ilomantsi – sitten joskus

Niina Myller teki harrastuksestaan itselleen ammatin Yhdysvalloissa. Kuva: Nico Hartikainen Niina Myller teki harrastuksestaan itselleen ammatin Yhdysvalloissa. Kuva: Nico Hartikainen

Niina Myller muutti Pohjois-Karjalasta Kaliforniaan ja vaihtoi puolivahingossa elokuva-alan someyrittäjyyteen.

Kun joensuulainen Niina Myller tapasi nykyisen puolisonsa Nico Hartikaisen vuonna 2009 töiden kautta, ei hän osannut aavistaakaan, että kymmenen vuoden kuluttua hän muuttaisi tämän perässä pariskunnan yhteiseen kotiin Los Angelesiin.
Myller ja Yhdysvalloissa asuva Hartikainen pitivät kaverillisesti yhteyttä, kunnes Hartikaisen vieraillessa Joensuussa kesällä 2016 ystävyys muuttui rakkaudeksi. Siitä saakka pariskunta eli etäsuhteessa aina vuoteen 2019 asti.
– Juttelimme tunnin tai puolentoista ajan puhelimessa joka aamu ennen töihin lähtöäni ja joka ilta kun olin itse valmistautumassa nukkumaan. Asuin silloin Enossa, ja välillä juttelin työmatkatkin hänen kanssaan kaiuttimen kautta, Niina Myller muistelee.

Vuonna 2018 pariskunta meni naimisiin Kolilla, ja samana vuonna tuli aika tehdä päätöksiä tulevaisuudesta. Pohjois-Karjalassa syntynyt Niina Myller työskenteli tuolloin maakunnallisena elokuvakomissaarina, ja Myllerin puoliso toimi musiikkituottajana Los Angelesissa.
– Nicolla oli niin hyvä työtilanne, että meidän kannatti muuttaa Los Angelesiin – sehän on globaalisti musiikkiteollisuuden ykköspaikkoja. Koin, että minulla ei ollut mitään menetettävää, toisin kuin hänellä, Myller kertoo päätöksestään muuttaa Kaliforniaan.
– Olin jo kymmenen vuotta vetänyt eri EU-kehittämisprojekteja, ja tuntui, että olin jo saanut elokuva-alalta kaiken, mitä siltä hain. Halusin tehdä jotan ihan muuta.
Joulukuussa 2018 Myller haki green cardia, jonka käsittelyssä kesti lähes vuoden päivät. Myller jättäytyi seuraavana keväänä pois työstään ja aloitti kesällä YAMK-tutkinnon Karelia-ammattikorkeakoulussa.
Marraskuussa 2019 pariskunta pääsi viimein lähtemään kohti Yhdysvaltoja.
– Nico tuli Suomeen odottamaan green card -hakemukseni käsittelyä, koska halusimme tehdä yhdessä sen matkan kohti uutta, vaikka minähän siinä vain muutin – Nicolla oli jo asunto Losissa, Myller kertoo.

Elämä Kaliforniassa nyt, reilun vuoden jälkeen, tuntuu Niina Myllerin mukaan hyvältä: ihmisten avoimuuteen ja small talkiin on tottunut, ja pahimmista kulttuurishokeista, jos sellaisia on ollut alun perinkään, on päästy jo yli.
– On täällä sellaisia pieniä arjen eroja, kuten että ruokakaupoista ei saa muita päivittäisiä käyttötavaroita, kuten tiskiharjoja ja paristoja, ja muovista tekonurmea saattaa olla missä tahansa kadun kulmassa, Myller nauraa.
Myllerin mukaan pariskunnan taloudellinen pärjääminen Los Angelesissa oli turvattu, vaikka Myller ei olisi heti uutta työtä löytänytkään.
– Minun oli tarkoitus vielä viime vuoden ajan miettiä, mitä haluaisin tehdä. En olisi arvannut, että uusi työ löytyisi jo samana vuonna, Myller toteaa.
Myller on rakentanut kamppailu-urheiluun keskittyvää henkilöbrändia nimellä Niina Carita, jolla hän pyörittää myös blogiaan ja somekanaviaan. Instagramissa hänellä on seuraajia nyt yli 80 000 ja TikTokissa 120 000.
Myllerin mukaan yrittäjyys ja somevaikuttaminen saivat alkunsa ikään kuin vahingossa.
– Päätin alkaa verkostoitua ja rakentaa samalla omia somekanaviani, ja rupesin tekemään joka päivä pieniä postauksia. Kaikkein tärkein asia somekanavan kasvattamisessa on säännöllisyys.
Samalla Myller jatkoi pitkäaikaista kilpatason thainyrkkeilyharrastustaan paikallisella muaythai-salilla, joten somen sisältö syntyi luontevasti.
– Sitten tulikin korona, joten treenailin paljon kotona. Seuraajamäärät alkoivat kasvaa hurjaa vauhtia, ja samalla aloin saada yhteistyökumppanussehdotuksia. Kaikki asiat vain tapahtuivat.

Nyt Niina Myllerillä on käynnissä useita yhteistyökumppanuuksia, joista merkittävimpiä on vuoden mittainen sopimus kansainvälisen kamppailulajivarustebrändin Century Martial Artsin kanssa.
– Olen päässyt tekemään yhteistyötä aivan ihanien kumppaneiden kanssa. Nautin yrittäjyydestä suuresti, ja on hienoa saada päättää siitä, kenen kanssa töitä tekee.
Myllerin mukaan tuntuu vieläkin hassulta mieltää itsensä somevaikuttajaksi, vaikka sitä hän on.
– En olisi ikinä uskonut, että minusta tulee somevaikuttaja, ja että voisin tehdä harrastuksesta työn. Se on tosi luovaa ja myös haastavaa hommaa.
Myller toteaa suoraan, että elokuva-alaa ei käy ikävä.
– Siellä on paljon negatiivisia asioita ja rakenteita, joita en halua elämääni. Niistä on myös puhuttu ääneen viime vuosien aikana. Halusin aloittaa täällä puhtaalta pöydältä.

Niina Carita -brändin pyörittämisen ohessa Niina Myller on ehtinyt kirjoittaa yhden e-kirjan – Potkaise Instagramisi käyntiin (2020) – ja seuraava on haaveissa heti, kun aikaa riittää.
Tämän vuoden kevät kului yrittäjyyden ja opinnäytetyön raportin viimeistelyn parissa. Opinnäytteensä Myller teki YouTube-yrittäjyydestä, ja hänen tavoitteenaan on valmistua kevään aikana.
Pandemiasta huolimatta Los Angelesissa on Myllerin mukaan riittänyt mielekästä tekemistä.
– Vaikka tänne Amerikkaan muutto jännittikin aikanaan, sopeutuminen kävi tosi nopeasti. Nyt tuntuu siltä, että minä olen se, joka tuolla kyselee ihmisiltä ”how are you” ja haluaa aloittaa keskusteluja, ja toiset vain kävelevät ohi, Myller nauraa.
Aviopari elää nyt onnellista arkea, ja haaveissa siintää vielä joskus muutto Suomeen ja Pohjois-Karjalaan. Myllerin mukaan molemmat heistä ovat Suomi- ja kotiseuturakkaita ihmisiä.
– Siihen voi mennä kymmenen tai kaksikymmentä vuotta, mutta haaveilemme omasta saunasta ja avantouintipaikasta. Olen miettinyt, että ehkä Ilomantsi, Koli tai vaikka Outokumpu. Siellä on paljon ihania paikkoja, jotka tulivat elokuva-alalla tutuksi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä