Julkaistu    |  Päivitetty 
Petteri Puhakka

Lääkäri Kalle Sorsan menestyksekäs ja arvoituksellinen elämä

Osa räätäli Sorsan suurta perhettä Joensuussa vuonna 1895. Ylärivissä vasemmalta oikealle Uno, Väinö ja Elin, Aina-tyttären aviomies Aleksanteri Kerkkänen ja tytär Aina. Alhaalla vasemmalta oikealle tyttäret Hellin ja Linda, räätäli Juho Sorsan puoliso Adolfina, räätäli Juho Sorsa ja tytär Rosa Maria. Kuva: Tuomo Ahokas Osa räätäli Sorsan suurta perhettä Joensuussa vuonna 1895. Ylärivissä vasemmalta oikealle Uno, Väinö ja Elin, Aina-tyttären aviomies Aleksanteri Kerkkänen ja tytär Aina. Alhaalla vasemmalta oikealle tyttäret Hellin ja Linda, räätäli Juho Sorsan puoliso Adolfina, räätäli Juho Sorsa ja tytär Rosa Maria. Kuva: Tuomo Ahokas
Joensuulaisen räätäli Juho Sorsan perheeseen kolmantena lapsena vuonna 1870 syntynyt Kalle oli nuoruusvuosinaan isänsä apurina Kauppa- ja Malmikadun kulmauksen räätäliliikkeessä. Perhe muutti Ouluun vuonna 1882 ja Kalle meni lyseon jälkeen farmaseutin oppiin Oulun Uuteen Apteekkiin.

Vuonna 1889 farmaseutin pätevyyden saatuaan Kalle seurasi kahden isoveljensä esimerkkiä ja muutti Yhdysvaltojen Michiganiin, Calumetin kaupunkiin. Siellä miehen nimi muuntui sikäläisesti helpommin luettavaan muotoon Charles John Sorsén.

Kalle työskenteli aluksi farmaseuttina, mutta suoritti jo vuonna 1891 apteekkarin tutkinnon. Muutaman vuoden jälkeen Kallen palava kiinnostus lääketieteeseen johti siihen, että hän myi osuutensa apteekista ja aloitti lääkäriopinnot Chicagossa vuonna 1895. Lääkäriksi hän valmistui vuonna 1898.

Palvellakseen lääkärin toimessa mahdollisimman hyvin Kalle perusti vuonna 1903 yksityissairaalan Calumetiin. Rahoitusta varten hän matkusti sitä ennen Alaskan Nomeen etsimään kultaa. On sanottu, että Kalle olisi opiskellut vielä New Yorkissa kirurgiaa ja tullut myös taitavaksi kirurgiksi.

Kalle oli monilahjakas ja energinen. Laajaa mainetta niittäneen lääkärityönsä ohella hän oli nimittäin Calumetin suomalaisen Päivälehden perustajia ja monien seurojen toimihenkilö. Isänsä tavoin hänet tunnettiin myös taitavana laulajana.

Suomessa oli vuosisadan vaihteessa ollut tulvavuosi ja sitten katovuodet. Kalle arvosti juuriaan ja hankki Suomelle tukea Yhdysvalloissa järjestetyn sanomalehtikampanjoinnin ja keräysten kautta. Pohjois-Karjalaa hän tuki myös merkittävillä omilla avustuksilla.

Idearikkaus oli Kallen yksi luonteenpiirre. Hän oli kuullut jo vuonna 1889, että Kontiolahdelta oli löydetty kuparia. Maakunnassa useita kertoja vieraillessaan hän otti malminäytteitä ja tutkitutti niitä omalla kustannuksellaan Yhdysvalloissa.

Lopulta vuonna 1907 perustettiin kaivosyhtiö Finnish American Mining Company, jonka yhtenä liikekohteena oli ajateltu Kontiolahden malmiesiintymää. Kun Kalle ei voinut projektia pian esille tulevasta syystä jatkaa, asia jäi kesken.

Tarinoiden mukaan Kalle tuli Yhdysvaltoihin vain kolme senttiä kukkarossaan ja oli pian varakas mies, joka anteliaasti tuki vanhempiaan, Suomessa edelleen asuvia nuorempia perheensä jäseniä ja koko suomalaista yhteisöä.

Monivaiheisessa Kalle Sorsan elämässä oli muutama hämmentävä mysteeri. Vuoden 1894 lokakuussa Kalle ilmoitti kihlautumisestaan joensuulaisen kauppias Antti Uimosen tyttären Elin Sofian kanssa. Jostakin selittämättömästä syystä kihlaus peruuntui.

Jotakin kovin erikoista tapahtui vuonna 1907. Kalle Sorsa oli kihlautunut varatuomari Oskar Langin Kersti-tyttären kanssa ja häät oli sovittu Lontooseen elo-syykuun taitteeseen.

Englantiin saavuttuaan Kalle koki olonsa ylistressaantuneeksi, minkä vuoksi häitä olisi hänen mielestään kannattanut siirtää. Seuraavana päivänä Kalle Sorsa löydettiin huoneestaan menehtyneenä.

Kalle Sorsan yllättävän menehtymisen syistä on annettu eri lähteissä täysin toisistaan poikkeavia kuvauksia.

Englantilaisten sanomalehtien antama kertomus tapahtuneesta on todella hyytävä mutta yhdenmukainen.

Muualla taas raportoitiin asiasta pyöreämmin ja epämääräisemmin.

Tohtori Sorsa oli nykymittapuunkin mukaan erittäin varakas, mikä osaltaan herättää kuolemaan liittyviä kysymyksiä tai arvailuja. Hän oli toimissaan ja sanoissaan myös kiintynyt kotimaahansa Suomeen, ja maan etuihin, mikä saattoi olla vaarallinen asia silloin, kun Suomi oli toisen valtion hallinnon alla.

Unohdettu ja arvoituksen jälkeensä jättänyt joensuulaislähtöinen suurmies Kalle Sorsa oli menestynyt, monilahjakas, luonteeltaan vaatimaton, mutta yritteliäs ja taitava lääkäri.

Hänessä oli myös lempeyttä ja arvostusta ilmentävät luonteenpiirteet, ottihan hän eläessään anteliaasti huomioon kotiseutunsa ja läheisensä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä