Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Täyttömaasta tapahtumapaikaksi

Joensuun Laulurinne on Alpo Halmeen ja Erkki Juvan suunnittelema. Laulurinteen leveys on 100 metriä ja harjakorkeus 18 metriä. Vuonna 1993 rakennettu esiintymiskatos on arkkitehti Martti Aittapellon käsialaa. Laulurinteen yleisökentän pinta-ala on noin kolme ja puoli hehtaaria. Kuva: Henri Jumppanen Joensuun Laulurinne on Alpo Halmeen ja Erkki Juvan suunnittelema. Laulurinteen leveys on 100 metriä ja harjakorkeus 18 metriä. Vuonna 1993 rakennettu esiintymiskatos on arkkitehti Martti Aittapellon käsialaa. Laulurinteen yleisökentän pinta-ala on noin kolme ja puoli hehtaaria. Kuva: Henri Jumppanen
Joensuun Laulurinne ja sen ympäristö ovat monelle tuttuja paikkoja Ilosaarirockin sekä Suomen suven avauksen näyttämönä. Laululavan portaat toimivat monelle myös kuntoilukohteena. Rapputreeniä suorittavat kaupunkilaiset ovat tuttu näky Linnunlahden maisemassa, kun he kapuavat hiki hatussa rinteen kahtakymmentäviittä betoniporrasta ylös ja alas.

Laulurinteen syntyhistorian ensiaskeleet juontavat juurensa 1950-luvun loppupuolelle, kun kasvava kaupunki aloitti täytemaan ajamisen Linnunlahden rannoille. 1960–70 luvuilla rakentamisen tahti kiihtyi ja Linnunlahden täytemaakukkulat kasvoivat entisestään.

Ajatus Laulurinteestä alkoi hahmottumaan 1980-luvun alussa, kun kaupunkiin alettiin suunnitella Laulujuhlia. Silloinen kaupunginjohtaja Aaro Heikkilä ajoi Laulurinteen rakentamista määrätietoisesti eteenpäin. Kyseessä oli aikanaan miljoonaprojekti, jonka rakentamispäätös vaati poliittista vääntöä. Monet kyseenalaistivat Laulurinteen tarpeellisuuden.

Rahan lisäksi kriittisesti suhtautuvia arvelutti, kuinka hataralle täyttömaalle tehtävä rakennelma kestää pystyssä. Laulurinteen paikaksi harkittiin tuolloin myös nykyisen Mehtimäen urheilukentän aluetta.

Laulurinne valmistui 1985. Siellä on koettu vuosien varrella monia ikimuistoisia hetkiä.

Joensuun Laulujuhlien pitopaikkana Laulurinne toimi tapahtuman lakkauttamisvuoteen 1997 saakka. Vuoden 1990 juhannusaattona Maailmat kohtaavat -festivaalin huipentuma World Party -konsertti veti paikalle 10 000 ihmistä, kun David Byrne ja Rei Momo lumosivat yleisön rytmeillään. Herättäjäjuhlat taas kokosivat vuonna 1995 paikalle 32 000 vierasta. Heitä varten hiekkakentälle tarvittiin neljäntoista kilometrin verran irtopenkkejä.

Ilosaarirock järjestettiin ensimmäisen kerran Laulurinteellä vuonna 1991, kun Joensuun kaupunki myönsi tukea silloin kaksikymmentä vuotta täyttävälle festivaalille. Siitä saakka Ilosaarirock on järjestetty Linnunlahdella, ja esimerkiksi vuonna 2017 Laulurinteen ympäristössä vieraili kolmen festivaalipäivän aikana 67 000 ihmistä. Lisäksi Laulurinne on toiminut vuosien varrella muun muassa tivoleiden ja sirkusten pitopaikkana.

Suomen suven avausta Laulurinteellä juhlittiin ensimmäisen kerran heti sen valmistumisvuonna 1985. Siitä saakka Laulurinne on toiminut tapahtuman kotipesänä. Normaalivuosina Suven avaus on tuonut Laulurinteen portaille 6 000 koululaista ympäri maakuntaa toivottamaan Suvivirren ja Karjalaisten laulun voimin kesän tervetulleeksi.

Nyt perinteikäs tapahtuma järjestetään toista kertaa verkossa. Suven avaus -video julkaistaan tulevana perjantaina Joensuun kaupungin YouTube-kanavalla. Verkkotapahtuman artistivieraana on tällä kertaa Elastinen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä