Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Puumalainen

Pelimannimusiikkia Pohjois-Karjalasta

Joen Sottiisin kokoonpano keväällä 2020. Vasemmalta oikealle Seppo Hyvärinen, vieressä Edo Pennings, viulun kanssa Jaakko Onkamo, takana Elvi Mutanen, vieressä Juha Hurmalainen, Maija Pänttönen, Juhani Hämäläinen ja Jorma Leppänen sekä harmonin takana Vesa Tuominen. Kuva: Joen Sottiisin arkisto Joen Sottiisin kokoonpano keväällä 2020. Vasemmalta oikealle Seppo Hyvärinen, vieressä Edo Pennings, viulun kanssa Jaakko Onkamo, takana Elvi Mutanen, vieressä Juha Hurmalainen, Maija Pänttönen, Juhani Hämäläinen ja Jorma Leppänen sekä harmonin takana Vesa Tuominen. Kuva: Joen Sottiisin arkisto
Kansanmusiikkiyhtye Joen Sottiisi aloitti toimintansa vuonna 1997 silloisen Joensuun Vapaaopiston opintoryhmänä. Vuosien varrella kymmenissä erilaisissa tapahtumissa ja konserteissa esiintynyt yhtye kokoontuu edelleen viikoittain, ja toiveissa onkin päästä taas soittamaan yleisölle hiljaisen vuoden jälkeen.

Nykyisen Joensuun seudun kansalaisopiston ryhmänä toimivan Joen Sottiisin johtajana on ollut vuodesta 1998 lähtien hollantilainen Edo Pennings.

– Vuonna 1997 päätettiin Joensuun Vapaaopiston kanssa, että tänne perustetaan oma kansanmusiikkiyhtye. Sellaista ei Joensuussa vielä ollut, Pennings taustoittaa.

Yhtyeen kokoonpano on yleensä noin 7–12 henkilöä. Joen Sottiisi esittää pääasiassa pohjoiskarjalaista kansanmusiikkia ja kansanlauluja sekä vanhaa tanssimusiikkia, ja on julkaissut myös levyn nimeltä Pelimannin kyynel vuonna 2002. Muun muassa kitara, haitari, huuliharppu ja viulu säestävät suurinta osaa kappaleista.

– Moni on ollut mukana alusta lähtien. Kun kerran ihmiseen iskee pelimannivirus, ei siitä pääse eroon, Pennings nauraa.

Kuorolaulutaustainen solisti Maija Pänttönen liittyi joukkoon noin yhdeksän vuotta sitten.

– Yhtyeen jäsen Vesa Tuominen houkutteli minut silloin mukaan. En osaa soittaa, joten laulan, Pänttönen naurahtaa.

Pelimannimusiikin tilanne on Edo Penningsin mukaan Pohjois-Karjalassa hyvä. Muun muassa Ilomantsissa, Enossa ja Juuassa on omat kansamusiikkiyhtyeensä.

– Vaikka vain kaksi pelimannia lyöttäytyisi yhteen, on jo yhtye muodostettu, Pennings hymyilee.

Joen Sottiisin historiaan on mahtunut useita musiikki- ja kulttuuritapahtumia sekä Pohjois-Karjalassa että ympäri Suomea. Yhtye on esiintynyt muun muassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, Kihaus Folkissa Rääkkylässä, Mustikkamäen Pelimannipäivillä sekä Vuonislahden Vuonis Soikoon -tapahtumassa. Lisäksi keikkoja on ollut niin syntymäpäivillä ja sukujuhlissa kuin hautajaisissakin. Myös hoitokodeissa on vierailtu usein.

– Esiinnyimme aikoinaan usein Suhmurassa, kun valittiin Suhmuran Santra ja Mulon Manta, eli tällaiset puuhakkaat kylän ihmiset, Edo Pennings ja Maija Pänttönen muistelevat.

Suhmuran Santra ja Mulon Manta ovat tuttuja Terho A. Könösen säveltämästä ja sanoittamasta Suhmuran Santra -laulusta, jossa laulaja valitsee Mantan Santran sijaan. Laulu tuli tunnetuksi Esa Pakarisen esittämänä.

– Paljon on ollut vastaavia kylätapahtumia. Ja paljon on mahtunut yli 20 vuoteen, Pennings sanoo.

– Olemme soittaneet paljon myös muiden kanssa. Pelimanniryhmissä ei ole niin tarkkaa, kuka kuuluu mihinkin, hän jatkaa.

Mieleenpainuvia esiintymisiä ovat olleet muun muassa isot syntymäpäiväjuhlat Kimmelissä ja yhteislaulutilaisuudet.

– Meillä on ohjelmistossa tuttuja kansanlauluja, joissa voi laulaa mukana. Joskus on yleisö alkanut laulaa itsestään mukana, Maija Pänttönen kertoo.

Edellinen soittokeikka oli talvella 2019 Mustikkamäen Pelimannipäivillä. Sen jälkeen ei esiintymisiä ole ollut.

– Viime kesänä olimme aivan varmoja, että Kihaus Folkiin päästäisiin. Sitä ei kuitenkaan sitten pidetty, Maija Pänttönen kertoo.

– Minä ja Edo soitimme hautajaisissa viime syksynä kahdestaan, hän lisää.

Harjoituksia on pidetty korona-aikana viikoittain vaihtelevalla joukolla.

– Olemme soittaneet pienemmällä ryhmällä turvavälit huomioiden. Osa ei ole uskaltanut tulla ollenkaan, Pänttönen sanoo.

– Toivottavasti syksyllä pääsemme harjoittelemaan taas normaalisti, Edo Pennings toivoo.

Näillä näkymin Joen Sottiisi pääsee esiintymään Kihaus Folkiin 30. kesäkuuta. Heinäkuussa Joensuun kauppatorilla pidettäviin iltatoreihin on jo myös ilmoittauduttu. 25-vuotisjuhlavuoden tulevia konsertteja ja tapahtumia yhtyeen jäsenet odottavat niin ikään toiveikkaina.

– Esimerkiksi Kaustinen on lähettänyt keikkoja live-esityksinä. Toki ne eivät korvaa oikeita esityksiä, mutta parempia ne ovat kuin ei mitään. Mutta jotain mekin keksimme, Pennings sanoo.

– Olisi hienoa pitää jonkinlainen isompi konsertti, jos tilanne sen sallii, Maija Pänttönen lisää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä