Julkaistu 
Sara Korppila

Menneiden vuosien tunnelmaa

– Vanhoilla huonekaluilla haetaan usein nostalgiaa, mutta niitä halutaan myös esteettisistä syistä, kertoo Jukan Antiikin yrittäjä Jukka Kortelainen. Kahvittelutuolina Eero Aarnion Pastilli. Kuvat: Sara Korppila – Vanhoilla huonekaluilla haetaan usein nostalgiaa, mutta niitä halutaan myös esteettisistä syistä, kertoo Jukan Antiikin yrittäjä Jukka Kortelainen. Kahvittelutuolina Eero Aarnion Pastilli. Kuvat: Sara Korppila

Kierrättäminen ja kestävä kuluttaminen ovat nostaneet käytettyjen ja antiikkisten huonekalujen suosiota. Realisointi Karelian yrittäjä Kaisu Kantelisen mukaan ihmisten kierrätyshalukkuus näkyy alalla selkeästi.
– Ympäristötietoisuus lisääntyy ja omia kulutustapoja mietitään koko ajan enemmän. Vanhat huonekalut kiinnostavat paitsi ulkomuotonsa ja tarinansa, myös ekologisuutensa vuoksi.
Jukan Antiikin yrittäjä Jukka Kortelainen kuvaa antiikin ja vanhan tavaran kiinnostavan nykyisin kaikenlaisia ihmisiä.
– Antiikki kuuluu kaikille ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta. Hälvennyt on myös ennakkoluulo siitä, että antiikki olisi aina kallista tai pienen piirin juttu. Toki kaupoilla täytyy olla mukana vähän tuuriakin, riippuu mitä etsii.

Tällä hetkellä kuumaa tavaraa ovat erityisesti 1950–70-lukujen huonekalut kuten senkit, piirongit ja liinavaatekaapit. Täysin oma lukunsa on rottinki-innostus.
– Rottinki menee lähes heti. Kyse voi olla tunneista, joskus parista päivästä. Samaa voisi sanoa maalaisromanttisista emännänkaapeista, joita ostetaan paljon entisöitäväksi, Kaisu Kantelinen kertoo.
Tuoleista erilaiset pinnatuolit kuten Ilmari Tapiovaaran klassiset Fanett- ja Pirkka-tuolit kiinnostavat. Kortelaisen mukaan pinnatuolien hinnat ovat kuitenkin kivunneet ylöspäin aiempiin vuosiin verrattuna, eikä tuoleja löydy enää yhtä helposti.
– Sama ilmiö toistuu 60-lukulaisten tiikkisenkkien kohdalla. Joitakin vuosia sitten ne olivat melkeinpä roskalavatavaraa, eikä niiden perään kyselty. Samoin vanhat yöpöydät ovat nykyisin niin suosittuja, että niistä on jopa pulaa, Jukka Kortelainen sanoo.
Vanhan tavaran ja antiikin tarjontaa Kortelainen kuvaa runsaaksi.
– Tällä hetkellä eräänlainen trendi on, että vanhempi väestö muuttaa pienempiin kaupunkiasuntoihin omakotitaloistaan. Muuton yhteydessä hankkiudutaan eroon vanhoista esineistä ja huonekaluista, jotka sitten päätyvät nuorempien koteihin.

Vanhojen lasien ja astioiden kohdalla klassikkosuunnittelijat ovat ikisuosiossa, eikä trendien muuttuminen ole välttämättä kovin vauhdikasta. Jukka Kortelaisen mukaan nyt kysynnässä erottuvat esimerkiksi Helena Tynellin ja Tapio Wirkkalan värikkäät kukkamaljakot.
– Myös kotimaiset juomalasit kiinnostavat tasaisesti. Oiva Toikan Kastehelmi, Wirkkalan Ultima Thule ja Kaj Franckin Kartio-lasit ovat edelleen haluttuja. Kaikkia näitä yhdistää selkeä ja linjakas muotokieli, ja astiat toimivat käytössä edelleen hyvin, Kortelainen kuvaa.
Kaisu Kantelinen nostaa esiin Humppilan lasin, jota päätyy tällä hetkellä arkeen käyttöesineeksi.
– Esimerkiksi Tauno Wirkkalan Revontulet-lasikulho ihastuttaa. Ruskeansävyä suositumpia ovat siniset, vihreät ja harmaat kulhot.
Mikä menneiden vuosikymmenten tyylissä oikein lumoaa? Jukka Kortelainen ja Kaisu Kantelinen nostavat esiin nostalgian ja tunteet.
– Nuoret omaan kotiin muuttajat etsivät usein sisustukseen jotakin, joka muistuttaa lapsuudesta tai mummolasta. Se voi olla tiikkisenkki, värikäs valaisin tai koriste, joka tuo kotiin tuttua tunnelmaa ja mukavia muistoja. Mennyttä aikaa huokuvat esineet sopivat hyvin yhteen modernin nykykodin kanssa, Kortelainen kuvailee.
Vanhoissa huonekaluissa viehättää myös ajattomuus ja selkeä muotokieli, kuten rokokoon kaarevuus tai kustavilaisen tyylisuunnan vaaleat sävyt. Rottinki- ja tiikkihuonekalut puolestaan tuovat sisustukseen keveyttä ja luonnonläheistä sävymaailmaa.
Kantelisen mukaan myös vuodenajoilla on vaikutusta siihen, millaista tavaraa etsitään.
– Kesän lähestyessä suosiotaan kasvattavat värikkäät 70-luvun retrotavarat, joita halutaan erityisesti kesämökille. Siellä kirkkailla sävyillä irrotellaan ehkä kaupunkikotia rohkeammin, ja retroilu voi ulottua sisätilojen sisustuksesta ulkokalusteisiin saakka.


Ajankohtaista antiikissa

Muita suosikkeja
- Erilaiset valaisimet, esimerkiksi Yki Nummen Lokki, Paavo Tynellin tuotanto, Arne Jacobsenin Bellevue
- Vanhat radiot ja herätyskellot
- Oiva Toikan lasilinnut
- Timo Sarpanevan Festivo-kynttilänjalat

Laskussa
- Koristeelliset ja kullatut kahviastiastot, esimerkiksi Arabian Myrna
- Pienet sokerikot ja kermakot
- Perinteiset maisemataulut
- Raanut

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä