Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nousee se tunnelma vähitellen

Hyytävä sää autioitti viime lauantaina toria, mutta viikkoa aikaisemmin oli auringon lämmössä jo aistitavissa vaalitunnelman kohoamista. Kuva: Aimo Salonen Hyytävä sää autioitti viime lauantaina toria, mutta viikkoa aikaisemmin oli auringon lämmössä jo aistitavissa vaalitunnelman kohoamista. Kuva: Aimo Salonen
Vaalijulisteet ovat tulleet katukuvaan, ja perustason koronakunnissa ehdokkaat ovat jo päässeet jalkautumaan ihmisten pariin.

Joensuun torilla tosin oli lauantaina enemmän ehdokkaita kuin äänestäjiä.

– Valtava merkityshän tällä olisi, ellei sataisi vettä, olisi kolme astetta lämmintä ja tuulisi kuusi metriä sekunnissa, Liike Nytin listoilla Outokummussa ehdolla oleva Mika Nevalainen naurahti.

Liike Nyt on tuonut itseään muutenkin esille vahvasti nimenomaan netissä. Tänä rajoitusten koettelemana vuonna sosiaalisen median rooli on noussut muillakin puolueilla niin merkittävään asemaan, että Facebookissa Joensuun kuntapolitiikka -ryhmää pyörittävä Pasi Huttunen oli viime viikolla huolestunut.

– Huolestuttaahan se, että nämä vaalit ovat niin jumalattoman näkymättömät. Sen lisäksi, että torilla ei ole ollut tyyppejä makkarajonossa, ulkomainonta on ollut tähän saakka aika nollissa, Huttunen huomautti.

Huttusen silmään on pistänyt perussuomalaisten aktiivisuus muihin ryhmiin verrattuna. Joensuun torillekin puolue tuli ensimmäisenä jo pari viikonloppua sitten.

Nyt alkaa kuitenkin vilkastua. Puolitoista viikkoa sitten torilla oli muitakin kuin perussuomalaisia, ja viime lauantain kylmyyteen uskaltautuivat Sinisiä ja SKP:tä lukuun ottamatta kaikki Joensuussa ehdolla olevat ryhmät.

Puolitoista viikkoa sitten sääkin suosi, ja silloin teltoilla riitti väkeä.

Vasemmistoliiton Anni Järvinen kuvaili viime lauantain kylmyydessä, kuinka aurinko oli viikkoa aikaisemmin paistanut, torikahvilat olivat olleet täynnä ja puolueiden teltat pystyssä jo yhdeksän–kymmenen aikaan.

– Silloin oli ihana kampanjoida, kun pääsi ensimmäistä kertaa pitkään aikaan puhumaan politiikasta ihmisten kanssa, eikä vain kirjoittaa siitä netissä, Järvinen ihasteli.

Puolueiden edustajat olivat yksimielisiä siitä, että vaalijulisteiden ilmestyminen kaduille ja ehdokkaiden jalkautuminen torille ovat tärkeitä vaalikiinnostuksen herättäjinä.

– Rupeavat ne ihmiset heräilemään, kun nyt alkavalla viikolla alkaa ennakkoäänestys ja lehdet alkavat olla täynnä ehdokkaiden ja puolueiden mainoksia, kokoomuksen Maija Törmänen ennakoi.

Vihreät aikoo jalkautua keskustan lisäksi myös muualle kaupunkiin.

– Minähän olen jo aloittanut ehdokaskavereiden kanssa pyöräkiertueen, missä ulkoilutamme eri kaupunginosissa vihreiden viiriä. Torstai-iltana oltiin ensimmäistä kertaa, Ville Elonheimo kertoi.

Elonheimo pohtii, että ehkä puolueet ovat olleet tällä kertaa vähän hukassakin tekemistensä kanssa, koska rajoitusten vuoksi mitään ei ole voinut suunnitella.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että toritapahtua voidaan jatkaa, ja torille puolueet aikovat Joensuussa tulla.

– Toivon, että näitä tapahtumia voidaan pitää täällä, koska kaikki ihmiset eivät ole somessa. Ikäihmisiä jos vaikka ajatellaan, olisi tärkeää, että ehdokkaita voisi tavata kasvotusten, keskustan Anu Vehviläinen huomautti.

Lauantaina jututetut olivat lähes yksimielisiä siitä, että sosiaalisella medialla on nyt tavallista suurempi merkitys niin kampanjoinnissa kuin äänestyspäätösten muodostamisessakin. Poikkeus oli perussuomalaisten Jussi Wihonen, joka odottaa tosi huonoa äänestysprosenttia.

– En usko tähän somevaalijuttuun ollenkaan, kun tiedetään, ketkä äänestää, Wihonen totesi.

– Varmat äänestäjät ovat iäkkäämpiä ihmisiä, sanomalehtien lukijoita, jotka eivät ole somessa. Todennäköisesti äänestysprosentti tulee olemaan kaikkien aikojen huonoin, kun vaalit ovat kesällä ja ihmiset jäävät mökeille.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä