Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Origamikahvila on nuorten taidonnäyte

Emilia Paakkunainen (vas.), Jalmari Sivonen, Katri Penttinen ja Rasmus Mertanen esittelivät Origamikahvilaa Penttilässä. Kahvila siirtyy torille ensi viikolla. Kuva: Hanna Käyhkjö Emilia Paakkunainen (vas.), Jalmari Sivonen, Katri Penttinen ja Rasmus Mertanen esittelivät Origamikahvilaa Penttilässä. Kahvila siirtyy torille ensi viikolla. Kuva: Hanna Käyhkjö

Joensuun torille avautuu kesäkuun alussa nuorten kohtaamispaikka Origamikahvila, joka on Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riveria-ammattiopiston yhteinen luomus.

– Ajatus myyntikojusta syntyi Karelia-ammattikorkeakoulun puurakentamisen hankkeessa, kertoo Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemian valmentaja Harri Mielonen.

Kojun suunnittelusta järjestettiin suunnittelukilpailu Savonia-ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtiopiskelijoille. Kisan voitti oululaisen arkkitehtiopiskelija Heidi Rytkösen työ.

– Myyntikojun idea syntyi japanilaisen origami-linnun minimalistisesta muotokielestä. Origami ilmentää puurakentamisen monia mahdollisuuksia.

– Origamin yhteyteen on integroitu istuskeluportaat, joille voi pysähtyä nautiskelemaan esimerkiksi hyvästä säästä tai kojun antimista, nyt jo valmistunut rakennusarkkitehti Heidi Rytkönen kertoo.

Kesäkahvilan rakensivat Riveria-ammattiopiston talonrakennus- ja pintakäsittelyalan opiskelijat.

– Kahvion rakentaminen tarjosi Riverian opiskelijoille käytännönläheisen tavan tutustua moderniin puurakentamiseen ja materiaaleihin, rakennusalan perustutkinnon opettaja Simo Viskari sanoo.

 

Origamikahvilan ympärillä on kesän aikana monenlaista toimintaa. Kahvilassa myydään esimerkiksi koivunmahlavissyä villisiirapilla, pula-ajan korvikekahvia sekä artesaanijäätelöä, joiden takana on matkailu- ja ravitsemusalaa opiskelevien Katri Penttisen ja Veera Nevalaisen yhteinen osuuskuntayritys.

– Idea näihin tuotteisiin syntyi viime talvena, kun satuin löytämään Tuupovaaran lapsuudenkodistani Toivo Rautavaaran Mihin kasvimme kelpaavat -kirjan. Sieltä löytyi koivunmahlaviinin resepti, joka oli Elias Lönnrotin käsialaa, kertoo Katri Penttinen.

– Kävin lainaamassa kirjastosta Lönnrotin 3-osaisen Flora Fennican, josta sai ammennettua paljon reseptiikkaa näistä ei-hyötykasveina tunnetuista metsien antimista.

Katri Penttinen ja Veera Nevalainen aloittivat vimmaisen tuotekehityksen, jonka lopputulokset ovat maistettavissa Origamikahvilassa.

– Jäätelömakuina on esimerkiksi kuusenkerkkää, lakkajogurttia ja nokkoslakritsia. Myynnissä on myös mustikkasorbettia, joka maustetaan terva-aromilla, Penttinen kertoo.

– Aika monen yrityksen ja epäonnistumisen kautta olemme löytäneet ne oikeat maut ja yhdistelmät.

 

Kesä- ja heinäkuun ajan Origamikahvilassa on tarjolla on myös vaihtuvia brunsseja. Juhannusviikolla kahvilan rappusilla pääsee tekemään käpylehmiä, kukkaseppeleitä ja saunavastoja.

– Tarkoituksena on, että tässä on nuorten ideoima, suunnittelema, rakentama ja toteuttama uudenlainen kohtaamispaikka, Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen sanoo.

Origamikahvila on torilla heinäkuun loppupuolelle asti.

– Toiveissa olisi, että rakennus voisi palata tulevina kesinä paikalleen uusien opiskelijayrittäjien kanssa, Karelia-ammattikorkeakoulun Harri Mielonen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä