Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Jospa elokuussa vapautuisi

Eila Arveli pyörittää Kotiseutukeskuksen tilauksia. Kuva: Aimo Salonen Eila Arveli pyörittää Kotiseutukeskuksen tilauksia. Kuva: Aimo Salonen
Kotiseutukeskus on Kontiolahden kirkonkylän vetonaula, jossa kävi viimeisenä koronaa edeltävänä kesänä noin 8 000 ihmistä. Kesän 2021 alkaessa rokotukset ulottuvat yhä laajempiin kansanosiin ja Kontiolahdellakin ollaan varovaisen toiveikkaita.

– Luulisi, että elokuun puolenvälin jälkeen jo tilanne vapautuu, pohtii Eila Arveli, joka huolehtii Kotiseutukeskuksen varauksista.

Vanhaan navettaan rakennettu juhlatila oli haastatteluhetkellä koristeltu viikonlopun hääjuhlaa varten.

– Häätilanahan Kotiseutukeskus on suosittu, vaikka vielä valitettavasti tuli alkukesälle jonkin verran peruutuksia, Arveli toteaa.

Viime kesänä suosituiksi osoittautuneet kahden viikon välein järjestettävät navettakonsertit alkavat 2. kesäkuuta, ja vielä on tilanne niin arka, että Kontiolahden kulttuuritoimi vaatii niihin ennakkoilmoittautumiset.

– Elokuuksi on tulossa entisten nuorten illatsut 1970-luvulla nuoruuttaan viettäneille, mutta vielä emme ole kokoontuneet suunnittelemaan sitä tarkemmin, kun on ollut tässä tämä korona, Arveli toteaa.

Musiikkia tapahtumassa joka tapauksessa on, 70-luku kun oli bändin perustamisen aikaa Kontiolahdellakin. Jotain on luvassa myös heinäkuussa Runon ja suven päivän (6.7.) tienoilla, joskaan ei välttämättä juuri Runon ja suven päivänä.

Kotiseutukeskukselle on palkattu työntekijä, joka mahdollistaa paikan pitämisen avoinna päivittäin kello 9–14. Alueella voi kiertää omin päin tai opastettuna, ja mikäli rakennuksissa ei ole tilaisuuksia, ovet ovat avoinna sekä navettaan että päärakennukseen.

Kontiolahdella on keskusteltu paljon kaavoituksesta, joka sallii uusien talojen rakentamisen Kotiseutukeskuksen lähelle niin, että näkymä Höytiäiselle estyy. Arveli puolustaa ratkaisua ja sanoo, että kaava on tehty juuri sinne, minne talot nyt nousevat, ja että muu ympärillä oleva laaja peltonäkymä säilyy.

Kontiolahden historia elää yhä kotiseutukeskuksen ympärillä.

– Meillä käy muualta Suomesta paljon ihmisiä, joiden sukua on asunut näissä maisemissa. Kävijät ovat puhuneet muun muassa ladosta, joka oli tuossa jäähallin paikkeilla vielä 1971, jolloin itse muutin Kontiolahdelle, Kotkasta kotoisin oleva Arveli kertoo.

Jatkossa myös torista odotetaan paikkaa, jonne kannattaa mennä.

– Nythän sitä on jouduttu pitämään parkkipaikkana terveyskeskuksen rakentamisen takia, mutta jatkossa toria on tarkoitus kehittää, Arveli muistuttaa.

Mitä muuta Kotiseutukeskuksen lisäksi Arveli sitten suosittelee satunnaiselle piipahtajalle, joka saa päähänsä viettää kesäisen päivän Kontiolahdella?

– Tuosta meidän ohi jos jatkaa matkaa Vieremänniemen alueelle, niin siellä on monia liikuntaan liittyviä aktiviteetteja ja kaunis järvimaisema, Arveli sanoo.

Satama ja sen tapahtumat ovat oleellinen osa Kontiolahden kesää. Sataman toimintoja pyörittävällä Höytiäisen tuvalla on sama ongelma kuin Kotiseutukeskuksellakin: koronan vuoksi tarkkoja suunnitelmia ei ole voinut tehdä.

– Maanantai-illan kirppikset nyt joka tapauksessa jatkuvat. Viikonloppuihin olemme ajatelleet karaokeiltoja tai artistien keikkoja, jos rajoitukset vain höllentyvät, Sonja Karjunen sanoo.

Sataman juhannusjuhlassa on luvassa ainakin muusikko Sulin esittämiä covereita.

Satunnainen piipahtaja löytää sataman läheisyydestä myös historiaa ja luontoja. Alueelta löytyy vanhan sahan rauniot, lintutorni ja luontopolku.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä