Julkaistu 

Kortteli 48:n uudistustyö vuoden kaupunkikeskustateoksi

Sara Kalilainen toi Karjalan käen nykyaikaan. Aimo Salonen Sara Kalilainen toi Karjalan käen nykyaikaan.

Valtakunnalliseksi kasvaneen viirikilpailun voitti Sara Kalilainen.


Joensuun tämän vuoden kaupunkikeskustateko on Kortteli 48:n uudistustyö. Kortteli 48 Oy:n tekijöinä ovat Martti Aittapelto, Samuli Sallinen, Miika Sunikka ja Jami Tammi.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys on palkinnut vuoden kaupunkikeskustateon vuodesta 2000 alkaen, ja tällä kertaa yhdistys avasi asiasta yleisöäänestyksen yhdessä Karjalan Heilin kanssa. Ääniä annettiin yhteensä 831, joista selkeäksi voittajaksi noussut Kortteli 48:n uudistustyö sai 287. Nuorten oma musiikkitapahtuma Manufest sai 195, kaupunkikeskustakokonaisuus 146, Heilissä julkaistava Joensuun sarjakuvaseuran Patsastelua 109 ja joulutori 94 ääntä. Joensuun kaupunkikeskustateoksi haettiin tekoa, joka on positiivisesti vaikuttanut Joensuun keskustaan viimeisen vuoden aikana.

Kilpailuehdotuksessa Kortteli 48:n valintaa perusteltiin näin: Torikadun vanhojen puutalojen remontti valmistui vuonna 2020. 1800-luvun puolivälissä rakennetut liike- ja asuinkorttelit olivat pohjana koko Joensuun keskustan kehittymiselle, mutta talot olivat vuosikymmenien saatossa rapistuneet. Laajamittaisen remontin jälkeen vanhat puutalot ovat jälleen kunnossa ja käytössä. Nyt ravintolat ja liikkeet ovat täynnä ihmisiä ja samassa pihapiirissä on upeita koteja. Kauneutta, toimivuutta, pitkäikäisyyttä ja vastuullisuutta kasvattaen keskustaa pitääkin kehittää.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys antaa tänä vuonna keskustateon erityismaininnan äänestyksessä toiseksi tulleelle Manufest tapahtumalle. Manufest oli ilmainen, nuorten tekemä oma tapahtuma, jonka toteuttajina oli Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto. Kaupunkikeskustayhdistys haluaa erityismaininnassaan nostaa Manufestin esimerkiksi erilaisten toimijoiden osallisuutta lisäävästä tapahtumatuotannosta keskustan elävöittämiseksi.

Keskustatekokilpailun ehdotusten tekijöille arvottiin kolme 100 euron lahjakorttia Virran jäsenyrityksiin. Voittajat ovat Johanna Karppinen, Esa Turunen ja Oskar Mannelin. Yleisöäänestyksen Karjalan Heilin tuotepalkinnot voittivat Mammu Ruotsalainen, Jenni Kyyny, Terttu Kettunen, Arja Jämsen ja Rebecca Tiippana.

Perinteisen kaupunkiviirikilpailun voitti joensuulainen graafikko Sara Kalilainen työllä Käki kukkuu myös vuonna 2021. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin Pohjois-Karjalan maakunnan juhlavuoden kunniaksi teemalla Pohjois-Karjala 300 vuotta. Tänä vuonna ehdotuksia maakunnan juhlaviiriksi saatiin yhteensä 100.

– Kilpailu oli äärimmäisen kovatasoinen ja kilpailuehdotusten perusteella voi todeta, että suunnittelukilpailusta on tullut valtakunnallisesti tunnettu kilpailu, toteaa Katja Kolehmainen Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksestä.

Raadin perustelujen mukaan voittajaviirissä oli raikkaasti modernisoitu yhteisesti tuttua perinneainesta ja siten tuotu Karjalan Käki raikkaasti tähän aikaan. Viirikilpailun kunniamaininnoilla palkittiin vantaalaisen Jaakko Tikkasen työ Kruunu ja helsinkiläisen Annukka Mäkijärven Käki, karhu ja karjalanruusut.

Viirikilpailun tuomaroivat tänä vuonna maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja kulttuuriasiantuntija Pentti Ojajärvi Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta, kuvanveistäjä Harri Turunen Joensuun Taitelijaseurasta, koulutussuunnittelija Elina Vaaherkumpu Joensuun seudun kansalaisopistolta, vs. kulttuurijohtaja Leena Hoppania Joensuun kaupungilta, kaupunkikeskustayhdistyksen hallituksen jäsen Hannele Autti ja toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä