Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Laveassa Lehmossa on helppo viihtyä

Lehmon nuorisoseuran talo seisoo tukevasti paikallaan Lehmon koulukeskittymän vieressä. Lehmolainen Sakari Päivinen on aktiivinen asukas: hän toimii nuorisoseuran lisäksi Lehmon VPK:ssa sekä Kontiolahden nuorisovaltuustossa. Kuva: Hanna Käyhkö Lehmon nuorisoseuran talo seisoo tukevasti paikallaan Lehmon koulukeskittymän vieressä. Lehmolainen Sakari Päivinen on aktiivinen asukas: hän toimii nuorisoseuran lisäksi Lehmon VPK:ssa sekä Kontiolahden nuorisovaltuustossa. Kuva: Hanna Käyhkö
Kontiolahden Lehmo on laajalle leviävä taajama, josta eivät keskukset lopu. Kun saapuu Joensuun suunnasta, ensimmäinen lehmolainen keskittymä on entisen Perloksen maisemissa levittäytyvä yritys- ja asuinaluerypäs. Lehmonkankaan alueelle on luvassa uutta asutusta ja monenlaista rakentamista runsaasti lähivuosina.

Kun kaartaa Kylmäojantietä syvemmälle Lehmoon, vastassa on suuri Suutelan alue, joka on rakentunut vanhan Suutelan tilan pelloille. Lähes vastapäätä tien toisella puolella on Nuorisoseuran talo ja kylän koulukeskittymä.

– Lehmoa voi olla vähän vaikea hahmottaa, kun tänne tulee ensimmäisen kerran, myöntää ties monennenko polven lehmolainen, Sakari Päivinen, 19.

– Joidenkin mielestä varsinainen Lehmon keskus on K-supermarketin, terveyskeskuksen ja Lehmon Liiketalon ympärillä. Toiset taas mieltävät, että varsinainen keskus olisi liikenneympyrän äärellä, entisen S-marketin ja nykyisen Fittarin kuntosalin ympäristössä.

Eräänlainen keskittymä Lehmoa on myös Kylmäojalla, jossa toimii kylän toinen alakoulu. Ja Jaamankankaalle johtavan tien, Kajaanintien rampin lähistöllä sijaitsevat toinen Lehmon liiketalo sekä nykyinen S-market.

– En yhtään ihmettele, että joskus lehdessä luki, ettei Lehmossa ole keskustaa, Päivinen naurahtaa.

Sakari Päivinen itse tuntee alueen kuin omat taskunsa. Lapsuudenkoti sijaitsee Jokirannantiellä. Päiväkoti ja alakoulu olivat Lehmossa, yläkouluun matkattiin Kontiolahden kirkonkylälle. Siellä sijaitsee myös Päivisen nykyinen opinahjo, Kontiolahden lukio.

Myös harrastukset ovat löytyneet oman kunnan alueelta.

Sakari Päivinen on aktiivitoimija Kontiolahden nuorisovaltuustossa ja Lehmon nuorisoseurassa. Samoin vapaa-aikaa kuluu Lehmon VPK:n nuoriso-osaston parissa.

– Lehmossa on runsaasti harrastusmahdollisuuksia: jalkapallokenttiä, polkuja juoksuun ja pyöräilyyn, hiihtolatuja ja luistinratoja, treeniportaat, kirjasto, kuntosali... Ei täältä tarvitse mihinkään välttämättä lähteä harrastamaan.

Lehmossa parasta on Sakari Päivisen mielestä nuorekas väestö. Alueella asuu paljon perheitä, joissa on eri-ikäisiä lapsia ja nuoria.

– Naamat eivät lopu täällä heti. Lapsena ja nuorena on ollut kivaa, kun oman ikäisiä ihmisiä on niin paljon. Voi valita, kenen kanssa viettää aikaansa.

Lehmo on viime vuosikymmenet vetänyt puoleensa nimenomaan lapsiperheitä. Alueella toimii kolme kunnallista sekä kolme yksityistä päiväkotia ja monia perhepäivähoitajia. Rakenteilla on uusi vuoropäiväkoti, joka sijaitsee nykyisen päiväkoti Peltosirkun kanssa samassa pihapiirissä.

Nuorison iloksi kylällä on myös kirjaston yhteydessä sijaitseva nuorisotila, joka remontoitiin äskettäin.

Lehmoon asukkaita houkuttelee sijainti: Joensuun keskustaan matkaa on noin seitsemän kilometriä.

– Bussit kulkevat täältä säännöllisesti. Autolla matkaan menee vartti, ja pyörällä ja kävellenkin pääsee turvallisesti kevyen liikenteen väyliä pitkin, Sakari Päivinen huomauttaa.

Suurin osa työssäkäyvästä väestöstä suuntaa tiensä Lehmosta Joensuuhun. Nukkumalähiöksi aluetta ei silti voi leimata.

– Meillä on täällä niin hyvin palveluita, että ei mikään pakko ole Joensuuhun lähteä. Kaksi isoa ruokakauppaa, pitseria, baari, kampaamoja, terveyskeskus ja hammaslääkäri löytyvät ihan kylältä.

Mitä Lehmosta sitten puuttuu?

– Jotain tapahtumia täällä voisi olla enemmän. Isot kyläjuhlat kesällä tai jotain muuta sellaista, mikä kokoaisi ihmiset yhteen.

– Ja skeittiparkkia on toivottu paljon. Kirkonkylällä on tällä hetkellä lähin. Toivottavasti sellainen saataisiin uuden yhtenäiskoulun pihaan, Sakari Päivinen sanoo.

Uusi yhtenäiskoulu on suunnitelmien mukaan valmistumassa vuonna 2023. Tähän saakka Lehmon lapset ovat alakoulun jälkeen kulkeneet bussilla kirkonkylälle yläkouluun, mutta jatkossa koko peruskoulun saa suoritettua Lehmossa.

Koulun yhteyteen on luvassa myös uusia liikuntatiloja niin sisä- kuin ulkokäyttöönkin.

Sakari Päiviselle Lehmo näyttäytyy edelleen idyllisenä asuinpaikkana.

– Lukion jälkeen ohjelmassa on armeija ja sen jälkeen opiskelua, joten lähivuosina asun muualla. Mutta ei mitenkään mahdoton ajatus olisi, että palaisin Lehmoon tulevaisuudessa. Täällä on niin helppo viihtyä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä