Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Puumalainen

Vaikean vuoden jälkeen uutta luvassa

Itä-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari ja äänisuunnittelija Perttu Mutkan mukaan elokuvien kulutus on Suomessa merkittävässä kasvussa. Kotimaisten elokuvien kysyntä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, ja erityisesti monet suoratoistopalvelut kuten Elisa Viihde, ovat tärkeitä tilaajia ja mahdollistavat elokuvien katsomisen nopeasti niiden ilmestymisen jälkeen.

– Lisäksi nyt koronan vaikutuksesta ihmiset katsovat ja kuluttuvat elokuvia enemmän kuin koskaan ennen, Mutka kertoo.

– Tarve ja kysyntä uusille elokuville on nykyään todella valtava.

Myös Pohjois-Karjalassa elokuvien ja tv-sarjojen tilanne on hyvä, vaikka viime vuosi oli hiljaista aikaa – tilausta olisi kyllä Mutkan mukaan ollut. Nyt uutta kuitenkin pukkaa. Tällä hetkellä esimerkiksi Ilomantsissa kuvataan Pogosta-sarjaa, jonka tavoitteena on lisätä Ilomantsin tunnettavuutta. Lisäksi tekeillä on kesän aikana muun muassa Ylen uusi nuorten draamasarja, jota kuvataan Joensuun ja Lieksan seuduilla.

– Elokuvakomission historian aikana on harvoin ollut näin montaa produktiota samana vuonna – jos kaikki toteutuvat, Perttu Mutka sanoo.

– Ajat ovat nyt epävarmat.

Uutta on luvassa mahdollisesti myös Itä-Suomen elokuvakomissiolle. Perttu Mutkan mukaan Business Joensuun alaisuudessa ollut elokuvakomissio etsii tällä hetkellä uutta kotipesää. Neuvotteluja on ollut Joensuun kaupungin ja Maakuntaliiton kanssa.

– Etsimme kestävää rahoitusmallia toiminnan vakauttamiseksi. Mahdollista on myös, että komissio jatkaa Business Joensuun alaisuudessa, Mutka kertoo.

Suomalaisen elokuvan tulevaisuus näyttää valoisalta. Vuodesta 2017 lähtien on niiden tuotanto ollut selkeässä kasvussa.

– Tavoitteena on päästä paremmin myös kansainvälisille markkinoille kuten Netflixiin, Mutka sanoo.

Tunnettuja Itä-Suomen elokuvakomission tuotantoja ovat muun muassa Sorjonen, Oma maa, Prinsessa ja Helmiä ja sikoja.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä