Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kortteli uusiksi

Carelicumin korttelin sisäpiha on nykymuodossaan kuin muisto menneiltä ajoilta. Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä kaavamuutoksen nousee tontille pian kaksi kerrostaloa. Tontin keskelle on varattu paikka musiikki- ja kulttuuritalolle. Kuva: Mikko Makkonen Carelicumin korttelin sisäpiha on nykymuodossaan kuin muisto menneiltä ajoilta. Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä kaavamuutoksen nousee tontille pian kaksi kerrostaloa. Tontin keskelle on varattu paikka musiikki- ja kulttuuritalolle. Kuva: Mikko Makkonen

Joensuun torin eteläisellä laidalla alkavat pian rakennustyöt, kun Joensuun kaupunginvaltuusto hyväksyi Carelicumin korttelin asemakaavamuutoksen ja tonttijaon maanantai-iltana kokouksessaan.

Kaupunginvaltuusto kävi asemakaavan muutoksesta vilkasta keskustelua. Kaavan tiimoilta äänestettiin lopulta kaksi kertaa. Molemmat äänestykset päättyivät äänin 50–9.

Kaupunginvaltuustossa oli aistittavissa lievää turnausväsymystä. Moni puheenvuoro sivusi sitä, kuinka asiassa olisi nyt päästävä eteenpäin.

Uuden asemakaavan hyväksyminen tarkoittaa sitä, että vuosikymmeniä ennallaan pysyneeseen kortteliin voi rakentaa kaksi uutta asuin-, liike- ja toimistorakennusta.

Kaava mahdollistaa myös musiikki- ja kulttuuritalon rakentamisen korttelin keskelle.

 

Ensimmäisenä korttelin rakennustöiden keskiössä on Joensuun kaupungin hallinnon keskittäminen Carelicumin uudisrakennukseen, Torikatu 19:ään. Tilat rakennuttaa Korhonen Yhtiöt, ja kaupunki tulee tiloihin vuokralle.

Hallinnon pitäisi päästä vuokrasopimuksen mukaisesti tiloihin huhtikuussa 2023, joten rakennustyöt alkavat tällä tietoa jo loppukesästä. Sitä ennen vanha liikerakennus on purettava alta pois.

Kaupungin käyttöön on tulossa tiloja kahteen kerrokseen. 3 100 neliön toimistotiloista kaupunki maksaa vuokraa vuodessa 912 000 euroa.

Kaupunginvaltuuston elokuussa 2020 tekemän hallinnon ja kulttuurin tilalinjauksen laskelmien mukaan nyt käytössä olevien tilojen vuokrat ovat 883 000 euroa vuodessa.

 

Carelicumin kortteli on pysynyt muuttumattomana jo 35 vuoden ajan. Ajanhammas näkyy erityisesti korttelin sisäpihalla, joka toimii käytännössä parkkipaikkana.

Uuden asemakaavan myötä kortteliin tulee runsaasti uutta rakennusoikeutta. Tällä hetkellä koko korttelissa ei ole lainkaan asuntoja, mutta nyt suunnitteilla olisi noin 40–60 tavallista asuntoa ja 60–80 palveluasuntoa.

Hyväksytyn kaavan mukaan tontille saa rakentaa Torikadun varteen 6–7-kerroksisen sekä Suvantokadun puolelle 6-kerroksisen asuin-, liike- ja toimistorakennuksen.

Korttelin keskelle on kaavoitettu tila musiikki- ja kulttuuritalolle.

Kulttuuritila, tai pikemminkin sen puute, on puhuttanut joensuulaisia ja kaupungin päättäjiä jo vuosikausia. Vaikka kaava nyt mahdollistaa musiikki- ja kulttuuritaloksi merkityn tilan rakentamisen, on asia vielä pitkissä puissa. Päätöksen kulttuuritalon rahoituksesta ja rakentamisesta tekee aikanaan uusi kaupunginvaltuusto.

Samoin tulevan valtuuston asiaksi jää päättää hallinnolta vapautuvien kaupungintalon tilojen jatkokäytöstä.

Kaupunginvaltuusto teki viime vuonna periaatepäätöksen siitä, että kaupungintalo voitaisiin muuttaa museokäyttöön.

Kaupungintalon jatkokäyttö on herättänyt runsaasti keskustelua viime viikkoina.

Huolta herättää erityisesti se, soveltuuko kaupungintalo museokäyttöön vai olisiko rakennuksen syytä säilyä Eliel Saarisen suunnittelemassa alkuperäiskäytössään.

Joukko pitkän linjan joensuulaisia vaikuttajia jätti äskettäin kuntalaisaloitteen, jossa vedottiin siihen, että kaupungintalo tulee säilyttää nykyisessä, arvonsa mukaisessa käytössä kunnallishallinnon tärkeimpänä symbolina ja kunnallisen demokratian linnakkeena.

Aloitetta käsiteltiin maanantaina sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston kokouksissa.

Kaupunginhallitus ja -valtuusto päätyivät siihen, ettei uutta tilatarkastelua ole tarpeen käynnistää.


Asemakaava: Menneisyyden korttelin uusi ilme

Maanantaina kokoontunut Joensuun kaupunginvaltuusto sai lyödä puumerkkinsä yhteen ydinkeskustan jumahtaneimmista kortteleista.
Siinä missä torin suuntaan Carelicumin julkisivu henkii vanhaa arvokkuutta, on korttelin sisäpiha kuin muisto vanhoista rytöajoista. Jos haluaa muistella, miltä kaupunkikeskustoissa ennen näytti, kannattaa poiketa tuon parkkipaikkana toimivan alueen läpi!
Nyt hyväksytty asemakaavamuutos tuo juuri sen liikahduksen tontille, jota tarvitaan. Kaavan mukaan kortteliin saa rakentaa kaksi korkeaa kerrostaloa sekä keskelle musiikki- ja kulttuuritalon. Nuo kaksi asuin-, liike- ja toimistorakennusta tulevat nousemaan maisemaan jo pikapuoliin, mutta kulttuuritalo odottaa varsinaista rakennuspäätöstä ja rahoitusta seuraavalta kaupunginvaltuustolta.
Carelicumin kortteliin Torikadun puolelle nousevaan taloon on siis tarkoitus sijoittaa Joensuun kaupungin hallinto, joka on nyt levällään kaupungintalossa, Muuntamontiellä ja Tiedepuistolla.
Tiedepuistosta vapautuvista tiloista kannettiin huolta kaupunginvaltuustonkin kokouksessa, mutta varsinainen kuuma peruna on kaupungintalo: mikä on sopivaa ja oikeaa käyttöä Joensuun arkkitehtuurin helmelle?
Vaikka kaupungintalon museomuutoksen suunnittelu on käynnistynyt, ei rakennuksen tulevaisuus vielä ole varmaa.
– Tässä kaavassa ei ratkea museon sijoituspaikka, muistutti Joensuun kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen valtuuston kokouksessa.
Hanna Käyhkö

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä