Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Seniorirakentamiselle on kova kysyntä

Sepänhelmen on määrä valmistua marraskuussa. – Kaikessa rakentamisessa huomioidaan sekä ympäristö että tulevien asukkaiden tarpeet, kertovat Matti Puhakka (vas.) ja Jukka Tuunanen.  Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Sepänhelmen on määrä valmistua marraskuussa. – Kaikessa rakentamisessa huomioidaan sekä ympäristö että tulevien asukkaiden tarpeet, kertovat Matti Puhakka (vas.) ja Jukka Tuunanen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Rakentaminen: Sepänhelmestä on tarkoitus luoda naapuruston yhteisöllisyyden keskus ikäihmisille.

Sepänkatu 40A:han nousee parhaillaan paitsi viimeisintä teknologiaa hyödyntävä myös yhteisöllisyyttä korostava senioriasuintalo. Kyseessä on Joen Kodin uusi kohde, joka on myös Joensuun kaupungin seniorirakentamisen pilottihanke.
Talo on herättänyt kiinnostusta valtakunnallisesti, mistä kertoo myös Kuntarahoituksen hankkeelle myöntämä reilun neljän miljoonan euron rahoitus. Kuntarahoituksen yhteiskunnallista rahoitusta myönnetään investoinneille, jotka tuottavat laaja-alaista yhteiskunnallista hyötyä ja jotka edistävät yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisuutta.
– Sekä rakennuksen suunnittelussa että rakentamisessa on pyritty kaikilla tavoin ottamaan huomioon Joensuun hiilineutraalisuustavoite, minkä vuoksi saimmekin Kuntarahoituksen stipendin, kertoo Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Matti Puhakka.
Joen Kodin kohteet ovat pääsääntöisesti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rahoittamia, ja myös Sepänhelmi sai ARA-avustusta 1,8 miljoonaa euroa. Yhdistys on panostanut itse hankkeeseen 1,25 miljoonalla eurolla.

Talon harjannostajaisia vietettiin tällä viikolla, ja sen on määrä olla valmis marraskuussa. Taloon tulee kaikkiaan 36 asuntoa, joista 27 on yksiöitä ja loput kaksioita.
Ekologisuuden huomioimisen lisäksi Sepänhelmessä on otettu uusi askel esteettömyyden ja digitaalisuuden suhteen.
– Kaikista talon oviaukoista pystyy kulkemaan rollaattorilla ja pyörätuolilla, ja muun muassa kylpyhuoneiden lattiat valetaan kallelleen seinään päin, jotta kylpyhuoneissa on helpompi kulkea apuvälineiden kanssa, kertoo Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jukka Tuunanen.
Tuunasen mukaan kaikki Sepänhelmeen tulevat kalusteet ja tasot ovat säädettävissä joko sähköisesti tai mekaanisesti.
– Parikymmentä vuotta on yleinen aika, joka meidän asunnoissamme asutaan. Jos asuntoon muuttaa seitsemänkymppisenä, alkaa kunto jossakin vaiheessa huonontua, ja kalusteita on silloin tarpeen muokata, Tuunanen toteaa.
Myös hajuhaitat on huomioitu ilmastoinnissa uudella tavalla, johon Tuunanen sai sanojensa mukaan itse idean teollisuudessa käytetyistä ilmanpoistomenetelmistä.
– Sen avulla hajut eivät pääse leviämään kerroksissa.

Yhteisöllisyys on Sepänhelmessä merkittävässä roolissa, ja sitä silmällä pitäen talon ylimpään kerrokseen rakennetaan kerhohuone, saunatilat sekä kattoterassi, jossa on mahdollisuus viljellä kasveja.
– Ikäihmisten yksinäisyyttä ei voida torjua laittamalla dosettiin lääkkeitä, mutta puitteilla siihen voidaan vaikuttaa, Jukka Tuunanen huomauttaa.
Vieressä sijaitsevaan Sepänkatu 40B:hen rakennetaan kaikkien yksiköissä asuvien käyttöön tuleva kuntosali, ja taloille tulee myös yhteinen sisäpiha, josta tulee kävelykadun tapaan talviaikaan lämmitetty.
Kaiken kruunaa yhteiskäyttöön tarkoitettu auto.
– Se on minusta aivan erikoisen hieno ratkaisu. Asukkailla ei tarvitse olla omaa autoa, vaan yhteiskäyttöautolla voi käydä vaikka kaupassa tai marjassa, Tuunanen toteaa.

Jukka Tuunasen ja Matti Puhakan mukaan uudet ja ekologiset ratkaisut auttavat kaupungin hiilineutraalisuustavoitteessa ja ovat myös kestävämpiä, vaikka eivät edullisia olekaan.
Tuunasen mukaan kaksi kolmasosaa Sepänhelmen energiasta tulee olemaan omavaraista.
– Halvemmallakin olisimme toki päässeet, mutta halusimme tehdä pitkän tähtäimen ratkaisuja. Maalämpö- ja aurinkolämpöjärjestelmien asentaminen maksaa enemmän kuin pelkkä kaukolämmön hankkiminen, ja samoin käyttämämme betoni ei ole halvinta mahdollista. Tavoitteemme on, että tämä talo tulee olemaan tässä vielä sadan vuoden päästä.
Sekä Kuntarahoitus että ARA tulevat lähettämään omat delegaationsa tutustumaan Sepänhelmeen.
– He lisäävät meillä hyväksi havaitut uudet ratkaisut omiin kriteereihinsä, jolloin niitä tullaan hyödyntämään myös valtakunnallisesti, Tuunanen iloitsee.

Sepänhelmi on herättänyt jo nyt runsaasti kiinnostusta vanhusväestössä, ja kyselyitä asunnoista tulee päivittäin. Jukka Tuunasen mukaan asuntohaku alkaa kuitenkin vasta 1. heinäkuuta.
– Juhannuksen jälkeen saamme varman tiedon siitä, valmistuuko talo aikataulussa.
Asukkaaksi taloon hyväksytään ARA-kelpoisia, yli 65-vuotiaita henkilöitä. ARA-kelpoisuuden mukaisesti valintaperusteita ovat asunnon tarve, varallisuus ja tulot.
– Uskomme, että kilpailu asunnoista tulee olemaan kova, Matti Puhakka toteaa.


Ruoritielle uusi yksikkö

Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry:llä on parhaillaan vetämässä Sepänhelmen lisäksi muitakin merkittäviä hankkeita: Rantakylän Ruoritielle on määrä rakentaa lähitulevaisuudessa ikääntyvien tehostetun palveluasumisen kohde, joka korvaisi nykyisen palvelukeskuksen.
Myös Joensuun kaupunginhallitus totesi viime marraskuussa tehostetun palveluasumisen asunnoilla olevan jatkuvan tarpeen, minkä vuoksi hanke lisättiin Joensuun kaupungin ikääntyvien ja erityisryhmien asumisen toimeenpano-ohjelmaan.
– Hanke on erittäin tärkeä koko kaupungin kannalta, koska Rantakylässäkin tarvitaan työpaikkoja, ja kaikkea ei voi tuoda tänne keskustaan, Jukka Tuunanen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä