Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Korona teki ketteräksi

Sonja Vänskä ohjaa etäyhteydellä barrea, jossa liikutaan musiikin rytmissä balettitangon äärellä. Liikuntatunnin kuva ja ääni siirtyvät kurssilaisten olohuoneisiin videoyhteyden välityksellä. Rehtori Outi Krohns tarkkailee tilannetta oikealla. Kuvat: Hanna Käyhkö Sonja Vänskä ohjaa etäyhteydellä barrea, jossa liikutaan musiikin rytmissä balettitangon äärellä. Liikuntatunnin kuva ja ääni siirtyvät kurssilaisten olohuoneisiin videoyhteyden välityksellä. Rehtori Outi Krohns tarkkailee tilannetta oikealla. Kuvat: Hanna Käyhkö
Joensuun seudun kansalaisopistossa eletään vahvassa etukenossa. Kesän kurssisuunnitelmat ovat juuri valmistuneet, ja seuraavaksi vs. rehtori Outi Krohnsin työpöydällä pyörivät syksyn aihiot.

Kulunut vuosi on ollut joko ”varsin kiinnostava” tai ”melko kammottava” katsontakannasta riippuen. Normaalina vuonna kansalaisopistossa pyörii 2 500 kurssia ja 25 000 opiskelijaa. Tänä vuonna luvut ovat tähän mennessä 500 kurssia ja 4 500 opiskelijaa. Tällä hetkellä vain lasten ja nuorten kurssit toimivat lähiopetuksessa, kaikki muu etänä.

– Viime vuoden maaliskuussa jouduimme keskeyttämään kaiken toiminnan, mikä oli kova isku niin opettajille kuin harrastajillekin, Outi Krohns kertoo.

Alkusyksyn aikana toiminta pääsi palamaan melkein normaaliin, mutta kun marraskuussa alkoi uusi koronaviruksen kiihtymisvaihe, siirrettiin opetus pikavauhtia etäyhteyksien päähän.

– Siirsimme käytäntöön yhden viikonlopun aikana koko systeemin: alustan, jolla liikunnan kurssit pyöritetään, yhteydet, tallenteet, tietosuoja-asiat, sähköpostilistat ja niin edelleen. Oli se melkoinen puristus, Krohns muistelee.

Kansalaisopiston väkeä jännitti, miten osallistujat innostuvat lähtemään harrastamaan etäyhteyksien takaa. Monelle ihmiselle harrastuksen sosiaalinen puoli on yhtä tärkeää kuin itse tekeminen.

– Olemme halunneet vaalia vuorovaikutusta ja sitä, että tunnit ovat todella yhteistä aikaa opettajan ja opiskelijoiden kanssa, kertoo vs. apulaisrehtori Sonja Vänskä.

Tämä vuoksi opetustunnit toteutetaan edelleen live-lähetyksinä, ei tallenteina.

– Opiskelijat ovat sanoneet, että kun tunti on tiettyyn aikaan, siihen osallistumiseen sitoutuukin paremmin. Netissä odottava tallenne saattaisi jäädä helposti sinne odottelemaan ikuisiksi ajoiksi. Ja tunnit ovat myös vuorovaikutteisia: on tärkeää, että opiskelijat voivat kysyä ja opettaja neuvoa heti siinä tilanteessa, Vänskä perustelee.

Siinä missä esimerkiksi kieliopinnot ja ryhmäliikuntatunnit ovat siirtyneet etäopetukseen ketterästi, on osa kursseista täytynyt panna hyllylle odottamaan parempia aikoja.

– Esimerkiksi teknistä työtä tai muita kädentaitojen kursseja, joissa tarvitaan koneita ja välineitä, ei pystytä järjestämään nyt, Outi Krohns sanoo.

Poikkeuksen tästä ovat tehneet jotkin kudontakurssit, joissa uudet opetusmenetelmät on saatu varsin näppärästi käyttöön:

– Esimerkiksi Outokummun ja Enon kutomoissa on jaettu vuorot, ja opetus tapahtuu muun muassa tallenteiden avulla. Sen lisäksi opiskelijoilla ja opettajalla on WhatsApp-ryhmä, jossa voi kysyä pikaisesti neuvoa, jos tulee kysyttävää omalla kudontavuorolla.

Uudet opetusmenetelmät ovat Outi Krohnsin ja Sonja Vänskän mielestä tuoneet paljon hyvääkin.

– Kaikille etäopetus ei toki sovi. On paljon ihmisiä, jotka kaipaavat sitä ryhmään kokoontumisen tuomaa iloa ja ihmisten kohtaamista. Mutta sitten on myös ihmisiä, jotka selvästi nauttivat omassa rauhassa tekemisestä.

– Sen huomaa vaikkapa etäohjattavilla tunneilla; siellä voi äänessä olla usein nekin, jotka eivät normaalisti ryhmätilanteessa juuri kommentoi.

Kansalaisopisto on kerännyt asiakaspalautetta etäopetuksesta.

– Monen toiveissa on, että etäopetusmahdollisuus säilyisi vielä sittenkin, kun paluu lähiopetukseen on mahdollista. Ja varmasti niin käykin, samalla tavalla kuin etätöiden suhteen. Ihmiset ovat tottuneet nyt siihen, että asioita voi tehdä kotoa käsin, Outi Krohns pohtii.

Eräs asia onnistuu etäopetuksessa myös paljon paremmin: havainnollistavien kuvien ja videoiden käyttö.

– On tosi kätevää, kun voi näyttää opiskelijoille kuvan ruudulla, eikä vain opetustilan edessä. Tästä on hyötyä hyvin monissa eri opetusaineissa, Sonja Vänskä kertoo.

Vaikka uusiin menetelmiin on sopeuduttu, on kansalaisopistolla jo kova kaipuu uuteen normaaliin ja lähiopetukseen. Kesän opetus on suunniteltu siten, että kurssit voidaan toteuttaa etä- ja lähiopetuksessa.

Syksyn suunnittelussa kansalaisopiston väki toivoo parasta ja varautuu pahimpaan.

– Teemme suunnitelmia siinä toivossa, että syksyllä paluu lähiopetukseen olisi mahdollista. Mutta jos ei, niin sitten kurssit jatkuvat etänä.

Valtiovallan ja virastojen ohjeita ja kokoontumisrajoituksia on julkisen toimijan toteutettava pilkulleen.

– Monella ihmisellä olisi varmasti jo palo päästä omien harrastusryhmien keskelle, mutta nyt ei auta kuin mennä näin, Outi Krohns huokaa.

Tunnelin päässä siintää kuitenkin valoa: kun rokotekattavuus paranee, on turvallinen yhdessä harrastaminen taas hiukan lähempänä.

– Varmaan aika moni osaa tämän kurimuksen jälkeen arvostaa harrastusryhmien kokoontumisia ja yhdessä tekemistä vielä entistä enemmän.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä