Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Keskustan hiljeneminen huolettaa

Raili Tikka toivoo kesän tuovan asiakkaat taas kaupoille Joensuuhun. Kuva: Hanna Käyhkö Raili Tikka toivoo kesän tuovan asiakkaat taas kaupoille Joensuuhun. Kuva: Hanna Käyhkö
Joensuun Taitokorttelissa on arkiaamuna rauhallista, suorastaan epämiellyttävän hiljaista, jos yrittäjiltä kysytään.

– Kauppaneuvoksen kahvila piti sulkea koronarajoitusten vuoksi, ja tämä aiheutti meillekin todellisen hiljentymisen, huokaisee Matelin Lahja-aitan yrittäjä Raili Tikka.

– Kun kahvila on pimeänä, niin monet näyttävät luulevan, että koko Taitokortteli on kiinni.

Kulunut vuosi on ollut Taitokorttelin pienyrittäjille melkoinen koettelemus.

– Viime keväänä koko Taitokortteli suljettiin maaliskuun puolenvälin aikaan. Ovet avattiin vasta kesäkuun alussa.

Kesä sujui paikallisten asiakkaiden ja kotimaan matkailijoiden ansiosta vauhdikkaasti.

– Viime kesänä tuntui, että suomalaiset vasta koronan myötä tajusivat, miten hienoja paikkoja kotimaassa on tarjolla. Moni kävijä sanoi, että ei osannut kuvitellakaan, että Joensuu on näin kiinnostava kaupunki, Raili Tikka muistelee.

Syksylläkin vielä kauppa kävi Taitokorttelissa verrattain mukavasti, mutta joulun jälkeen tuli todellinen stoppi.

– Tammikuu oli meillä historian huonoin. Eikä helmi- ja maaliskuu sen paremmaksi muuttanut tilannetta. Nyt tuntuu, että näinköhän täällä Joensuussa tämän runtelun jälkeen on vielä pienyrittäjiä jäljellä, Tikka miettii.

– Toivottavasti kesä tuo meille taas uutta vilskettä. Olen luottavainen sen suhteen, että kotimaan matkailijat ovat tänäkin vuonna innokkaasti liikkeellä. Silloin kyllä palveluille ja tarjonnalle on kysyntää.

Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt Raili Tikka on asettunut nyt asumaan Joensuuhun.

– Kuljin 17 vuotta Siilinjärven ja Joensuun väliä. Päätin, että haluan tehdä kotipesäni Joensuuhun ja Pohjois-Karjalaan.

Matelin Lahja-aitalla tuli puolestaan viime vuonna täyteen 30 vuotta.

Raili Tikalla on vielä täysi vauhti päällä yrittämisen suhteen.

– Lapsenlapseni Leopold ja Sella sanoivat vasta äskettäin, että ethän mummo vain myy Matelia, kun me halutaan jatkaa tätä aikuisina, Tikka kertoo nauraen.

12- ja 8-vuotiailla lapsilla on selvästi käsityöläisyys ja kauppiaan ura verissä: Matelin lahja-aitan hyllyissä myydään Leon luksusta -nimisiä tuotteita, jotka ovat Leopoldin käsialaa. Tuotemerkin ulkoasun on puolestaan toteuttanut pikkusisko Sella.

– Jotenkin tämä lapsien tekemisen into ja riemu muistuttaa siitä, että elämä jatkuu, koronan jälkeen ja ylipäätään elämässä. On vain luotettava siihen, että tästäkin selvitään.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä