Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Sehän tosiaan on väärinpäin!

Joensuussa on Kalevan Rasti, yksi maailman parhaista suunnistusseuroista, mutta ihan ensisilmäyksellä eivät senkään urheilijat tästä tolkkua ottaisi. Kuva: Aimo Salonen Joensuussa on Kalevan Rasti, yksi maailman parhaista suunnistusseuroista, mutta ihan ensisilmäyksellä eivät senkään urheilijat tästä tolkkua ottaisi. Kuva: Aimo Salonen
Karjalan Heilin sähköpostiin tuli lukijalta palautetta keskiviikon 24.2. lehden asemanseutua käsittelleestä jutusta.

”Hei, Heilin jutun innoittamana kävin paikan päällä katsomassa miltä se nyt “melkein valmis” asemanseutu näyttää. Eniten silmääni pisti otsikon pysäkkikartta seuraavasti.

Kun seisoin nenä kohti karttaa pysäkkikatoksen takana, edessäni on Asemankaari ja kauempana Itäranta, mutta kartassapa lähimpänä eli alinna onkin Itäranta ja kauempana Asemankaari.

Vielä haasteellisemmaksi menee, kun alkaa miettimään oikeaa ja vasenta ja/tai ilmansuuntia. Kartassa vasemmalla (siis etelässä) on Sirkkalan sillan kiertoliittymä ja oikealla (siis pohjoisessa) on Siltakadun/Itärannan kiertoliittymä, mutta jos nostat katseesi kartasta ja katsot maisemaan, niin nämä kiertoliittymät ovatkin toisin päin.

Vaikka minulle Joensuun asemaseutu on hyvinkin tuttu, meni jonkin aikaa hahmottaa, että karttahan on peilikuva todellisuudesta ja silti meinas mennä aivot solmuun, kun kartta “väittää” että pysäköintitalo on vasemmalle siitä kohdin missä seison, vaikka se massiivisena jököttää ilmiselvästi oikealla.

Kaupunkikarttaa olen tähän mennessä osannut hyvin lukea, mutta täytyy myöntää, että peilikuvan hahmottaminen oli melko haastavaa, vaikka ympäristö oli hyvinkin tuttu, joten voisi olettaa, että monelle Joensuuta tuntemattomalle henkilölle tuon kartan hahmottaminen voi olla jopa ylivoimasta.”

Totta. Jo koulun liikuntatunneilla opetettiin suunnistuksesta, että kartta on pidettävä niin päin, että siitä on helppo hahmottaa etenemissuunnassa olevat kohteet. Nyt ne opit eivät ole käytössä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä