Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Kirjaston puitteet puhuttavat

Rantakylän kirjaston väliaikaistiloista puuttuu muun muassa työskentelytila tietokoneineen. – Remontoituun Pataluodonkadun kirjastoon ei todennäköisesti tule aikanaan pöytäkoneita, vaan ne korvataan asiakasläppäreillä, lähikirjastojen kirjastonjohtaja Hanna Mielonen kertoo.  KuvaT: Henri Jumppanen Rantakylän kirjaston väliaikaistiloista puuttuu muun muassa työskentelytila tietokoneineen. – Remontoituun Pataluodonkadun kirjastoon ei todennäköisesti tule aikanaan pöytäkoneita, vaan ne korvataan asiakasläppäreillä, lähikirjastojen kirjastonjohtaja Hanna Mielonen kertoo. KuvaT: Henri Jumppanen

Rantakylän kirjasto on toiminut syyskuusta 2019 saakka väliaikaistiloissa Puronsuunkadulla. Vanhat kirjastotilat Pataluodonkadulla odottavat remontointia.

Nykyisissä väliaikaistiloissa tilaa on 209 neliömetriä, kun taas alkuperäisessä kirjastotilassa neliömetrejä oli 489. Väliaikaistiloissa oleminen ja tilanteen pitkittyminen ovat puhuttaneet viime aikoina rantakyläläisiä ja muita kaupunkilaisia muun muassa lehtien yleisönosastolla.

Rantakylän kirjasto on vilkkaimpia koko Joensuun seutukirjaston kahdeksastatoista kirjastosta.Vanhan kirjastotilan talotekniset ongelmat kuitenkin äityivät niin pahoiksi, että tiloissa ei voinut enää työskennellä.

 

Joensuun lähikirjastojen kirjastonjohtaja Hanna Mielonen kertoo, etteivät nykyiset tilat Rantakylän ostoskeskuksen yhteydessä ole olleet varmaankaan kenenkään mielestä ihanteelliset tiloja kartoittaessa.

– Silloin kun kirjasto suljettiin Pataluodonkadulta, elettiin sellaisen hyvin alustavan infon varassa, että näissä tiloissa oltaisiin maksimissaan vuosi tai kaksi, Mielonen sanoo.

Korvaavia tiloja on kartoitettu ja kirjaston asiakkaita on pyritty kuulemaan esimerkiksi viime lokakuussa järjestetyssä asiakasillassa. Isoimmaksi ongelmaksi väliaikaistiloissa on muodostunut sen auttamatta liian ahtaat sekä sokkeloiset tilat.

– Viime syksynä kartoitettiin uudestaan, että onko olemassa sopivampia tiloja. Ongelmaksi on muodostunut tilojen liian kaukainen sijainti tai ne eivät ole olleet nykyisiä tiloja suuremmat.

– Taannoisessa mielipidekirjoituksessa nostettiin esiin tämän rakennuksen päässä sijaitsevat entisen pankin tilat. Se on kyllä korkeampi tila kuin tämä, mutta neliöitä siinä ei ole yhtään enempään ja siinä on muita ongelmia, kuten lasiseinä, johon ei saa kirjahyllyä kiinni, eikä tila ei ole esteetön, Hanna Mielonen summaa.

 

Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen kertoo Rantakylän kirjaston tilanteen olleen laajasti esillä kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa viime aikoina.

– Kaikkia mahdollisia ja mahdottomia tiloja on mietitty ja käyty katsomassa, mutta sopivaa tilaa ei ole löytynyt.

– Tämä asia oli esillä viime syksynä Joensuun kaupunginvaltuuston talousarvioseminaarissa, ja siellä nousi esiin remontin jouduttaminen. Niinpä siellä sovittiin, että Rantakylän kirjaston remontin hankesuunnitelma tehdään vuoden 2021 aikana, Huurinainen kertoo.

Mielipidekirjoituksissa ja ihmisten puheissa on noussut esiin vuosi 2023, kun kirjaston remontin on spekuloitu valmistuvan.

– Vuosi 2023 on ollut eräänlaisena arviona, mutta mitään päätöstä siitä ei ole tehty. Päätökset suunnitelman valmistumisesta tämän vuoden aikana ovat olemassa, muusta ei ole vielä päätetty.

– Minä uskon remontin hankesuunnitelman valmistuvan ennen ensi vuoden talousarvion käsittelyä. Silloin voidaan arvioida, mahtuuko se seuraavalle vuodelle vai meneekö vuoteen 2023 saakka.

Riitta Huurinainen ymmärtää hyvin pitkittyneen tilanteen ja ahtaiden tilojen aiheuttaman närkästyksen ihmisten mielissä.

– Ei tämä ole tahdosta kiinni, kyllä meillä on tässä ollut hyvä tahto viedä asiaa eteenpäin. Tyhjästä on vain mahdoton taikoa sopivia tiloja, vaikka miten haluaisimme parantaa kirjaston olosuhteita, Huurinainen sanoo.

 

Hanna Mielonen kertoo väliaikaistiloissa vietetyn ajan vaikuttaneen myös kirjaston aukioloaikoihin sekä oppilaitosyhteistyöhön kaikkien alueen koulujen kanssa. Rantakylän kirjasto on tällä hetkellä tiistaisin kokonaan kiinni. Puutteellisten tilojen vuoksi kouluyhteistyötä on keskitetty tehtäväksi väliaikaistilojen ulkopuolelle.

– Meidän henkilökuntamme pitää tiistaisin Rantakylän normaalikoululla pop up -kirjastoa. Siellä oppilaat voivat lainata ja palauttaa kirjoja, myös kirjavinkkausta on järjestetty.

Kirjaston roolin rantakyläläisille Mielonen näkee tärkeänä nyt ja tulevaisuudessa.

– Kirjaston kuuluu olla koko kylän paikka. Sellainen kaikille avoin matalan kynnyksen tila, jossa voi rentoutua ja viettää turvallisesti aikaa, vaikka ei lainaisikaan kirjoja.


Eriarvoistuvat lukijat

Rantakyläläinen Satu Niemi on Rantakylän kirjaston vakiovieraita. Hän on myös suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Pataluodon koulussa. Harmillisimpana seikkana pitkittyneessä kirjastotilanteessa Niemi näkee kirjaston ja koulun välisen oppilaitosyhteistyön rapautumisen.
– Jos sanon suoraan, niin nyt tässä kasvatetaan yhtä lukijapolvea, joka ei lue. Tämä vuosien odotus on liian pitkä ja eriarvoistava, se on pahimmillaan juuri se aika, kun lukuharrastus voisi päästä nuorelle kehittymään.
– Aiemmin koulu ja kirjasto sijaitsivat käsi kädessä, ja kirjasto oli saavutettavissa myös niille lapsille, joiden kotona ei lueta tai käytetä kirjastopalveluita.
Oppilaitosyhteistyö ei ole katkennut kokonaan, mutta Satu Niemi kertoo sen olevan tällä hetkellä monesta syystä hankalaa.
– Saamme kyllä käyttää oppilaiden kanssa kirjastoa ja tulla tänne silloin kun kirjasto on kiinni. Tämä tila on vain niin pieni, että oppilaat henkisesti ja fyysisesti hikoilevat täällä. Täällä ei viihdy, asia halutaan äkkiä alta pois. Ennen kirjastokäynti oli kiva juttu.
– Lapset tuskastuvat sokkeloisissa tiloissa eivätkä löydä kirjoja, vaikka kirjaston henkilökunta auttaa parhaansa mukaan.

Kirjastoremontin pitkittyminen on vaikuttanut myös Niemen omiin kirjastotottumuksiin.
– Kirjasto on minulle paikka, jonne haluan mennä koko perheen kanssa rentoutumaan ja inspiroitumaan. Nyt tulen käytännössä hakemaan vain kirjan lainaan ja poistun heti.
Entisestä kirjastosta Satu Niemi kaipaa eniten normaaleja aukioloaikoja ja tilaa.
– Kaipaan sitä höntsäilytilaa ja luovaa olemista. Jo pelkkä kirjojen äärellä vietetty aika tekee ihmiselle hyvää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä