Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

"Mielettömän hienoa, ihmiset"

Minnamaria Hirvonen on osa Pekkalan yhteisöä. Kuva: Aimo Salonen Minnamaria Hirvonen on osa Pekkalan yhteisöä. Kuva: Aimo Salonen

Tanssitaiteilija Minnamaria Hirvonen innostuu sanatulvaan, kun häneltä kysyy, miltä ihmisten aktivoituminen tuntuu.

– Ihan mielettömän hienoo, että ovat aktivoituneet! Jotenkin olen hirveän väsynyt tämmöiseen, että yhä edelleenkin vuonna 2021 pitää tällaisten itsestäänselvyyksien takia lähteä taistelemaan. On itsestäänselvyys, että tällaisia miljöitä peruskorjataan, ja siihen löytyy rahaa ja tahtoa.

Pekkalan kartanon alueella asuva Hirvonen on yksi niistä neljästä naisesta, joita Karjalan Heili jututti helmikuussa 2020 saatuaan tietää, että kaupunki pohtii alueen rakennuksista luopumista.

 

Pekkala nousi nyt ajankohtaiseksi Facebookiin perustetun Pekkalan puolesta -ryhmän vuoksi. Alue on monille läheinen varsinkin siellä olevan kuvataidekoulun vuoksi.

Ryhmään on reagoitu myös Joensuun kaupunginvaltuustossa.

– Laitoin viranhaltijoille kysymyksen, mikä se Pekkalan nykytilanne on, mutta en ole vielä saanut vastausta, yksi valtuutettu totesi Heilille.

 

Asiaa sivuttiin valtuuston syksyisessä kokouksessa toisen asian yhteydessä, jolloin yleinen käsitys tuntui olevan, että kuvataidekoulua ollaan siirtämässä Utraan ammattikorkeakoulun entisiin tiloihin. Päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole tehty.

 

Voivatko valtuutetut sitten vaikuttaa asiaan? Kysymys nousi esiin, kun Heili kysyi valtuutettujen kantoja Facebookin Joensuun kuntapolitiikka -ryhmässä.

– Valtuutettuna pidän haasteellisena sitä, että näihin tilakysymyksiin ei niin vaan pääse käsiksi, Hanna Susitaival (vihr.) totesi.

– Jos puhutaan esim. Pekkalasta, että pitäisikö juuri se tila säilyttää kaupungin omistuksessa ja ehkä luopua sen sijaan jostain muusta, niin en minä tunnista sellaista vaikuttamisen paikkaa, johon valtuutettuna pääsisin mukaan.

Pekkala on suojeltu, joten purkaminen ei tule kysymykseen. Kaupungin vaihtoehtoina ovat remontointi tai myyminen.

Kuvataidekoulun lisäksi Pekkalassa toimii Steinerpäiväkoti, ja alueen rakennuksissa on myös asuntoja. Miljööseen on siten muodostunut oma yhteisönsä, joka muun muassa pitää pihakirppiksiä.

Kartanon rakennutti kauppaneuvos Petter Parviainen kesähuvilakseen vuonna 1881.

Vuonna 1914 Cederbergin suku osti Pekkalan, joka muuttui Kaukas Oy:n konttoriksi.

Joensuun kaupunki on omistanut vuodesta 1977 saakka kartanon, jonne kuvataidekoulu muutti 1979.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä