Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Pelibuumi iski kaikkialle – "Tämä ala tulee vain kasvamaan"

Joensuun Prisman myyntialuevastaavan Sakari Sonnen mukaan konsolipelaaminen menee vielä Joensuussa Prisman myynnin perusteella PC-pelaamisen edelle. Uudesta PlayStation 5:stä löytyy jo esittelykappale, mutta hyllyssä tuotteita ei vielä ole, sillä kaikki saadut laitteet on viety käsistä. Komponenttipulan on arvioitu kestävän jopa ensi vuoteen saakka. Hanna-Mari Lappalainen Joensuun Prisman myyntialuevastaavan Sakari Sonnen mukaan konsolipelaaminen menee vielä Joensuussa Prisman myynnin perusteella PC-pelaamisen edelle. Uudesta PlayStation 5:stä löytyy jo esittelykappale, mutta hyllyssä tuotteita ei vielä ole, sillä kaikki saadut laitteet on viety käsistä. Komponenttipulan on arvioitu kestävän jopa ensi vuoteen saakka.

Koronavuosi 2020 kasvatti e-urheilun suosiota entisestään. Gaming-osaston myynti kasvoi Joensuun Prismassa viime vuonna jopa 60 prosenttia.

Vaikka e-urheilun suosio on kasvanut tasaista tahtia jo vuosia, ei pandemia ainakaan hidastanut kasvua: viime vuoden lopussa julkaistun Newzoon ennakkoselvityksen mukaan e-urheilun eurooppalainen yleisö yltäisi jo reilusti yli 90 miljoonaan silmäpariin, ja joka kolmas lajin harrastajista Euroopassa on nainen.
Loppuvuodesta 2019 sekä Joensuun Gigantin myymälään että Prismaan lanseerattiin omat pelaamiseen eli gamingiin suunnatut osastot, jotka pitävät sisällään kaikkea pelaamiseen tarvittavaa: tietokoneita, konsoleita, pelinäyttöjä, pelituoleja ja lukuisia oheistuotteita, kuten hiiriä, hiirimattoja, kuulokkeita ja näppäimistöjä.
Prisman urheilu- ja viihdeosastojen myyntipäällikkö Rauno Paasikiven mukaan gaming-osaston myynti Joensuun Prismassa kasvoi viime vuonna jopa 60 prosenttia.
– Se on todella huikea kasvu etenkin, jos otamme huomioon nykyisen markkinatilanteen ja ostovoiman, Paasikivi toteaa.
Paasikivi epäilee suosion johtuvan osittain siitä, että viime vuonna – ja edelleenkin – ihmisillä on ollut enemmän aikaa olla kotona.
– Verkossa pelaaminen saattaa olla monelle nuorelle ainoa sosiaalinen kanava, ja pelatessahan jutellaan samalla kavereiden kanssa, Paasikivi tuumaa.

Sekä Prisman että Gigantin gaming-osastoilla erityisesti pelaamiseen tarvittavat oheistuotteet ovat tehneet hyvin kauppansa. Gigantin gaming-tuotteista vastaavan myyntipäällikkö Jukka Erkinheimon mukaan etenkin pelinäyttöjä menee nyt paljon, ja Prisman Rauno Paasikiven mukaan euromääräisesti eniten myydään pelikuulokkeita.
Prisman myyntialuevastaava Sakari Sonnen mukaan konsolipelaaminen on Joensuussa vielä ehdottomasti suositumpaa kuin PC-pelaaminen.
– PC-pelaaminen on kalliimpaa, joten sen aloittamiseen on ehkä korkeampi kynnys; sitä varten täytyy hankkia koneen lisäksi monitorit, näppäimistöt ja niin edelleen, mutta konsolipelaamista varten telkkari löytyy yleensä jokaiselta kotoa valmiiksi, Sonne toteaa.
Gigantin Jukka Erkinheimo arvioi konsolipelaamisen ja PC-pelaamisen suosion kasvaneen rinta rinnan, ja erityisesti viime vuoden lopulla julkaistulle uudelle PlayStation 5 -pelikonsolille on ollut runsaasti kysyntää.
Myös Joensuun Prismassa PlayStation 5 -esittelykappale houkuttelee asiakasta pysähtymään gaming-osaston suulla, mutta hyllystä tavaraa ei löydy vieläkään.

Rauno Paasikiven mukaan pelialalla on nähty pidemmän aikavälin tutkimustietoon pohjautuvaa kasvupotentiaalia, minkä vuoksi osasto alun alkaenkin lanseerattiin. Prisma oli pääsponsorina syksyllä 2019 järjestetyssä Arctic Invitational -tapahtumassa, joka oli suurin koskaan Suomessa järjestetty kilpapelaamisen tapahtuma.
Samaan aikaan Prismoissa lanseerattiin gaming-osastot, jotka on rakennettu yhteistyössä Suomen johtaviin peliorganisaatioihin kuuluvan HAVU gamingin kanssa.
Sekä pelaamisen että e-urheilun seuraamisen suosion taustalla arvellaan olevan monia syitä: Jukka Erkinheimo toteaa suomalaisten e-urheilujoukkueiden menestyksen maailmalla olevan yksi syy peli-innostuksen takana. Sakari Sonne puolestaan miettii striimauskulttuurin olevan yksi tekijä suosion kasvussa.
– Tarpeeksi kun harjoittelee, ihan tavallisesta alakoululaisestakin voi tulla kuuluisa pelaaja. Lisäksi nuorille onlinessa puhe- ja videoyhteydessä oleminen on sosiaalistumista siinä missä kasvokkainkin tapaaminen.
– Tämä ala tulee vain kasvamaan, kun mennään eteenpäin, Sonne summaa.


Toimistokoneella ei pelata

Pelaamiseen suunnattu laitteisto ja varusteet eroavat ominaisuuksiltaan esimerkiksi tavalliseen toimistokäyttöön suunnatusta laitteistosta, mikä on osasyy kauppojen erillisiin peliosastoihin.
– Peleissä on niin paljon grafiikkaa, äänitehosteita ja muuta, että esimerkiksi pelitietokoneessa on oltava valtavasti enemmän tehoja kuin perustietokoneessa, Rauno Paasikivi kertoo.
Sakari Sonnen mukaan laitteiston ja tarvikkeiden ero tulee eniten esille kilpapelaamisessa.
– Onhan siitä huomattavaa etua, jos esimerkiksi näyttö ja hiiri ovat nopeampia.
Myös pelaamiseen erikoistuneiden tuotemerkkien määrä on kasvanut: kauppojen gaming-osastoilla erottuvat aina samat, jo harrastajille tutuksi käyneet brändit, kuten Corsair, SteelSeries, Razer, L33T, Piranha ja Logitech.
Rauno Paasikiven mukaan Joensuun Prisman valikoiman suhteen on seurattu tarkalla korvalla peliharrastajia.
– Teemme aina kysynnän mukaan lisähankintoja. Perusvalikoima menee kuitenkin Suomen Prismoissa aina talon koon mukaan.


Yhä nuoremmat ovat merkkitietoisia

Viime kesänä Kirkkokadulle avattu tietokoneiden erikoisliike Tikofix ottanut hyllyvalikoimiinsa myös pelaamiseen suunnattuja laitteita ja tarvikkeita, ja yrittäjät Harri Toivanen ja Ville Järvinen kasaavat itse asiakkaiden toiveiden mukaisia pelitietokoneita. Vastaava palvelu on yrittäjien mielestä nykyaikaa.
– Mitä enemmän ihmisillä on käytössään erilaisia laitteita ja tarvetta niille, sitä enemmän myös avuntarve kasvaa, Ville Järvinen miettii.
Toivasen mukaan yhä nuoremmat ovat valveutuneita ja merkkitietoisia käyttämiensä laitteiden ja varusteiden suhteen.
– Jo alakouluikäisille myydään pelivarusteita, ja he usein tietävät valmiiksi, mitä haluavat, tai sitten pyytävät suosittelemaan jotakin vastaavaa mallia, Toivanen kertoo.
Yrittäjien mukaan pelaaminen on tullut yhä olennaisemmaksi osaksi populaarikulttuuria, mitä se ei aina ole ollut.
– Meidän nuoruudessa pelaaminen oli vähän niin kuin Popedan levyjen kuuntelu – sitä piti tehdä piilossa. Nyt siitä on tullut enemmän valtavirtaa, Ville Järvinen toteaa.
Tikofixin yrittäjät myöntävät, että korona toi oman mausteensa uuden erikoisliikkeen alkutaipaleelle.
– Vianselvityksiä olemme tehneet aika tasaiseen tahtiin, mutta erityisesti kotikäyntien määrään korona on vaikuttanut. Nyt nekin ovat tosin hienoisessa nousussa, Harri Toivanen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä