Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Hyvinvointia ja ulkoilua vaaramaisemissa

Selkie Green Caren kotieläintilalla kävijä pääsee kokeilemaan halutessaan esimerkiksi vuohivaellusta. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen Selkie Green Caren kotieläintilalla kävijä pääsee kokeilemaan halutessaan esimerkiksi vuohivaellusta. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen

Selkie Green Care laitettiin pystyyn koronakurimuksen keskellä, mutta yrittäjät Annariitta ja Ilona Hietaharju näkevät tässä ajassa myös mahdollisuuksia.

Hyvän mielen löytöretkiä, mainostaa kotieläintila Selkie Green Care verkkosivuillaan, ja siltä se paikan päälle saapuessa tuntuukin – aurinkoisena pakkaspäivänä Selkien kylän vaaran huipulla sijaitsevalta tilalta näkee Joensuuhun saakka, ja näissä maisemissa sielu lepää.
1800-luvun maalaismiljöössä kävijä pääsee seurustelemaan muun muassa viiden vuohen, neljän lampaan, seitsemän marsun ja shetlanninponin kanssa. Kotieläinpiha avattiin virallisesti viime syksynä.
– Ihanasti keskellä koronaa pääsimme avaamaan, naurahtaa yrittäjä Annariitta Hietaharju. Hietaharju pitää tilaa yhdessä tyttärensä Ilona Hietaharjun kanssa. Tärkeänä apukätenä toimii myös Annariitta Hietaharjun jo eläkkeellä oleva puoliso ja Ilona Hietaharjun isä Kari Hietaharju.
– Hän vastaa pitkälti taloudestamme. Emme me ilman häntä selviäisi, Annariitta Hietaharju toteaa.
Ajatus omasta kotieläinpihasta oli itänyt naisten mielissä jo pitkään. Ilona Hietaharju on taustaltaan eläintenhoitaja ja Green Care -ohjaaja, ja Annariitta Hietaharju on toiminut erilaisissa perhe- ja aikuistoiminnan ohjaus- ja kehittämistehtävissä.
Tila on kuulunut rakentamisestaan 1800-luvun puolivälistä saakka Annariitta Hietaharjun suvulle, ja Hietaharjulle itselleen se siirtyi tämän isältä vuonna 2005.
– Sitten tehtiinkin remonttia tilalla noin viidentoista vuoden ajan, Hietaharju toteaa.

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jonka tarkoitus on edistää ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.
Hietaharjujen mukaan Green Care -toiminnassa erotellaan omiksi tasoikseen hoiva ja voima, joista Selkiellä keskitytään jälkimmäiseen hoivan ollessa enemmän terapiaan ja kuntoutukseen keskittyvää toimintaa.
– Idea on kiireetön viipyminen, kosketus ja läsnäolo. Meillä kaikki eläimet ovat siliteltäviä, ja me olemme itse aina mukana ohjaamassa eläinten kanssa tapahtuvaa kohtaamista, Annariitta Hietaharju kertoo.
Selkie Green Care perustettiin alun perin erityisesti ryhmätoimintoja, kuten leirikouluja ja päiväkotivierailuja ajatellen, mutta kaikki vastaava toiminta on ollut Hietaharjujen mukaan nyt jäissä. Tällä hetkellä käynnissä on lasten kotieläinkerho sekä viikonloppuisin järjestettävä perhekerto, ja hiihtolomalle on suunnitteilla oma päiväleiri.
– Kerhoissa ja leireillä tehdään ihan tavallisia, mutta merkityksellisiä asioita. Ja lapsille itselleen on aina hirveän tärkeää, että he saavat oman hoitoeläimen. Heille on tosi palkitsevaa, kun voittaa eläimen luottamuksen, Annariitta Hietaharju kertoo.

Vaikka yrityksen alku ei tänä aikana ole ollut helppo, näkevät Hietaharjut ajassa myös mahdollisuuksia lähimatkailun suhteen.
– Meille voi kyllä tulla ajanvarauksella pienellä porukalla turvallisesti, eikä sisätiloissa tarvitse käydä ollenkaan, jos ei halua.
Tilan aktiviteetteihin kuuluu muun muassa eläinten hoitoa, tietovisoja, rentoutumisharjoituksia, vuohiagilitya ja vuohivaelluksia – jollaista pääsee toimittaja itsekin kokeilemaan lyhyellä lenkillä vuohien kanssa. 25 asteen pakkasella vuohet eivät lenkistä nauti, vaan pyrkivät mieluummin takaisin sisätiloihin.
– 15 asteen pakkasella ne vielä tarkenevat, mutta nyt olemme pitäneet niitä tallissa, Ilona Hietaharju kertoo.
Vaikka aktiviteetteja Selkiellä on paljon talvellakin, on niitä Hietaharjujen mukaan luonnollisesti sääolosuhteista johtuen kesällä tarjolla vielä enemmän.
– Toki täällä on näin talvella erityisen hulppeat pulkkamäkimaastot, Annariitta Hietaharju vinkkaa.


Viime kesä oli lähimatkailun huippua – kevättä odotetaan toiveikkaasti

Vaikka kesä on Lieksan Pikkukilin huippusesonki, tarjoaa kotieläinpiha tekemistä myös talvella. Yrittäjä Jarmo Leinosen mukaan talvi on ollut suhteellisen hiljainen, kuten tavallisestikin.
– Jonkin verran meillä on käynyt kalastusporukoita lohipilkillä. Myös eläinkierroksia pystyy kyllä tekemään, ja hiihtolomaa tässä toki jo odotellaankin niiden suhteen, jos toiminta vilkastuisi, Leinonen kertoo.
Leinosen mukaan tulevalle keväälle on tehty jo joitakin ryhmävarauksia. Vaikka viime kevään osalta kaikki ryhmävaraukset Pikkukilissä peruuntuivat, oli kesä- ja heinäkuu erityisen vilkasta aikaa.
– Meillä petrattiin huomattavasti aiempiin vuosiin nähden, eli korona näkyi toiminnassa positiivisesti. Kaiken kaikkiaan viime vuonna oli tosi hyvä matkailukesä, ja nytkin kyllä odotetaan toiminnan vilkastuvan kesää kohti. Jos vain nuo kokoontumisrajoitukset höllentyvät, Leinonen toteaa.
Islanninhevosvaelluksia järjestävässä Ilomantsin ElämysMantsissa puolestaan talvi oli Meeri ja Ismo Törrösen mukaan normaali jouluun saakka, mutta pahentunut koronatilanne vähensi asiakasmäärät alkuvuonna lähes olemattomiin. Viime kesä oli Pikkukilin tapaan ElämysMantsissa aiempaa vilkkaampi.
– Ilmeisesti ihmiset matkustivat viime kesänä enemmän kotimaassa, Törröset pohtivat.
Törröset näkevät vallitsevan tilanteen haastavana myös kotimaanmatkailun osalta.
– Isompia tapahtumia kun ei voi järjestää. Ehkä pienemmillä aktiviteeteilla ja mökkimatkailun avulla matkailutoimintaa voidaan ainakin yrittää vilkastuttaa kotimaassa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä