Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Ääni esille taiteen kautta

Johanna Leppäsen työ Kuin ei koskaan oltais oltu enempää kuvastaa ihmistä osana luontoa. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen Johanna Leppäsen työ Kuin ei koskaan oltais oltu enempää kuvastaa ihmistä osana luontoa. Kuvat: Hanna-Mari Lappalainen

Kuvataiteen lukiodiplomien näyttelyssä käsitellään painavia yhteiskunnallisia aiheita.

Jokavuotinen kuvataiteen lukiodiplomitöistä koostettu näyttely järjestetään tänä vuonna Joensuun pääkirjaston Muikkusalissa. Noin kahdenkymmenen Joensuun yhteiskoulun lukion ja lyseon lukion opiskelijan töistä koostuva näyttely käsittelee jälleen perimmäisiä aiheita, kuten ihmistä osana eliökuntaa, rahan merkityksiä, tulevaisuuden yhteisiä tiloja ja arjen odottamattomia tekijöitä.
Kuvataiteen lukiodiplomin teemat ja tehtävänannot tulevat vuosittain valtakunnallisesti Opetushallitukselta, ja opiskelijat saavat valita niistä mieleisensä.
Tänä vuonna Joensuun opiskelijoiden keskuudessa suosituin aihe oli yhteiskoulun lukion kuvataideopettaja Taina Mannilan mukaan Eliöt, oliot, jossa opiskelijoille on annettu vapaat kädet toteutustavan suhteen.
Opiskelijoiden mukaan yhteiskunnallisiin asioihin tarttuminen kuvataiteen keinoin koetaan tärkeäksi.
– Mielestäni en ole kovin hyvä ilmaisemaan itseäni puhumalla, ja kuvataide on ollut minulle luonteva keino tuoda esille omia mielipiteitä, kertoo Jykin opiskelija Johanna Leppänen.
Leppänen on toteuttanut Eliöt, oliot -teeman pohjalta akryylityön Kuin ei koskaan oltais oltu enempää.
– Pohdin, millaista olisi, jos ihminen ei olisi koskaan lähtenyt kehittymään tietoiseen suuntaan – jos ihminen olisi yhä luonnossa ja luonto ihmisessä, ihminen olisi yhtä luonnon kanssa, Leppänen avaa työnsä taustaa.

Saman teemaan pohjaten toteutti diplomityönsä niin ikään Jykin opiskelija Milla Svensk. Svenskin mukaan yhteiskunnallisiin asioihin on usein hankalaa ottaa kantaa, mutta tämän vuoden teemat tarjosivat hyvän tarttumapinnan.
– Yleensä koen, että en tiedä asioista tarpeeksi voidakseni ottaa niihin kantaa. Kun sain rauhassa etsiä tietoa ja toteuttaa työtä, asia ei jännittänyt minua, Svensk pohtii.
Svenskin pääosin akryylein toteutettu Me ihmiset itsekkäät käsittelee ilmastonmuutosta.
– Me ihmiset olemme itse aiheuttaneet ilmastonmuutoksen, ja me olemme ainoita, jotka pystyvät asian myös korjaamaan. Me olemme asettaneet itsemme luonnon ja muiden eliöiden yläpuolelle, ja tässä ovat seuraukset, Svensk kuvaa työtään.
Lyseon lukion opiskelija Minttumaria Puustinen puolestaan tarttui teemaan Ihmeellinen raha, jota kuvastaa hänen akryylimaalauksensa Kusipää. Inspiraatiota rahateemaan Puustinen sai omasta elämästään.
– Kun muutin omilleni, rahanmeno totta kai kasvoi. Minua ärsyttää, että raha on maailmassa sellainen asia, jonka takia ihmisiä jopa kuolee, Puustinen kertoo.
Puustinen kertoo työnsä heijastelevan myös sitä, kuinka runsas rahan määrä voi toisinaan nousta ihmisillä päähän.
– Toisaalta olen joutunut vuosien aikana pohtimaan paljon mielenterveysongelmia ihan omasta ja muidenkin puolesta, ja on olemassa sellaisia ongelmia, joita ei saa rahalla poistettua – vaikka sitä olisi kuinka paljon, Puustinen toteaa.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden diplomitöitä on toteutettu piirtämisen ja maalaamisen lisäksi myös muun muassa tekstiilitaiteen, valokuvauksen ja animaation keinoin. Jykin opiskelija Satu Ovaskainen toteutti Eliöt, oliot -teeman pohjalta animaation, joka pyörii nyt Muikkusalin valkokankaalla.
– Pidän biologiasta, joten aihe oli minulle helppo valinta. Animaationi kertoo ihmisen vaikutuksista luontoon ja kasveihin.
Kuvataideopettaja Taina Mannilan mukaan animaatiot ovat kuvataidediplomityön toteutustapana harvinaisia, ja hän muistelee nyt nähtävillä olevan animaation olevan kurssilla ensimmäinen laatuaan kymmeneen vuoteen.
Satu Ovaskainen kertoo tehneensä animaatioita tietokoneella jo muutaman vuoden ajan.
– Siksi se valikoitui toteutustavaksi. Minusta on kiva, että nähtävillä on kokonainen tarina, Ovaskainen toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä selvitystyöryhmä on esittänyt, että yhden viidestä ylioppilastutkinnon kokeesta voisi jatkossa korvata lukiodiplominäytöllä. Muutos edellyttäisi kuitenkin voimakasta lukiodiplomien arvioinnin kehittämistä. Diplomeita on kuvataiteen lisäksi mahdollista suorittaa esimerkiksi liikunnassa ja musiikissa.
Taina Mannila pitää mahdollista muutosta erittäin toivottavana kuvataiteen opetuksen kannalta.
– Se olisi hienoa, sillä se nostaisi luovuuden arvoa. Luovuus tulee olemaan tulevaisuudessa avainasemassa monessa ongelmanratkaisua vaativassa tehtävässä, Mannila toteaa.

Jykin ja Lyseon kuvataiteen lukiodiplomien näyttely on nähtävillä Joensuun pääkirjaston Muikkusalissa 27.2.2021 saakka.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä