Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Raveja, rakkautta ja yksi ryöstö

Kaukaisilta tuntuvat ajat, jolloin Linnunlahden raviradan katsomossa istuttiin tähän tyyliin. Kuninkuusravit 2015 keräsi lehtereille yli 46 000 katsojaa. Kuva: Mikko Makkonen Kaukaisilta tuntuvat ajat, jolloin Linnunlahden raviradan katsomossa istuttiin tähän tyyliin. Kuninkuusravit 2015 keräsi lehtereille yli 46 000 katsojaa. Kuva: Mikko Makkonen
Korona-ajan kolkkous iskee kasvoille Joensuun raviradalla. Valtavat katsomot ovat aution pimeinä tyhjillään, autoparkki hangen alla ja totoluukut luonnollisesti suljettuna. Ravit eivät kuitenkaan ole seisahduksissa.

Ensi maanantai-iltana radalla kisaavat taas hevoset, mutta yleisöltä portit ovat suljettuna. Hevosten taustajoukkojen määrää on rajoitettu ja turvatoimet ovat tiukkoja.

– Onhan tämä karua. Ravit keskeytettiin kokonaan pariksi kuukaudeksi viime vuoden maaliskuussa, mikä sekin oli historiallista. Onneksi saimme jatkaa kilpailujen järjestämistä toukokuussa, kertoo Joensuun raviradan kilpailusihteeri Matti Kervinen.

Kesällä katsomo jaettiin kahteen lohkoon, joista kumpaankin sai ottaa 500 katsojaa. Syksyllä rajoitukset tiukkenivat taas. Ravien pyörimisen elinehto on netissä tapahtuva totopelaaminen ja toto-tv-lähetykset.

– Ihmiset katsovat ja pelaavat raveihin kotona. Tämä toki on ollut nouseva trendi jo vuosia. Ennen tavallisissa iltaraveissa oli 50 totomyyjää, nyt jo ennen koronaa pärjättiin 5–10 myyjällä, Kervinen muistelee.

Ne ajat, jolloin raveissa kävi tuhansia ihmisiä, saattavat olla takanapäin.

– Eniten jännittää se, että löytävätkö ihmiset takaisin radoille, kunhan tilanne joskus helpottaa.

Siinä missä Linnunlahden ravirata tuo paikallisille mieleen ravien kuulutusten pauhun ja talvi-iltojen kirkkaat ratavalot, on ravirata monelle käypäläiselle olennainen osa kaupungin tunnetuinta kesätapahtumaa.

Raviradan keskuskenttä on toiminut jo vuosikymmenien ajan Ilosaarirockin leirintäalueena, jossa moni kaunis kesärakkaus on saanut alkunsa – ja loppunsakin.

– Täällä on perinteisesti järjestetty vuosittain myös isot koiranäyttelyt ja rallikisoja. Joskus vuosia sitten oli Herättäjäjuhlatkin, Matti Kervinen kertoo.

Pääosassa raviradalla kuitenkin ovat aina olleet hevoset ja hevosihmiset. Radan varrella on koettu suuria tunteita, kuten kilpaurheilussa ja ihmisten kesken on tapana.

Yli 30 vuotta raviradalla työskennelleelle Matti Kerviselle ovat hevosten ja totopelin tuomat jännitysnäytelmät tulleet tutuksi, mutta eräs 1990-luvun kesäilta on jäänyt mieleen erityisesti.

26. elokuuta 1992 oli raviradalla järjestetty iltaravit. Tuohon aikaan kaikki totopeli tapahtui paikan päällä. Raviradan kassaan oli kertynyt melkein 200 000 markkaa rahaa, jotka oli pakattu kahteen attasea-salkkuun. Kolme totopeleistä vastannutta henkilöä oli kantamassa salkkuja autoon raviradan katsomorakennuksen takana, kun pimeästä puskasta ryntäsi kaksi miestä.

Miehet olivat naamioituneet naamarein tai kommandopipoin. Toinen ryöstäjistä uhkasi rahoja kantanutta miestä yksipiippuisella haulikolla ja toinen sumutti tätä kaasusumuttimella. Ryöstäjät nappasivat laukut ja pakenivat paikalta takaisin Linnunlahden parkkialueen suuntaan.

– Salkuissa oli aika paljon kolikoita, joten ne painoivat varmaan 30–40 kiloa. Ryöstäjät kantoivat salkut rinnettä alas; he olivat tehneet verkkoaitaan aukon. Siinä oli ilmeisesti ollut vähän hässäkkää, kun toisen salkuista ryöstäjät olivat pudottaneet jo aidan viereen. Se löytyi aamulla poliisin etsinnöissä, Matti Kervinen muistelee.

Ryöstöä selvitettiin perusteellisesti. Miehet olivat liikkuneet aiemmin kesällä Vuokatista varastetulla valkealla Volvolla, josta poliisi saikin useita havaintoja. Auto löytyi heti seuraavana iltapäivänä Linnunniemestä läheltä rantaa. Tästä matkaa oli kenties jatkettu veneellä.

– Ryöstäjien pudottama salkku piti sisällään seteleitä ja kolikoita 136 000 markan edestä. Toinen salkku, jossa oli rahaa vajaat 50 000 markkaa, jäi kateisiin. Siitä ravirata sai vakuutusyhtiöltä korvauksen.

Ryöstöstä oli epäiltynä ja kiinniotettuna kaksi miestä, mutta todisteiden puutteessa tapaus ei koskaan edennyt oikeuteen asti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä