Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Liiketilat tehokäyttöön

Penttilänkatu 35 C:ssä toimii tällä hetkellä Friendtexin pop up -myymälä sekä Liisa Kontturin (kuvassa) lahja- ja käsityömyymälä Liinu Oy. Hanna-Mari Lappalainen Penttilänkatu 35 C:ssä toimii tällä hetkellä Friendtexin pop up -myymälä sekä Liisa Kontturin (kuvassa) lahja- ja käsityömyymälä Liinu Oy.

Penttilänkatu 35 C:n alakertaan kaavaillaan nyt myymälän ja teemailtojen lisäksi myös kahvilaa.

Ulkoa ei arvaisi, millainen kuhina käy Ylisoutajansillan kupeessa Penttilänrannassa sijaitsevan Joensuun Viitan ensimmäisessä kerroksessa. Viisikerroksisen talon alakerrassa sijaitsee liiketila, jonka osti viime lokakuussa sijoitusneuvojana työskentelevä joensuulainen Annamaija Vienola-Kokkonen. Viimeiset kaksi vuotta vaatemyyntiä sivutoimisena työnään tehnyt Vienola-Kokkonen oli jo ehtinyt kuopata ajatuksen omista liiketiloista, kunnes näki kuvan myynnissä olevasta Penttilänkatu 35 C:n liikehuoneistosta.
– Näen Penttilänrannan alueen todella potentiaalisena. Vaikka täällä on vielä verrattain vähän palveluita, alue kasvaa koko ajan, ja tänne on satamakin tulossa – en pitänyt tätä suurena riskinä, vaan ajattelin, että tästähän saadaan hyvä monitoimitila, Vienola-Kokkonen kertoo.
Vienola-Kokkonen teki kaupat tilasta viime lokakuussa, ja sen jälkeen tiloissa on toiminut vaatebrändi Friendtexin pop up -liike sekä Liisa Kontturin pyörittämä, paikallisia käsitöitä myyvä Liinu Oy. Annamaija Vienola-Kokkonen myy Friendtexin vaatteita yhdessä niin ikään sivutoimisena työnään vaatemyyntiä tekevän Raakel Lakion kanssa. Molemmilla on tosin käsissään omat mallistot.
– Ei aina tarvitse tehdä vain sitä yhtä juttua, vaan välillä työelämässä kannattaa ajatella laatikon ulkopuolelta. Yhteistyössä on voimaa, ja kaikki on järjestettävissä – me voimme sopia keskenämme esimerkiksi aukioloajoista, jotta kaikkien kolmen ei tarvitse päivystää koko ajan, ja samalla voimme jakaa kustannuksia, Vienola-Kokkonen kertoo.

Ylisoutajansillan kupeessa sijaitsevan Penttilänkatu 35 C:ssä on lisäksi vaihtelevasti myynnissä esimerkiksi koruja, käsitöitä, astioita ja sisustusesineitä.
– Mitä ikinä keksitäänkään. Kun tarjolla on jotakin uutta, saadaan myös uusia asiakkaita, Annamaija Vienola-Kokkonen toteaa.
Vaihtelevan myyntipuolen lisäksi tiloissa on järjestetty jo joogailtoja, ja tarkoituksena on tulevaisuudessa järjestää tiloissa myös naisteniltoja vaihtelevin teemoin – ihmisten toiveiden mukaan.
– Olen järjestänyt sellaisia aiemminkin ja vuokrannut tarkoitusta varten tiloja, mutta nyt tarkoitukselle olisi omakin paikka, Vienola-Kokkonen iloitsee.
Lisäksi tiloista löytyvät karaokelaitteet – eikä siinä vielä suinkaan kaikki, sillä Vienola-Kokkosella on tilan suhteen loputtomasti ideoita.
– Nyt yritän löytää tänne kaveriksi kahvilayrittäjää. Tässä on aivan mieletön terassi, johon mahtuu monta pöytää, ja lisäksi sisälle saisi tiskin ja muutaman asiakaspaikan, Vienola-Kokkonen kuvaa.
64 neliön tiloissa on myös oma keittiö, ja Vienola-Kokkosen mukaan tilat on alun perinkin kaavailtu kahvilaa varten. Viimeisimpänä tiloissa toimi kuitenkin Jalon Rakentajat Oy:n toimisto.
– Tämä rakennus valmistui vuonna 2017, ja niiltä ajoilta tästä löytyy piirustuksia, joissa tiloihin on piirretty kahvila. Tilan osti sijoittaja, joka ilmeisesti katsoi silloin, että vielä ei ole oikea aika kahvilatoiminnalle.

Annamaija Vienola-Kokkonen painottaa, että kyseessä olisi nimenomaan pienimuotoinen kahvilatoiminta, jonka toimivuutta alueella voidaan ainakin tulevan kevään ja kesän ajan kokeilla.
– Haluaisin herätellä joensuulaisia sen suhteen, että tiloja voidaan käyttää paljon tehokkaamminkin ja useamman yrittäjän voimin, sillä tilojen monikäyttöisyys myös pienentää yrittäjien kokemaa riskiä, Vienola-Kokkonen painottaa.
Tällä hetkellä pop up -tila on avoinna keskiviikosta lauantaihin sekä sopimuksen mukaan. Vienola-Kokkonen on neuvotellut kahvilamahdollisuudesta jo muutaman eri yrittäjän kanssa, mutta näillä on vielä omaa kiinteää toimintaa toisaalla, jolloin uuteen kahvilatoimintaan ei välttämättä riitä resursseja.
– Sen verran olemme kuitenkin keskustelleet, että tähän kohtaan se kahvilatila sopisi, kertoo Vienola-Kokkonen viitaten liiketilan pohjoisnurkkaukseen.
Suuri terassitila on suoraan joelle päin.
– Kun aurinko alkaa näyttäytyä enemmän joskus huhtikuussa, kahvilahan voisi olla tällä sijainnilla ihan loistava.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä