Julkaistu 
Aimo Salonen

Carelia-saliin syntyy aitojen tilanteiden yhteisöllinen ooppera

Suvi Väyrynen ja Heikki Hattunen tekivät yhteistyötä jo viime vuonna Tampereen Carmenissa. Kuva: Aimo Salonen Suvi Väyrynen ja Heikki Hattunen tekivät yhteistyötä jo viime vuonna Tampereen Carmenissa. Kuva: Aimo Salonen

Suvi Väyrynen ja Heikki Hattunen arvostavat harjoituksia erityisen paljon nyt, kun laulajan ammatissa on paljon epävarmuuksia.

Joensuun oopperayhdistyksen Lemmenjuomasta saadaan maistiainen tulevana perjantaina, kun yleisö voi seurata oopperan konserttiversion striimausta.
Varsinaiset esitykset on siirretty touko-kesäkuulle, mutta epävarmaa on, päästäänkö silloinkaan yleisön eteen. Tammikuussa ooppera joka tapauksessa harjoitellaan valmiiksi niin, että se voidaan kesän alussa esittää.
Millaisin tuntein sopraano Suvi Väyrynen (Adina) ja tenori Heikki Hattunen (Nemorino) nyt työtään tekevät?
– Itse nautin jo pelkästään harjoittelusta – siitä, että ylipäätään voin harjoittaa tätä ammattia. Se tuntuu uskomattoman hienolta, kun on ollut tämä pitkä periodi, jolloin ei ole päässyt esittämään mitään, Väyrynen vastaa.
Samaa mieltä on Hattunen:
– Tietenkin näytökset ovat se varsinainen hedelmä, mutta harjoittelemaan pääsy on paljon viime vuoteen verrattuna. Mehän saamme elää laulajan elämää.
Molempien ura oli hyvässä nosteessa, ennen kuin korona iski.
Kajaanista kotoisin oleva Väyrynen voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2016 ja asuu nykyisin Wienissä. Joensuusta kotoisin oleva Hattunen siirtyi ortodokisen kirkkomusiikin parista Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistui 2019. Viime vuonna hän sai kiinnityksen Suomen kansallisoopperaan.
Aikaisemmin he ovat tehneet yhteistyötä Tampereen Carmenissa. Molemmat ratkeavat nauruun, kun heiltä kysyy, millainen maku siitä ajasta jäi.
– Pitkään piti kyllä harkita, kun kuulin, että ai, Väyrynen.... ei, aivan ihanaa, että saadaan taas tehdä yhdessä töitä, Hattunen sanoo.
Väyrynen laajentaa kehut koko Joensuun työryhmään.
– Alusta asti on käynyt selväksi, että meillä on aivan mahtava porukka.

Väyrynen sanoo, että ensimmäisenä hänelle tulee mieleen sana yhteisöllisyys, jos hänen pitäisi kuvailla, millaista on tehdä oopperaa Joensuussa.
Tämä on jo neljäs ooppera, jota Huba Hollóköi ja Markku Pölönen luovat yhdessä Carelia-saliin, ja kuorolaisistakin suurin osa on ollut mukana jo vuoden 2014 Taikahuilusta lähtien. Muut Lemmenjuoman solistitkin eli Kristian Lindroos (Belcore), Juha Eskelinen (Dulcamara) ja Emma Mustaniemi (Giannetta) ovat tehneet oopperaa Hollóköin ja Pölösen kanssa.
Voisiko yhteisöllisyyden tunteeseen vaikuttaa se, että lähes koko muu työryhmä on tehnyt töitä yhdessä aikaisemminkin?
– Luulen, että se on kaiken summa. Täällä on jotenkin hirmu lämmin henki, joka näkyy ja kuuluu kaikesta, Väyrynen vastaa.
Kaksikko alkaa kehua Hollóköita, joka musiikin johtamisen lisäksi vastaa nyt myös ohjauksesta.
– Huba on mahtava tyyppi. Hän on niin suvereeni sekä musiikissa että ohjauksessa, Väyrynen sanoo.
Hattunen kertoo, että laulajat ovat yhdessä ihmetelleet sitä, että saavat olla juuri Hollóköin ohjattavina.
– Haluan onnitella Joensuuta. Miten ihmeessä te olette tuommoisen jätkän tänne saaneet?
Markku Pölönen on keskittynyt tällä kertaa lavastukseen, puvustukseen ja taiteellisen toteutukseen.
– Markku on osannut nivoa hienosti yhteen solistit koko kyläyhteisön tapahtumiin, Hattunen huomauttaa.
– Nämä eivät ole pelkkiä solistitapahtumia, vaan meistä viidestä hahmostakin tulee kyläläisiä.

Lemmenjuoma on koominen ooppera, jossa tapahtuu koko ajan.
– Tässä ei tulla lavalle vain seisomaan ja laulamaan, Hattunen sanoo.
– Ei. Se rullaa luontevasti eteenpäin. Uskon, että tämä on hyvin lähestyttävä ooppera, Väyrynen pohtii.
– Harjoituksissa on naurettu paljon. Hahmot tietenkin ovat karikatyyrisiä, Hattunen huomauttaa.
– Mutta aitoja. Tilanteet ja tunteet ovat aitoja, ja siitähän se koomisuus usein syntyy, kun ollaan niin tosissaan, Väyrynen jatkaa.

Lemmenjuoman konserttiversio striimataan Carelia salista perjantaina 29. tammikuuta kello 19 Joensuun oopperayhdistyksen ja Joensuun kaupunginorkesterin verkkosivuille ja Facebookiin. Oopperan viisi esitystä on siirretty tammi-helmikuun vaihteesta ajanjaksolle 28.toukokuuta–5. kesäkuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä