Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Kolme kuukautta on ehdoton minimi

Vuonna 2019 Ilosaarirockissa järjestettiin muun muassa värijauhebileet. Tänä vuonna vietetään Ilosaarirockin 50-vuotisjuhlavuotta, mikä tulee näkymään myös festariohjelmassa. Juha Inkinen Vuonna 2019 Ilosaarirockissa järjestettiin muun muassa värijauhebileet. Tänä vuonna vietetään Ilosaarirockin 50-vuotisjuhlavuotta, mikä tulee näkymään myös festariohjelmassa.

Nyt odotellaan jännityksellä, voidaanko heinäkuussa, tai kesällä ylipäätään, vielä järjestää suurtapahtumia. Ilosaarirockin järjestäjät ovat kuitenkin luottavaisia ensi kesän suhteen.
– Ilosaarirockin järjestelyt etenevät koko ajan tavalliseen tahtiin, ja jopa edellä normaalista aikataulusta siltä osin, että viime vuoden festaria ei järjestetty. Päälinjat on siis jo kertaalleen tehty, Joensuun Popmuusikoiden toiminnanjohtaja Niina Hattunen kertoo.
Tavallisesti tähän aikaan jo olemassa olevaa festariorganisaatiota ei kuitenkaan ole vielä palkattu, vaan toistaiseksi tapahtumaa työstetään Popmuusikoiden vakituisen henkilökunnan voimin. Hattusen mukaan festariorganisaatio palkataan vasta myöhemmin keväällä.
Viime vuoden perutun festarin osalta Popmuusikot kuittasivat useiden satojentuhansien eurojen tappiot, mutta se kestettiin. Niina Hattusen mukaan yhdistyksen talous on yhä vakaa, vaikka festari jouduttaisiin perumaan vielä kertaalleen.
– Saimme viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä 400 000 euroa koronatukea, mikä oli meille tosi ratkaisevaa. Lisäksi saimme ely-keskukselta ja maakuntaliitolta kaksi kehityshanketta, mutta toki tappiota jäi vielä itsellekin maksettavaksi.

Seuraavan vuoden festivaalia aletaan Niina Hattusen mukaan organisoida jo ennen kuin edellinenkään on saatu alta pois, mikä kertoo, kuinka pitkä suurtapahtumien sykli on.
– Siksi ottaisimme mielellämme vaikka heti hallitukselta sen tiedon, jos suurtapahtumia ei voikaan kesällä järjestää, Hattunen hymähtää.
Ilosaarirockin festarialueen jakaminen esimerkiksi lohkoihin ei Hattusen mukaan tule käytännössä kyseeseen. Tällä hetkellä tapahtumaa suunnitellaan pidettäväksi täydellä kapasiteetilla.
– Kymmenientuhansien ihmisten jakaminen lohkoihin Laulurinteellä on meidän näkökulmastamme mahdotonta. Yksittäisissä konserteissa se onnistuu, mutta kolme päivän tapahtumassa, jossa ihmiset liikkuvat ja ostavat ruokaa ja juomaa eri pisteistä, se ei toimi.
Hattusen mukaan festarin runko on jo olemassa, mutta mikäli ylemmiltä tahoilta tulee tapahtumajärjestelyjä koskevia päätöksiä, muutokset suurtapahtumissa eivät tapahdu nopeasti.
– Kolme kuukautta etukäteen on jo ehdoton minimi, milloin meidän pitäisi tietää mahdollisista rajoituksista. Jos vaikka kapasiteetti muuttuisi tai alue vaatisi lohkomisia, ne ovat jo tosi isoja muutoksia.
Mitä lähemmäs festivaalia mennään, sitä kalliimmaksi muutokset Hattusen mukaan tulevat.
– Festivaalin tekemiseen liittyy valtavia taloudellisia riskejä, ja jos haluamme turvata festarin tulevaisuuden vielä seuraavatkin vuodet, me emme voi tehdä hätiköityjä päätöksiä. Jos esimerkiksi kesäkuussa tulisi tieto, että sisään voi ottaa vain puolet kapasiteetista, se olisi meille taloudellisesti täysin kestämätöntä.

Sitä Niina Hattunen ei lähde spekuloimaan, kuinka laajaa rokotuskattavuutta suurtapahtumien järjestäminen ensi kesänä vaatisi.
– Me festarijärjestäjät emme ole sen suhteen asiantuntijoita, joten se jääköön virologien ja muiden asiaan perehtyneiden haltuun. Siltähän tilanne kuitenkin näyttää, että rajoitukset eivät tule poistumaan, ennen kuin tietty määrä väestöstä on rokotettu.
Tapahtumajärjestäjät ovat konsultoineet päättäjiä omasta näkökulmastaan ja antaneet lausuntoja mahdollisuuksien mukaan.
– Uusi tartuntatautilakikin on ollut meillä kommenttikierroksella, eli vaikutamme kyllä asioihin koko ajan, Hattunen kertoo.

Viime vuoden tapahtumaan lipun ostaneista jopa 80 prosenttia piti lippunsa, mikä oli Niina Hattusen mukaan merkittävää festarin kannalta.
Korona ja sen tuoma epävarmuus vaikutti syksyllä lipunmyyntiin odotetusti, ja myynti oli tahmeaa.
– Vuodenvaihde taas on ollut perinteisesti hyvää lipunmyyntiaikaa, ja niin oli nytkin – ihmiset ostavat tapahtumalippuja toisilleen lahjaksi, ja lisäksi käytetään vanhenevia kulttuuriseteleitä, Hattunen kertoo.
Ilosaarirock viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan, mikä tulee näkymään Niina Hattusen mukaan erilaisina tempauksina pitkin vuotta. Myös varsinaisessa tapahtumassa on luvassa jotakin erityistä, mutta siitä järjestäjät eivät kerro vielä enempää.
– Luvassa on useampikin spektaakkeli, jos näin voi sanoa, Hattunen tuumaa.


Esiintyjätarjonta on tänä vuonna erilainen

Vaikka jotkut festivaalit siirsivät jo kiinnitettyä ohjelmaa tulevaisuuteen, Ilosaarirock on neuvotellut uusista sopimuksista kaikkien artistien kanssa. Osa tämän vuoden kiinnityksistä on samoja kuin viime vuonna, osa ei.
– Korona vaikuttaa nyt siihen, miltä mantereilta artisteja voi tänne tulla. Moni kansainvälisistä, etenkin yhdysvaltalaisista, isoista artisteista on jo ilmoittanut, ettei keikkaile tänä vuonna, Niina Hattunen kertoo.
– Siksi neuvotteluja on tehty sitä kautta, että ketkä ylipäätään keikkailevat, ja ketä on mahdollista saada ensi kesälle. Tarjonta on siis totta kai erilaista verrattuna normaaliin vuoteen.
Sopimusneuvottelut artistien kanssa voivat kestää hyvin kauan, ja artisteja saatetaan kiinnittää festivaalille useamman vuoden päähän, joten ohjelma elää Hattusen mukaan koronasta huolimattakin omaa elämäänsä.
– Ohjelman rakentuminen on tosi monimutkainen juttu. Vaikka me tiedämmekin, mitä artisteja meille on tulossa, emme voi vielä julkistaa nimiä, ennen kuin nimet ovat virallisesti paperissa puolin ja toisin. Uusista kiinnityksistä tiedotetaan ihan lähiviikkoina, Hattunen kertoo.
Tähän mennessä jo julkaistuja Ilosaarirockin kiinnityksiä ovat muun muassa Yungblud, Liam Gallagher, Antti Tuisku, Tehosekoitin, Erika Vikman, Belzebubs ja william.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä