Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Hupsulle elämä on hauskempaa

Vapaa-aikanaan Satu Saarelainen on ehtinyt käydä työkaverinsa Taika Tontin kanssa muun muassa St. Dunstanin kirkon raunioilla. Kuva: Taika Tontti Vapaa-aikanaan Satu Saarelainen on ehtinyt käydä työkaverinsa Taika Tontin kanssa muun muassa St. Dunstanin kirkon raunioilla. Kuva: Taika Tontti

Satu Saarelaisen Facebook-päivitys pysäytti viime elokuussa. Liperin Rummakossa asuva 54-vuotias nainen ilmoitti muuttavansa yksin Lontooseen.

Hätkäytystä lievensi havainto, että puoliso Pöty Aarnio hymyili samassa lähtökuvassa.

– Lontoo on antamassa minulle ihanan ikioman välivuoden, Saarelainen sanoo.

– Vielä on monta kuukautta jäljellä. Syksyksi tulen sitten takaisin Rummakkoon kukkapenkin tekoon ja ukkokullan kainaloon.

Saarelainen meni vapaaehtoistyöläiseksi Suomen merimieskirkkoon.

– Haaveilin vapaaehtoistöistä ulkomailla jo lukioikäisenä 80-luvun alussa, mutta elämä se kulettelloo omia polokujaan. Nyt oli sopiva aika lähteä.

 

Elämän kuljettamat polut veivät muun muassa äitiyteen.

– Velvollisuudet kuten työ ja lapset pitää hoitaa kunnialla, mutta pitää myös tarttua tilaisuuksiin, Saarelainen valottaa elämänasennettaan.

– Kun sitten huomasin yhtäkkiä olevani vastuussa enää vain itsestäni ja työstäni, pistin töpinäksi. Puolisokin ymmärsi ja lapset kannustivat, että hyvä mama.

 

Merimieskirkolle Saarelainen pääsi verkkosivuilla olleen haun kautta.

– Jos olisin tullut tänne 35 vuotta sitten, en olisi palannut takaisin, Saarelainen miettii elämän kulkua.

Ensimmäisen kerran hän haki ja myös pääsi jo 2015, mutta silloin tuli mutkia matkaan. Viime talvena oli uuden haun aika.

– Myö vapaaehtoiset tehdään täällä ihan kaikkee, Saarelainen sanoo ja alkaa luetella: siivotaan, tehdään ruokaa, leivotaan, keitetään kahvia, tarjoillaan, ollaan respassa, vastataan puhelimeen ja sähköposteihin, varataan saunavuoroja ja otetaan vastaan hostellin asiakkaita, pestään pyykkiä, hoidetaan kassaa, pidetään Suomi-kauppa kunnossa, hoidetaan klick & collect- ja verkkotilaukset, lämmitetään saunaa...

 

Kaiken tuon voi kiteyttää lyhyestikin.

– Ihan vaan ollaan ihmisinä ihmisiä varten.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Saarelainen esiintyy Karjalan Heilissä. Lokakuussa 2015 toimittaja Arttu Laakkonen oli kameransa kanssa mukana, kun Satu ja Pöty tekivät Joensuussa seitsemän sillan kävelyn.

Kuvista aistii pariskunnan elämänasenteen.

– Joskus on hyvä olla vähän hupsu. Sillä tavalla elämä pysyy hauskana, Saarelainen sanoo.

– Kaikelle pitää olla avoin ja ymmärtää, että umpikujassakin voi tehdä u-käännöksen. Tokihan elämässä on välillä joutunut jarruttelemaankin, mutta viime aikoina elo on taas ollut hyvin vapautunutta. On oikein hyvä olla minä.

Molemmat aikuiset tyttäret asuvat Skotlannissa, samalla saarella siis, mutta korona on estänyt äidin ja tyttärien tapaamisen.

– Kovin on mielenkiintoiset ajat, vähän kuin bonuksena tälle reissulle, Saarelainen sanoo.

– Melkein kuulen historian siipien havinan, varsinkin kun kaikkialla on niin hiljaista.

Nyt voimaan on tullut toinenkin historiallinen rajoite, Brexit.

– Saa nähdä, miten käy Suomi-kaupan makkaratilausten kanssa jatkossa. Ainakin postipakettien lähettäminen Suomen ja Britannian välillä on jo monimutkaisempaa.

 

Poikkeustilanne kiteytyy sähköpostien vaihtoon, joka koskee tämän jutun kuvitusta.

Heili pyysi Saarelaiselta kuvaa, jossa hän on selvästi Lontooksi tunnistettavassa ympäristössä. Irtiottaja, joka sanoo ottaneensa elokuun jälkeen ehkä 3 000 kuvaa, löysi itsestään aluksi vain kolme vanhaa selfietä, jotka voi kuvitella Lontooseen.

Heili kysyi, voisiko hän varta vasten käydä kuvauttamassa itsensä.

– Täällä on lock down ja ymmärrät varmaan, että jos lähden illalla Rotherhithestä keskustaan metrolla varta vasten sekä sakkojen että koronan uhalla ottamaan muutamaa selfietä, se ei ehkä just nyt kannata. Helmikuussa pääsee toivottavasti taas vapaammin liikkumaan, Saarelainen vastasi.

– Tällä hetkellä avoinna ovat vain ruokakaupat, apteekit, bensa-asemat ja pesulat. Koulutkin ovat kiinni. Kotoa saa lähteä vain välttämättömimmille asioille, mieluiten jalan tai pyörällä. Ulkoilemaan voi mennä kerran päivässä, mutta vain omalle rajoitusalueelle. Mukaan saa ottaa yhden ihmisen tai oman safety bubblen, joka yleisimmin on perhe. Turvavälit ihmisten välillä kaksi metriä, ja maskipakko.

 

Facebook-kaverit ovat saaneet nauttia Saarelaisen sanallisista kuvauksista, joissa vapaaehtoistyöntekijä on kertonut niin roolistaan merimieskirkolla kuin tutustumisestaan brittiläiseen terveydenhuoltoonkin.

Saarelainen on kirjoittanut runsaasti myös kotoisaan Pohjois-Karjalaan liittyviä ajatuksiaan. 3.1.2021 hän kommentoi Joensuussa kuvattua videota:

– On ollut ihana etuoikeus ja kunnia kuulua tähän Tellu Turkan luotsaamaan Sisaruet-kokoonpanoon. Tätä Baba Yaga -teosta ehdin olla mukana harjoittelemassa ja opettelemassa melkein vuoden ennen tänne Lontooseen lähtöäni. Ihanaa on nyt nähdä täältä kaukaa sen valmistuvan mahtavaksi spektaakkeliksi. Onnea kaikki rakkaat laulusiskot! Ihan hemmetin hyvältä näyttää ja kuulostaa.

 

Miltä kotoisa Joensuun seutu oikein näyttää Lontoosta saakka katsottuna?

– Mitenkä tuon nyt ossois ystävällisesti sannoo, Saarelainen aloittaa.

– Joensuussa immeiset on suotta toistensa menestykselle katteellisia, ja moni toiminta näyttää tylsältä ja tasapäistetyltä. Antakkee kaikkien kukkien kukkia vaan, on kyse sitten rakennuksista, puistoista, kulttuurista tai yritystoiminnasta. Kannustakkee toisianne elekeekä lytätkö ja pitäkee toisistanne huolta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä