Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ihmistä vanhempia olentoja

Satu Juvonen (vasemmalla), Sanna Hukkanen ja Topi Linjama ovat retkeilleet parin vuoden ajan etsimässä puita, joihin liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Kuva: Aimo Salonen Satu Juvonen (vasemmalla), Sanna Hukkanen ja Topi Linjama ovat retkeilleet parin vuoden ajan etsimässä puita, joihin liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Kuva: Aimo Salonen
Yksi etappi on saavutettu: valokuvaaja Satu Juvosen, sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja toimittaja Topi Linjaman kaksivuotinen puuretkeily on koottu Tarinapuut-näyttelyksi, joka on esillä Joensuun pääkirjaston aulassa vielä lauantaina 23. tammikuuta.

Samana lauantaina Karjalan Heili suuntaa kuulemaan kertomusta kolmikolle tutusta karsikkopuusta eli puusta, johon on kaiverrettu tietyn suvun jäsenten kuolinpäiviä 1700-luvulta lähtien.

Se reportaasi julkaistaan Heilissä myöhemmin, jolloin näyttely on siirtynyt Joensuusta jo Ilomantsiin.

– Kannattaa mainita, että vielä me haluamme lisää näitä tarinoita, Linjama painottaa.

Moni nyt esillä olevista tarinoista on tullut kolmikon tietoon Tarinapuiden Facebook-sivulle laitetun tarinapyynnön kautta. Mitä kolmikko oikein aikoo jatkossa kaikella materiaalillaan tehdä?

Ennustaminen on vaikeaa, vastaa kolmikko. Voi tulla kirja, voi tulla jopa se seikkailuopas, joka tekijöillä alun perin oli mielessään.

– Tämä meidän keräämämme materiaalihan menee myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, Juvonen muistuttaa.

Puut liittyvät ihmisten elämään monin tavoin.

Karsikkopuut ovat suvun vainajille viesti, että tässä on teidän valtakuntanne raja, älkää tulko elävien puolella. Moni istuttaa vastasyntyneelle oman nimikkopuun. Uhripuille on annettu niin rahaa kuin maitoakin sen varmistamiseksi, että arkinen aherrus tuo toimeentulon.

– Näyttelyn läpi kulkeva juonne on ihmisen elämänkaari ja miten se liittyy puihin, Juvonen sanoo.

– Puuthan taas ovat ikiaikaisia olentoja, joiden elämänkaari on paljon pitempi kuin ihmisen.

Kolmikon tarinat saavat Heilin innostumaan ajatuksesta, että noiden puiden luonahan pitää lähteä käymään.

Mitä kohteita kolmikko suosittelee?

– Larinsaareenhan sinun kannattaisi lähteä, mutta et sinä sinne helposti pääse, Hukkanen vastaa.

Itse hän kävi siellä kanootilla ja piirsi kolme mäntyä; kaksi vielä pystyssä olevaa ja yhden kaatuneen.

Larinsaaressa, joka on Koitereen pohjoisosassa, oli Lutin tasavalta, ja siellä asui 1900-luvun alussa Tiina-emäntä, joka teki ennustuksen: maailmanloppu tulee, kun kaikki kolme saaren mahtavaa mäntyä ovat kaatuneet.

Nyt siis yksi on jo nurin.

– Mehän jopa löysimme ely-keskuksen sivuilta tiedon, että ely-keskus yrittää hidastaa maailmanloppua estämällä eroosiota Larinsaaren rannoilla, kolmikko naureskelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä