Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Monen surullisen asian summa

Hans Ekroos ja Katja Kolehmainen poseeraavat kulmauksessa, jossa tapahtuu tulevana lauantaina kello 12. Kuva: Aimo Salonen Hans Ekroos ja Katja Kolehmainen poseeraavat kulmauksessa, jossa tapahtuu tulevana lauantaina kello 12. Kuva: Aimo Salonen
Aluksi hyvä uutinen: Joensuun keskustassa on tulevana lauantaina avoin keikka, jota voi seurata näyteikkunan läpi kävelykadulla ja striimauksen kautta missä tahansa. ”Ruudun takaa”-tapahtumia on luvassa kesään kaikille kuukausille.

Sitten se uutisista huonompi: kyseisiä keikkapaikkoja on saatavilla nyt Joensuussa turhankin paljon.

– Se on monen hyvin surullisen asian summa, Kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen sanoo.

Ruudun takaa on idea, jonka viime kesänä aloittanut artisteja ja keikkajärjestäjiä yhdistävä Gikker-palvelu kehitti koronavuoden 2020 lopulla, ja johon se sai mukaan kaupunkikeskustayhdistys Virran, Joensuun kaupungin ja Etelä-Savon ely-keskuksen.

Kevään aikana Gikkerin listoilla olevia esiintyjiä nähdään viitenä lauantaina jossakin Joensuun keskustan tyhjässä liiketilassa niin, että ihmiset näkevät esiintyjät näyteikkunan läpi ja ääni kuuluu kadulle tai kauppakeskukseen.

Esitys striimataan Gikkerin YouTube-kanavan kautta, ja linkki tulee myös Facebookiin luotuun tapahtumaan.

– Idea on lähtöisin listoillamme olevilta esiintyjiltä. Tämä olisi erinomainen mahdollisuus saada esiintyjille keikkoja ja tapahtumia, jotka eivät ole riippuvaisia koronarajoituksista, Gikkerin Hans Ekroos kertoo.

Yhteistyökumppaneilta saatava rahoitus takaa toteutuksen ja taiteilijoille maksettavat palkkiot.

Katja Kolehmainen sanoo, että yhteistyö syntyi luontevasti, kun Virta ja Gikker potivat viime vuoden lopulla kumpikin rahoillaan omia asioitaan.

– Me olimme huolestuneita keskustan vetovoimasta ja pohdimme, että jotain elämää näihin keskustan tyhjiin liiketiloihin pitäisi saada, että tämä katu ja kaupunki eivät olisi täysin tyhjiä. Sitten yhteinen tuttavamme kaupungin tapahtumapalveluista otti yhteyttä ja kertoi tästä Gikkerin nuorten miesten ideasta.

Kolehmainen kertoo, että kun Joensuun keskustasta kartoitettiin viime huhtikuussa 56 tyhjää liikehuoneistoa Kuntaliiton konsulttitoimisto FCG löysi niitä loka-marraskuussa tekemällään kauppapaikkakävelyllä jo yli 70.

Korona ei selitä lukua kokonaan, eikä myöskään keskustan korkeaksi sanottu vuokrataso.

– Keskustelin vuokranantajien kanssa ja tiedän, että keskustan vuokratasoa on laskettu niin, että modernia liiketilaa on saatavilla samaan hintaan kuin Kuurnankadulla, Kolehmainen sanoo.

Sitten hän siirtyy surullisten asioiden summaan, johon kuuluu muun muassa se, että Joensuussa on tällä hetkellä sama ilmiö kuin muuallakin Suomessa.

Joensuun erityispiirre on sinänsä myönteinen keskustan kehittäminen, joka kuitenkin mullisti asiat monen vuoden ajaksi, kun toria laitettiin uuteen uskoon ja samaan aikaan tehtiin erilaisia katuremontteja.

– Tori oli poissa käytössä pari-kolme vuotta ja ihmiset väsyivät jatkuvasti muuttuneisiin liikennejärjestelyihin. Osa koki, että keskustaan on vaikea tulla ja pysäköidä, vaikka täällä on nyt säältä suojassa olevia pysäköintipaikkoja paljon.

Hans Ekroos allekirjoittaa Kolehmaisen havainnon:

– Olihan tämä keskusta pitkän aikaa ärsyttävä. Kun ajoin ensimmäisen kerran Toriparkkiin, huomasin, että se on äärimmäisen kätevä ja mukava.

Onko suunta sitten käännettävissä nyt, kun rokotukset saadaan pikku hiljaa käyntiin ja katutyötkin alkavat valmistua?

– Haluan olla yltiöpositiivinen ja uskoa, että jos suinkin päästään normaalielämään kiinni edes heinäkuun alussa, tämä tapahtumien, läheisyyden, kontaktien, sosiaalisen elämän ja hauskanpidon kaipuu tulee purkautumaan vyörymällä, Kolehmainen vastaa.

– Jo nyt minulla on parempi tilauskirja kuin vuosi sitten, kun olen tehnyt kauppiaiden kanssa vuosi- ja kausisopimuksia. Yrittäjäpuolellakin nähdään siis uusia mahdollisuuksia,

Kolehmaisen tekemät testisoitot paljastivat, että tyhjien liiketilojen omistajilla on kyllä halukkuutta lähteä pop up -tyyppisiin kulttuuritapahtumiin mukaan, vaikka tähän mennessä ei olekaan sovittu muusta kuin ensi lauantain tapahtumasta Niskakadun ja Kauppakadun kulmauksessa.

– Haluan edelleen yhteydenottoja, koska tiedän, että tälle vuodelle on tulossa muutakin pöhinää, Kolehmainen sanoo.

Ekroos kertoo, että kaikki Ruudun takaa -tapahtumat alkavat lauantaisin kello 12 jossakin päin keskustaa.

– Ensi viikonlopun jälkeen niitä on helmi-toukokuussa yhteensä neljä, mutta välttämättä ne eivät ole joka neljäs lauantai, Ekroos sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä