Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Poikkeuksellinen juhlavuosi toi paljon uutta

Yksilövalmentaja Nora Kettunen (vas.) työskentelee Joensuun Nuorisoverstaalla monenkirjavissa tehtävissä. Vaikka hänellä on yksilövalmennettavana tietyt nuoret, osallistuu hän muidenkin nuorten ohjaamiseen. Kuva: Henri Jumppanen Yksilövalmentaja Nora Kettunen (vas.) työskentelee Joensuun Nuorisoverstaalla monenkirjavissa tehtävissä. Vaikka hänellä on yksilövalmennettavana tietyt nuoret, osallistuu hän muidenkin nuorten ohjaamiseen. Kuva: Henri Jumppanen
Vuonna 1995 perustettu Joensuun Nuorisoverstas ry on toteuttanut seutukunnallista työpajatoimintaa sekä etsivää nuorisotyötä jo 25 vuotta.

Koronapandemian takia juhlavuotena ei voitu järjestää varsinaisia juhlia.

Poikkeuksellinen vuosi 2020 toi yhdistyksen toimintaan paljon uutta, kuten etätyöskentelyn osaksi nuorten viikko-ohjelmaa. Nuorisoverstaan toiminnan keskeinen tavoite on tukea nuorta omaksumaan arjen taitoja ja antaa tukea koulutuksen sekä työelämän pariin siirtymisessä.

Yhdeksän vuotta Nuorisoverstaalla työskennellyt Nora Kettunen kertoo juhlavuoden sujuneen kaikesta huolimatta yllättävän hyvin.

– Vaikka viime keväänä meidän toimintamme muuttui kertaheitolla, me saatiin pidettyä nuoret mukana. Ketään ei pudonnut pois.

– Yksilövalmentajat pitivät tiiviisti yhteyttä nuoriin koko poikkeusajan. Olen kuullut, että monissa työpajoissa ympäri Suomen näin ei ollut. Yhteys nuoriin menetettiin ja he vetäytyivät pois toiminnasta, yksilövalmentajana enimmäkseen työskentelevä Nora Kettunen kertoo.

Etäympäristössä, kuten viestintäpalvelu Discordissa työskentely on rohkaissut myös osaa nuorista osallistumaan aktiivisemmin.

– Tein myös sellaisen huomion, että ne nuoret, jotka eivät muutoin juuri kommunikoi, verstaalla olleessaan alkoivat osallistumaan keskusteluun ahkerammin etäympäristössä.

– Verkkoympäristö oli nuorille tuttu. Se tuntui turvalliselta paikalta tuoda ajatuksia esille, Kettunen kertoo.

Uuteen normaaliin totuttelu uudisti verstaan viikko-ohjelmaa ja käytäntöjä. Osaksi toimintaa tuli verkkoverstas-hanke.

Nora Kettunen toimii hankkeen hankevastaavana. Sen tarkoituksena on kehittää verkkopohjoista valmennusmallia osaksi Nuorisoverstaan toimintaa.

– Varsinkin vierailijoita ajatellen tämä vuosi on avannut uusia ovia. Aiemmin he ovat olleet pitkälti paikallisia. Mutta nyt olemme saanet etänä vierailijoita ihan ympäri Suomen.

Menneen vuoden aikana kokemusasiantuntijoina ja etävieraina ovat olleet muun muassa somevaikuttaja Bettina Peltoniemi sekä Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n edustaja. Kokemusasiantuntijat ja vieraat valikoituvat pitkälti nuorten toiveiden mukaisesti.

– Aina pyritään menemään nuorten toiveet sekä ajankohtaisuus edellä, kun pyydetään vierailijoita, Kettunen vahvistaa.

Yksi Nuorisoverstas-toiminnan keskeisistä periaatteista on nuorten toiminen kokemusasiantuntijoina toisilleen.

– Moni meidän nuoristamme saattaa harmitella, kuinka hankala hänen tämänhetkinen tilanteensa on ja tuntea toivottomuutta. Mutta saman pöydän ääressä työskennellessä hän saattaa huomata, ettei olekaan ongelmiensa kanssa yksin.

– Myös kavereiden onnistumiset, kuten kouluun pääsy motivoi toista, parhaillaan ylempää yhteisöpedagogin tutkintoa suorittava Kettunen sanoo.

Poikkeuksellisen vuoden jälkeen vuosi 2021 tuo mukanaan uusia hankkeita. Vuoden alussa alkava Mission possible -hanke lähtee kehittämään uusia työmenetelmiä ja keinoja opintojen keskeyttämisen ehkäisemiseksi ja loppuun saattamiseksi. Kohderyhmänä ovat ammattikoulua ja lukiota käyvät nuoret.

– Lisäksi ensi kesänä on tulossa nuorten yhteisötaidetta. Se toteutetaan Joensuun kaupunkikeskusta yhdistys Virran kanssa, Nora Kettunen raottaa tulevan vuoden suunnitelmia.

Parasta viime vuodessa Nora Kettuselle olivat nuoret, joiden kanssa hän sai työskennellä.

– Minulla on ollut tosi ihania nuoria ohjattavana tänä vuonna. Olen saanut jälleen huomata, kuinka hienoa on, kun nuoren tulevaisuus alkaa kirkastua ja se oma reitti hahmottumaan

– Ne ovat korvaamattomia hetkiä, kun nuori viimeisenä työpajapäivänään kiittää rinnalla kulkemisesta, Nora Kettunen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä