Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

19 hengen näytökset käyntiin

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys järjestää tammikuussa Kulttuuritehdas Siihtalassa sekä saksalaisen elokuvan viikon että Kulttuuritehtaan klassikot -sarjan. Tällä viikolla pyörivän saksalaisen elokuvan viikon ohjelmistossa nähdään neljä elokuvaa.

– Näistä kolme on tuoreita saksalaisia laatuleffoja, joita ei ole Suomessa esitetty ennen ja yksi on vanha klassikkoelokuva, kertoo yhdistyksen elokuvasihteeri Jarkko Kuittinen.

Elokuvayhdistyksellä on vuosittain kaksi maateemaista elokuvaviikkoa: keväisin Joensuussa on perinteisesti nähty ranskalaisia elokuvia.

– Ranskalaisen elokuvan viikko on järjestetty Tapiossa; ne ovat olleet todella suosittuja. Tänä vuonna ranskalaisen elokuvan viikko jäi koronan jalkoihin keväällä, mutta saimme järjestettyä sen syksyllä, Kuittinen kertoo.

Saksalaiset elokuvat esitetään Kulttuuritehdas Siihtalassa harvalukuiselle yleisölle.

– Lippuja myydään 19 kappaletta per esitys. Siihtalan sali on niin iso, että siinä saadaan todella kunnolliset turvavälit. Käytössä on myös maskisuositus.

– Ihmiset ovat sen verran varovaisesti nyt liikkeellä, että uskoisin lippuja riittävän vielä oveltakin halukkaille. Eihän näin pienten näytösten järjestäminen taloudellisesti kannata, mutta halusimme saada nyt jotain elämää kaupunkiin.

Saksalaisen elokuvaviikon elokuvayhdistys järjestää yhteistyössä Joensuun Suomi-Saksa yhdistys ry:n ja Goethe-Institut Finnland:n kanssa.

Kulttuuriväki odottelee koronarajoitusten purkua tällä hetkellä jännittyneinä. Alle 20 hengen tilaisuuksien järjestäminen on monella alalla käytännössä mahdotonta, sillä jokaisesta näytöksestä ja esityksestä syntyy kuluja.

– Jos saisimme järjestää edes 50 hengen näytöksiä, niin se olisi jo hiukan kannattavampaa, Jarkko Kuittinen huomauttaa.

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys on toiminut vuodesta 2003 saakka.

Yhteistyötä tehdään esimerkiksi elokuvakeskus Tapion kanssa.

– Tapiossa meillä on vuosia pyörinyt Kavi-sarja sekä esimerkiksi Cinemare-tapahtuman näytöksiä. Tapiossahan on varmasti Suomen parhaat salit, Kuittinen kehaisee paikallisia oloja.

– Kulttuuritehdas Siihtala on myös erinomainen paikka järjestää näytöksiä. Siellä on 7-metrinen valkokangas ja laskeva katsomo. Se on hyvin toimiva tila, joka miellyttää silmää ja korvaa.

Tammikuun aikana Siihtalassa nähdään saksalaisen viikon lisäksi muitakin elokuvia.

– Viime syksynä ensimmäistä kertaa järjestetty Kulttuuritehtaan klassikot -sarja jatkuu tammikuussa kolmen näytöksen voimin, Jarkko Kuittinen sanoo.

Nurmeksentie 4:ssä sijaitseva Kulttuuritehdas on nimensä veroinen paikka. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan omistamassa kiinteistössä toimi aikoinaan Hankkija. Entinen konehalli palvelee nykyisin suurena näyttämötilana, jonka korkeaan katsomoon mahtuu 250 henkeä.

Näyttämön ohessa tilaa on erilaisille taidepajoille ja harrastajaryhmille.

Kulttuuritehdas Siihtala tunnetaan parhaiten Teatteri-Traktorin kotipesänä. Teatteri-Traktorin Viidakkokirja-näytelmästä alkavat esitykset tällä tietoa helmikuussa.

Maaliskuussa Kulttuuritehtaalle odotetaan Rokumenttia, joka on siirtynyt koronan alta jo kahteen kertaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä