Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Pitkän kaavan joulu

Leena, Stiina ja Fanni Päivänurmi rakastavat joulua. Koti puetaan jouluun yleensä marraskuun alkupäivinä. Näin joulukuussa leivotaan ja testaillaan reseptejä harva se päivä. Kuva: Hanna Käyhkö Leena, Stiina ja Fanni Päivänurmi rakastavat joulua. Koti puetaan jouluun yleensä marraskuun alkupäivinä. Näin joulukuussa leivotaan ja testaillaan reseptejä harva se päivä. Kuva: Hanna Käyhkö
Kuinka joulua muka voisi olla rakastamatta! Joensuulainen Leena Päivänurmi, 43, on aina ollut jouluihminen.

– Omat lapsuuteni joulut olivat niin ihania. Se jännitys, ne tuoksut ja maut. Ilman joulua syksy olisi kammottavan pitkä ja pimeä.

Onneksi on joulu. Nyt Päivänurmien kodissa Vehkalahdella ei totisesti oli pimeää eikä ankeaa. Keittiössä tuoksuu jouluinen juustokakku ja piparit. Kynttilät ja jouluvalot valaisevat, kun ulkona hämärä alkaa hiipiä iltapäivään.

Perheen tyttäret Stiina, 7, ja Fanni, 10, pörräävät äitinsä ympärillä. Joulu on perheen naisten yhteinen rakkaus.

– Minulle joulu on olemassa koko vuoden. Voin ostaa lahjoja jo tammikuussa. Tutkin ja testailen reseptejä ja erilaisia joulun somisteita ihan läpi vuoden, Leena Päivänurmi naurahtaa.

– Syyskuussa tiedän jo tarkkaan, montako yötä on jouluun. Odotan aina ensilunta: sen jälkeen aloitan kodin koristelun. Joulukuusen tuomme sisään yleensä vasta isänpäivältä, sen verran olen joutunut joustamaan.

Viimeistään joulukuun alkupäivinä Päivänurmien koti on puettu joulun täyteen loistoonsa.

– Askartelemme tyttöjen kanssa joulukortteja ja muita joulumuistamisia. Minulle joulun idea on nimenomaan tekemisessä: koristelussa, leipomisessa, askartelussa. Ei missään ruuhkaisessa ostoshelvetissä, jossa hiki päässä etsitään lahjoja.

Leena Päivänurmen joulurakkauden ydin on rauha.

– En suorita tai hössötä joulua yhtään. Meillä ei tehdä mitään erityistä joulusiivousta tai ladata muita vuoden tekemättömiä kotihommia joulunalusviikoille.

– Jouluun ei mitenkään mielestäni kuulu kiire. Päinvastoin: joulu on rauhoittumisen, yhdessäolon ja eri aisteilla nauttimisen aikaa.

Yksi olennainen joulutunnelman luoja on jouluinen musiikki. Leena Päivänurmen suosikkijoululaulu on Ave Maria.

– Mutta en ole yhtään kranttu: tykkään monenlaisesta joulumusiikista. Toki vanhoissa on oma taikansa, mutta uusiakin hienoja kappaleita on tehty. Autossa minulla tavallisesti soi Jouluradio ihan siitä asti, kun se alkaa.

Yhden kerran Leena Päivänurmi on joulun suhteen erehtynyt. Muutama vuosi sitten hän suostui lähtemään joulunviettoon Thaimaahan.

– Sitä virhettä en tee toiste! Toki se aurinko ja lämpö on ihanaa, mutta jokin olennainen oli poissa.

– Vietimme jo etukäteen joulua kotona, mutta sitten varsinaisen joulun aikaan minulla oli hirveän ristiriitainen ja haikea olo. Siitä joulusta puuttui vakavasti jotain.

Tosin ei niin ikävää, ettei jotain hyvääkin:

– Silloin ymmärsin oikein perusteellisesti, miten olennaista joulussa on rauhallinen ja huolellinen valmistautuminen. Tärkein osa joulua on sen odotus ja valmistelu. Niistä kannattaa nauttia ja ottaa ilo irti itselle sopivalla tavalla.

Varsinaiset joulunpäivät Päivänurmet viettävät perheen ja lähisuvun kesken. Jouluaatto kuulostaa yhtä vauhdikkaalta kuin muissakin lapsiperheissä.

– Siinä aattopäivässä on sitä tietynlaista hössötystä aina. Lapset ovat niin jännittyneitä ja innoissaan, ja toki minulla menee aika ruokien valmistelussa ja kattamisessa. Mutta sehän on osa tunnelmaa!

Aattoaamuna syödään joulupuuro ja katsotaan televisiosta Lumiukko ja joulurauhan julistus. Sen jälkeen ohjemassa onkin kihelmöivää odotusta.

– En ikinä yritäkään survoa omaan aikatauluuni joulusaunaa aattona. Jätän suosiolla sen seuraavaan päivään, Leena Päivänurmi kertoo.

Jouluateria nautitaan yhdessä asianmukaisella hartaudella.

Illan jännitys purkautuu yleensä iltapäivällä hämärän laskeutuessa, kun joulupukki viimein saapuu.

– Loppuilta onkin sellaista ihanaa kihinää ja kuhinaa. Tutkaillaan lahjoja, maistellaan herkkuja, kuunnellaan ja lauleskellaan joululauluja. Se on sellaista joulun ytimeen vaipumista.

Vaan joulun paras osio on aattoiltana vielä Leena Päivänurmen mielestä edessä.

– Minulle rakkain on joulupäivä. Se kietoo sellaiseen rauhalliseen levollisuuteensa. Silloin odotus on päättynyt. Koti ja koko ympäristö tuntuu elävän syvällä joulukuplassaan.

– Joulupäivänä käyn pitkän kaavan mukaan joulusaunassa ja jouluruokailemme rauhassa uudelleen. Koko päivä ollaan niin rennosti kuin vain olla ja voi.

Kun tapaninpäivä kääntyy iltaan, on joulu ohi.

– Minusta joulu loppuu siihen. Ja kun se on ohi, on aika raivata joulukoristeet pois ja siirtyä uuteenvuoteen. Olisi jotenkin outoa pitkittää joulua loppiaiseen.

Mutta nyt, joulukuun alkupäivinä, melkein kaikki ihana on yhä edessä. Vielä 22 yötä ja päivää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä