Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Sähköistettyä kyytiä vaivattomasti

Kia e-Niro paljastuu sähköautoksi umpinaisesta maskista, koska keulassa ei tarvita ritilöitä polttomoottorin jäähdyttämiseen. Latausportti on maskissa kuskin puolella ja hyvin saatavilla.  Kuva: Marko Siintomaa Kia e-Niro paljastuu sähköautoksi umpinaisesta maskista, koska keulassa ei tarvita ritilöitä polttomoottorin jäähdyttämiseen. Latausportti on maskissa kuskin puolella ja hyvin saatavilla. Kuva: Marko Siintomaa
Alkuun pari faktaa: Kia Nirossa ja saman konsernin Hyundai Konassa on paljon samaa. Niro on kuitenkin vajaat parikymmentä senttiä pidempi ja akselivälissä on noin kymmenen senttimetrin ero. Lisäksi Niro on hieman matalampi näistä kahdesta. Äkkiseltään erot eivät kuulosta isoilta, mutta käytännössä Niron sisätilat vaikuttavat varsinkin auton takaosassa selvästi isommalta kuin Konan.

Kummassakin on sama hieman korkeampi ajoasento ja siten hieman parempi näkyvyys ulos. Koeajoauto oli malliston parhaimmalla Business Luxury -varustetasolla ja isommalla 64 kWh:n akulla, jonka myötä hintalappuun kirjoitetaan noin 50 000 euron lukema.

Mallistossa on myös pienemmällä 39 kWh:n akulla pienitehoisempi–6 hv -versio, jonka hinta jää valtion hankintatuen kanssa 37 990 euroon. Isolla akulla e-Niron luvataan kulkevan jopa 455 kilometriä, joka on kova lupaus.

Sisältä Kia e-Niro on varsin perinteisen auton oloinen. Kojetaulussa on paljon nappeja, jota moni vanhan liiton autoilija varmasti arvostaa. Lähes joka toiminnolle on oma nappi, eikä toimintoja tarvitse alkaa etsiä näyttövalikoiden syövereistä.

Koeajoautossa oli alla kitkarenkaat, ja sähköauto on lähtökohtaisesti hiljainen kulkija, joten muut äänet korostuvat helposti. Kaupungissa ja maantiellä rengasmelua kuului sisälle jonkin verran, ja varsinkin hiekkatiellä pohjasta kuului rapina selvästi. Kaiken kaikkiaan rengasmelu on tällä rengastuksella ”ihan ookoo” -tasolla ja keskustelu etu- ja takapenkin välillä sujuu hyvin ääntä korottamatta.

Maantiellä kaistavahti ja adaptiivinen vakionopeussäädin hoitavat tehtävänsä niin hienosti, ettei niiden toimintaan juuri kiinnitä huomiota. Auto menee vakaasti ja pidemmätkin siirtymät sujuvat vaivattomasti.

Koeajo tapahtui marraskuun puolessavälissä, jolloin lämpötila pyöri muutaman plusasteen tuntumassa. Ajoin Joensuu–Mikkeli–Joensuu-välin, minkä perusteella akulla pääsee syyskelissä maantieajoa noin 400 kilometriä. Kaupunkipyörittelyssä toimintamatka jatkunee jopa 500 kilometrin korville, kun jarrutusenergiaa saadaan kerättyä takaisin akkuun. Kerrankin näin päin, sillä monesti sähköautoissa todellinen toimintamatka jää luvatusta enemmän tai vähemmän.

Halvinta mallia lukuun ottamatta Suomeen maahantuotavissa e-Niroissa on ilmalämpöpumppu tekemässä lisälämpöä ja säästämässä sähköä. Ratin lämmitys on mukava lisä viileällä kelillä, ja etupenkeistä löytyy lämmitys sekä jäähdytys. Ajoakkua lämmitetään myös tarpeen tullen kylmällä säällä, jotta toimintamatka saadaan optimoitua.

Tässä autossa oli lisävarusteinen 11 kW:n kolmivaihelaturi, jolla akun saa ladattua tyhjästä täyteen yön aikana noin seitsemässä tunnissa. Lisäksi auton mukana on 8/10/12A-tehosäädöllä varustettu tavalliseen sukopistorasiaan liitettävä latausjohto. Parhaimmillaan e-Niro osaa hyödyntää 80 kW:n tehoista CCS-pikalatausta, jolla lupaillaan akun latauksen tapahtuvan 20 prosentin varaustasosta 80 prosenttiin reilussa 40 minuutissa.

Sähköistetty Kia e-Niro on varsin perinteisen auton tyylinen, ja se on yksi versio tästä automallista. Tarjolla on perinteisempi sähköä ja bensaa käyttävällä hybrid-voimalinja.

Lisäksi tarjolla on johdolla ladattava parhaimmillaan noin 50 kilometriä sähköllä kulkeva plug-in hybrid ja tämä täysin sähköinen koeajomalli, joten valinnanvaraa riittää.

Nelivetoa Niroon ei saa harmittavasti edes rahalla, joten ihan umpikorpeen tällä autolla ei kannata ajaa. Testiyksilössä tuntuivat etupyörät lyövän varsin herkkään sutia risteyksestä lähtiessä, mikä ei sinänsä ole ihme 204 hv:n ja 395 Nm:n tehovaroilla.

Pelkkä etuvetoisuus tuo toki omat haasteensa liikkeelle lähtöön talven liukkailla, mutta se ei yllätä etuvetoautoon tottunutta kuljettajaa.

Jos etsii noin 50 000 euron hyvin varusteltua täyssähköautoa, niin Kia e-Nirolla pääsee yhdellä akun latauksella varsin pitkälle. Lisäksi seitsemän vuoden takuu tuo monelle mielenrauhaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä