Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Katso silmiin ja tunnista hyvää

Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Suvi Jolkkonen (vasemmalla) ja sairaanhoitaja Minna Kaartinen koristelivat kävelykadulla kuusta aamupäivänä, jolloin Joensuu oli ehtinyt elää yhden yön yli kiihtyvän koronavaiheen kaupunkina. 
Kuva: Aimo Salonen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Suvi Jolkkonen (vasemmalla) ja sairaanhoitaja Minna Kaartinen koristelivat kävelykadulla kuusta aamupäivänä, jolloin Joensuu oli ehtinyt elää yhden yön yli kiihtyvän koronavaiheen kaupunkina. Kuva: Aimo Salonen
Nauravat silmät joulukuusen vierellä kiinnittävät huomion. Kenelle ne kuuluvat?

Tällä kertaa Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajalle Minna Kaartiselle ja toiminnanjohtajalle Suvi Jolkkoselle, jotka saavat vastattavakseen kysymyksen, onko maskiajasta ja maskeihin liittyvästä arvuuttelusta löydettävissä jotakin hyvää.

– Silmiin katsomisen kulttuuri voi lisääntyä tätä kautta, Kaartinen vastaa.

– Uskalletaan katsoa toista päin sinne silmiin – tunnistaa sieltä jotain tuttua ja hyvää.

Eletään aamupäivää, jolloin aurinko on hiipinyt kirkastamaan marraskuista perjantaita. On kulunut yksi yö torstaista, jolloin Joensuu julistettiin kiihtyvän koronavaiheen kaupungiksi.

Kaduilla näkyy maskeja selvästi edellispäivää enemmän ja kävelykadulla koristuvat eri järjestöjen joulukuuset. Kosiosuden lähellä olevalla kuusella kiinnitetään huomiota kameran kantajaan.

– Meitäkös tulit jututtamaan!

Kysymyksen huikkaa nainen, jonka pipon alta näkyy vaaleita hiuksia. Pakko on tarkistaa, että onhan maskin takana varmasti Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula.

On. Pajula ihastelee Kaupunkikeskustayhdistys Virran ideaa järjestöjen koristamista kuusista.

– Tämähän tuo ihan loistavan tunnelman. Kun kerroin Rovaniemen kollegoille, että meillä on tämmöinen, he  olivat aivan ihmeissään, että heillekin pitää kehittää samanlainen, Pajula sanoo.

Tämä joulunaika on erilainen.

Pikkujouluja ei ole, musiikkitapahtumia perutaan, kahviloihin jos uskaltautuu, siihen liittyy vähän semmoinen olo, että olenko nyt huono ihminen.

Miten virittäydytään jouluun nyt, kun tunnelmaa ei voi hakea perinteisin keinoin?

– Jokaisen sydämestä. Siellä on varmasti muistoja ja ihania jouluja, joista voi ammentaa tähän päivään, Minna Kaartinen vastaa.

– Lähimmäisenrakkaudesta, säestää Suvi Jolkkonen.

– On monia tapoja muistaa ihmisiä, vaikka ei voi olla toisen lähellä. Tunnelman voi luoda sillä, että on omiin rakkaisiin yhteydessä vaikka puhelimitse tai kortilla.

Elina Pajula pohtii, että kysymykseen pitäisi varmaan vastata, että tunnelma tulee lumesta, joka sataa viimeistään aatonaattona, ja kirjoista ja kynttilöistä ja suklaasta ja joulurauhasta, mutta tänä vuonna on ihmisiä, joilla rauhaa ja eristäytymistä on riittänyt tosi paljon.

– Heille kyse ei ole rauhoittumisesta normaalin elämän vilskeestä, Pajula huomauttaa.

– Itsellä on helppoa, kun käy töissä, mutta toivoisi, että esimerkiksi televisiossa ja radiossa olisi ohjelmaa, joka oikeasti lohduttaisi yksin olevia.

Pajulaa askarruttaa, miten käy perinteisen aattopäivän Joulumaa-aterian tänä vuonna.

– Olen itse ollut joskus siellä vapaaehtoisena, ja juuri semmoisia kohtaamisia tässä ajassa tarvitaan. En sitten tiedä, toteutuuko se nyt.

Ei toteudu.Työttömien neuvontapalvelun neuvoja Taina Ben Daoud sanoo, että perinteisessä muodossaan Lyseon peruskoululla ruokailua ei voi järjestää koronavuonna senkään takia, että talkooporukkaa ei ole nyt saatavissa riittävästi.

Tiistaina kokoontui työryhmä pohtimaan, voitaisiinko aattona järjestää jokin korvaava muoto Joulumaasta, ja Ben Daoudin mukaan se ei tänä vuonna ole mahdollista.

– Haluan korostaa, että tämä ei ollut työryhmälle helppo päätös. Käänsimme kaikki kivet ja kannot, mutta meidän oli pakko todeta, että koronan ollessa kiihtymisvaiheessa mitään korvaavaa järjestelyä, kuten ruoanjakelua, ei voida tänä vuonna turvallisesti toteuttaa, Taina Ben Daoud kertoo.

– Toivotaan, että se olisi taas ensi vuonna mahdollista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä