Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tiiviitä tunnelmia odotellessa

Joensuulainen Matti Paalanen on tehnyt stand-up-keikkoja vuodesta 2013 lähtien. Keväällä piti tulla ensi-iltaan hänen ensimmäinen sooloesityksensä, mutta nyt sekä koomikko että show odottelevat turvavälittömiä aikoja.  Kuva: Jyri Keronen Joensuulainen Matti Paalanen on tehnyt stand-up-keikkoja vuodesta 2013 lähtien. Keväällä piti tulla ensi-iltaan hänen ensimmäinen sooloesityksensä, mutta nyt sekä koomikko että show odottelevat turvavälittömiä aikoja. Kuva: Jyri Keronen
Tällaistahan tämä elämä nyt on. Kun stand-up-koomikko Matti Paalanen, 28, kopsauttaa ensin kyynärpäällään tervehdyksen ja tarjoaa sitten käsidesiä, mielessä ei edes käväise, että tässä olisi mitään absurdia. Jutustelu käsihygieniasta toimii myös rauhoittavana small talkina, kun kaksi ihmistä asettuu saman pöydän ääreen kuin omalle etäiselle saarekkeelleen.

On niin erikoista ja varovaista, ettei oikein tiedä, miten pitäisi olla. Samanlaista epämääräisyyttä Paalanen on aistinut myös stand-up-keikoilla. Korona on tehnyt huumorista vaikean lajin.

Koronapandemia pyyhkäisi joensuulaiskoomikon tämän vuoden kalenterista parikymmentä keikkaa. Maaliskuun jälkeen Paalanen on noussut yleisön eteen vain kolmesti, ja siihen määrä todennäköisesti myös jää.

Aika ei Paalasen mielestä ole suotuisa stand-upille, eikä häntä toisaalta huvita leikkiä terveysasioilla.

– Vaikka stand-up on itsessään samaa, tilanne on nyt kaikille uusi. Klubeille otetaan vähemmän porukkaa sisälle, on turvavälit ja kaikki. Ensin pitäisi saada rikottua jää tilanteen outoudesta, että pääsee normaaliin stand-up-keikkaan. Kyllä sen huomaa, että on jähmeämpää.

– Kolmen keikan aikana oma lavarutiinini ei ole myöskään päässyt kehittymään, joten onhan sitä itsekin jähmeessä. Se heijastuu tietenkin myös yleisöön, hän summaa.

Peruuntuneisiin keikkoihin lukeutuu myös Paalasen ensimmäinen sooloesitys, Väsynyt stand up -show, jonka ensi-illan piti olla toukokuussa Kulttuuritehdas Siihtalassa. Koomikko ehti jo pohtia puolitoistatuntisen esityksensä siirtämistä syksyksi, mutta hän päätti jäädä odottelemaan parempia aikoja. Stand-up tarvitsee tiiviin ja lämpimän tunnelman, jossa ei ole muuta tartuntavaaraa kuin nauru.

Korona-aikaan on mahtunut myös yksi yllätys. Vuosi sitten Paalanen oli mukana Nelosen Stand up! -ohjelman neljännen kauden kuvauksissa. Toistaiseksi kausi on ollut katsottavissa ainoastaan maksukanavalla, mutta Youtubessa ohjelmasta on julkaistu yksittäisiä klippejä. Mukana on myös Matti Paalasen osuus, jossa hän käy läpi kokemuksiaan kimppakämpästä, perheestä ja deittailusta.

Huhtikuun lopussa julkaistua klippiä on katsottu lähemmäs 128 000 kertaa.

– Koronan huippuhetki oli, kun Hesburger lähetti minulle paidan sen klipin takia. He ajattelivat, että Paalasen Matti ansaitsee paidan, jossa lukee: Kerroshampurilainen.

Keikkojen puuttuessa Paalasella on ollut aikaa keskittyä opintoihin. Hän opiskelee toista vuotta yhteiskuntatieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

Sen sijaan luovuudelle tyhjä keikkakalenteri ei ole tehnyt hyvää. Pitääkseen kynänsä terävänä Paalanen on syksyn aikana kirjoittanut sosiaaliseen mediaan videosarjaa, jossa hän käsittelee vähälle huomiolle jääneitä uutisia. Alun perin ajatuksena oli julkaista yksi jakso per viikko, mutta nyt edellisestä videosta on mennyt kaksi kuukautta. Seuraava jakso on kuitenkin työn alla.

Perinteiseen stand-upiin verrattuna videoiden työstäminen on yksinäistä puuhaa. Paalanen on koomikko, jolla on tapana mennä juttuideoidensa kanssa lavalle, ja vasta siellä ne alkavat hahmottua vitseiksi. Yleisön ja esiintyjän välille rakentuvan jännitteen ja vuorovaikutuksen merkitys on suuri.

Ideoita Paalaselta putkahtelee kyllä edelleen, mutta ilman yleisöä ne tuppaavat jäämään raakileiksi.

– Pitäisi opetella, että saisi kirjoitettua lavan ulkopuolellakin valmiimpia vitsejä. Uusia juttuja on tullut suunnilleen 15 minuutin verran, mutta niitä on vaikea hahmottaa. Osa ideoista saattaa vielä pidentyä, osa supistua.

Eniten joensuulaiskoomikkoa ovat inspiroineet hänen oman elämänsä kipukohdat, kuten masennus ja ahdistuneisuus. Ne ovat myös aiheita, joita on vaikea käsitellä lavalla, vaikka Paalanen tunnetaankin itseironisesta tyylistään.

– Pitäisi ehkä olla enemmän sinut kipukohtiensa kanssa. Vaatii paljon työtä, että niistä saa hauskoja, hän hymähtää.

Paalaselle on tärkeää, miten hän koomikkona asemoituu vitsinsä aiheeseen. Korona-aikana hän on miettinyt paljon, millaista vallankäyttöä komiikka on, missä menee hyvän maun raja. Paalasen mielestä stand-upissa on vieläkin liikaa punch down -komiikkaa, jossa isketään alaspäin eli tehdään huumoria heikoista, alistetuista ja epätasa-arvosta kärsivistä ihmisistä. Hän kaipaisi tilalle enemmän punch up -komiikkaa, ylöspäin nauramista.

– Sitä pitäisi tuoda nykyistä enemmän esille komiikkapiireissä, että ei naurettaisi toisille ihmisille vaan ylipäänsä maailmalle.

Pietarsaaresta Joensuuhun muuttanut Paalanen teki ensimmäisen stand-up-keikkansa maaliskuussa 2013 ravintola Kerubissa. Keikka oli Paalasen yhdessä koomikko Lasse Oikarisen kanssa ideoimassa open mic -iltamassa, jossa stand-upin harrastajat pääsivät testaamaan settejään yleisön edessä. Sitä ennen Paalanen oli lähinnä kirjoittanut vitsejä pöytälaatikkoon.

Hänellä on keikka edelleen jemmassa videotallenteena, mutta sen katsominen on vaikeaa.

– Unohdin sanoja ja unohdin kaikkea mitä piti tehdä. Sen keikan aikana sanoin varmaan 15 kertaa herranjestas, koska minua jännitti niin paljon.

Yleisö onneksi tykkäsi Paalasen energisestä komiikasta, eikä esiintymiskerta jäänyt viimeiseksi. Sittemmin koomikon lavaolemus on muuttunut alkuaikojen kohkaamisesta ja ylienergisestä esittämisestä huomattavasti hillitymmäksi. Myös vitsit ovat nykyisin enemmän tekijänsä näköisiä, vaikka Paalanen luonnehtiikin olevansa lavalla kuin karikatyyri itsestään.

– Murros nykyiseen tyyliin tuli vuonna 2017, sen jälkeen tuntui heti paljon luontevammalta olla lavalla. En enää stressaa esiintymisiä, hän lisää.

Tavoitteet stand-upin suhteen ovat selvät. Ihan aluksi pitäisi saada ulos ensimmäinen sooloesitys, joka on tarkoitus myös videoida. Ja ammatikseenhan Paalanen haluaisi komiikkaa tehdä.

– Koronakevät opetti, että tämä on tosi varma ja rahakas ammatti, hän veistelee.

– Mahdollisimman paljon haluaisin keikkailla, stand-up tuntuu omalta jutulta. Sehän lienee olennaista, että nauttii ja pitää työstään.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä