Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Perjantai-illan perinteitä

Tero Varikselle (vas.) ja Jarno Piriselle sekä Jarno Saukkoselle Heinävaaran SEO on paikka, jossa nähdään ystäviä ja vaihdetaan kuulumisia säännöllisesti. Taustalla istuvat huoltoaseman pitkän linjan asiakkaat Eero Honkimaa (vas.) ja Tarmo Nupponen. Jarno Saukkonen tuli aikoinaan tunnetuksi tv-dokumentti Rajaseudun poikamiesten Mujusena.  Kuvat: Henri Jumppanen Tero Varikselle (vas.) ja Jarno Piriselle sekä Jarno Saukkoselle Heinävaaran SEO on paikka, jossa nähdään ystäviä ja vaihdetaan kuulumisia säännöllisesti. Taustalla istuvat huoltoaseman pitkän linjan asiakkaat Eero Honkimaa (vas.) ja Tarmo Nupponen. Jarno Saukkonen tuli aikoinaan tunnetuksi tv-dokumentti Rajaseudun poikamiesten Mujusena. Kuvat: Henri Jumppanen
Perjantaina alkuillasta Heinävaaran Seo:lla käy hiljainen puheensorina. Päivän lehtiä luetaan, ja televisiossa pyörii kuuden uutiset.

Kolmen miehen seurue istuu pöydän ääressä juoden olutta ja lonkeroa. Jarno Saukkonen, Tero Varis ja Jarno Pirinen ovat tulleet vaihtamaan kuulumisia arkiviikon päätteeksi. Heinävaarassa asuville miehille huoltoasema on paikka, jossa vieraillaan säännöllisesti.

– Kyllä täällä tulee käytyä ihan päivittäin, Saukkonen ja Pirinen aloittavat.

– Itse en ihan noin tiheään käy, mutta viikoittain täällä tulee istuttua, Tero Varis lisää.

Perinteisten huoltoasemapalveluiden lisäksi Seo:lla on A-oikeudet. Paikasta on kehkeytynyt vuosien varrella kanta-asiakkaille osa elämän rutiinia.

– Tähän on hyvä poiketa esimerkiksi töiden jälkeen, kun on ensin vähän pihassa rauhoittunut, Jarno Saukkonen tuumailee.

– Lisäksi täällä näkee aina tuttuja, joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia, Pohjois-Karjalan Kalanviljely Oy:ssä työskentelevä mies jatkaa.

Tällä hetkellä Heinävaaran Seo on auki arkisin kello kuuteen saakka ja perjantaisin sekä lauantaisin kahdeksaan. Miehet äityvät keskustelun ohessa muistelmaan huoltamon vilkkaampia vuosia.

– Aukioloajat ovat nykyään vähän suppeat, mutta olisitpa tullut 90-luvulla, 36-vuotias Tero Varis sanoo.

– Silloin oli tupa täynnä aamuyölle saakka ja savuraja oli lippaan asti, vuonna 1975 syntynyt Jarno Saukkonen muistelee.

Heinävaaran Seo on kylän ainoa paikka, jossa on nykyään anniskeluoikeudet.

– Kiihtelysvaarassa oli ravintola, mutta se muutettiin hoivakodiksi joitakin vuosia sitten. Se kertoo osaltaan jotain alueen kehityksestä, yrittäjänä työskentelevä Jarno Pirinen sanoo.

Huoltamoa on pyörittänyt koko sen historian ajan Hakkaraisen perhe. Nyt tiskin takana on vuonna 1965 syntynyt Timo Hakkarainen.

– Meitä on kolme veljestä, jotka pyörittävät huoltoasemaa. Äiti käy edelleen toisinaan auttelemassa, Hakkarainen kertoo.

– Yksi meistä veljeksistä työskentelee tuolla autokorjaamon puolella.

Vuosien varrella huoltoasemalla on ollut monta nimekettä. Aluksi se oli Union, sen jälkeen Neste ja nykyään Seo.

– Kaikki alkoi semmoisesta pienestä parakista 53 vuotta sitten, siitä on pikkuhiljaa laajennettu tähän pisteeseen.

– Muistan kun itse aloitin näissä hommissa 15-vuotiaana. Silloin täällä oli 16 asiakaspaikkaa ja pajatso, Hakkarainen muistelee.

Huoltoasemalta saa arkisin joka päivä paikan päällä tehtyä kotiruokaa. Bensiinin myynnin ja autohuollon lisäksi tarjolla on rengasmyyntiä sekä elintarvikkeita.

– Kyllä tämä melkein sekatavarakauppa on, Hakkarainen naurahtaa.

Vakioasiakkaat ja kesämökkiläiset ovat olennainen osa huoltamon asiakaskuntaa.

– Osa meidän asiakkaistamme käy täällä jo kolmannessa polvessa. He ovat käyneet lapsena täällä vanhempiensa kanssa ja nyt sitten omien lastensa kanssa jatkavat perinnettä.

– Tässä Heinävaaran kupeessa on 400–500 mökkiä. Se vilkastuttaa varsinkin kesällä meidän toimintaamme, Timo Hakkarainen summaa.

Huoltoasemalla on järjestetty vuosien varrella erilaista iltaohjelmaa, kuten karaokeiltoja. Nyt karaoketoiminta on tauolla, mutta koronatilanteen salliessa sitä jatketaan.

– Karaokea järjestetään noin viisi kertaa vuodessa. Silloin tupa on aina täynnä. Täällä on jopa sata kävijää illassa.

Timo Hakkaraisen mukaan yksilöllisyys ja monipuoliset palvelut takaavat Heinävaaran Seo:lle valoisan tulevaisuuden. Hän kertoo edelleen nauttivan työstään.

– Kun saan asiakkaat tyytyväiseksi ja kiitosta, se on puolet palkasta, hän kertoo.

Eränkäynti ja metsästys yhdistää pöydän ääressä istuvaa mieskolmikkoa. Miehet eivät aio jatkaa iltaa pidempään, vaan harrastukset ja koti kutsuvat.

– Kyllä tämä on nyt tämmöinen nopea pistäytyminen tällä kertaa. Lähden vielä katselemaan sorsia iltalennolle, Jarno Pirinen sanoo.

– Minä olin koiran kanssa ajokokeessa koko päivän. Nyt tulin palkitsemaan itseni muutamalla lonkerolla, Tero Varis kertoo.

Samoilla linjoilla on myös Jarno Saukkonen, joka esiintyi vuonna 2003 valmistuneessa dokumentissa Rajaseudun poikamiehet.

– Päivällä käytiin puolison kanssa nauttimassa maastolounas ja laiteltiin hänen tiluksiaan talvikuntoon. Tästä ajattelin kävellä kaupalle ja siitä kotiin lämmittämään saunaa, lempinimeä Mujunen kantava mies suunnittelee.

Kolmikko kuvailee huoltamoa kylän henkireiäksi, johon on aina helppo tulla.

– Tämä on tavallaan kuin olohuone. Tänne voi tulla, vaikka tukka on vähän huonosti tai ei ole naama kammattu, Jarno Saukkonen sanoo.

– Meininki on rauhallista, eikä ihmiset hötkyile. Juttu lentää, olitpa tuntematon tai tuttu, Jarno Pirinen lisää.

Yhteisöllisyys ja auttamisen kulttuuri on olennainen osa paikan tunnelmaa.

– Jos ihminen tarvitsee apua, esimerkiksi bensatankin korkin jäätyessä talvella, niin aina joku on valmiina auttamaan, Jarno Saukkonen sanoo.

– Täällä ei ole nokkimisjärjestystä. Kaikki ovat samalla viivalla ja syövät samaa leipää. Ei ole väliä oletko köyhä tai rikas. Täällä unohdetaan tittelit, hän summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä