Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Apu kuuluu jouluun

Hope Joensuun tiiminvetäjät Tiina Saarelainen (vas.) ja Sanna Saastamoinen ovat luottavaisia, että Toivekuusten oksilla riippuvat toiveet saadaan toteutettua tänäkin vuonna. Yksi Joensuun kuusista sijaitsee Päivänsäteen edustalla. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Hope Joensuun tiiminvetäjät Tiina Saarelainen (vas.) ja Sanna Saastamoinen ovat luottavaisia, että Toivekuusten oksilla riippuvat toiveet saadaan toteutettua tänäkin vuonna. Yksi Joensuun kuusista sijaitsee Päivänsäteen edustalla. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Vastapainona joulun yltäkylläisyydelle yhä useammat tahot tarjoavat joulun alla mahdollisuuden auttaa heitä, jotka eivät pysty vähävaraisuuden vuoksi välttämättä järjestämään joulua itse. Useimpien hyväntekeväisyystahojen kautta on mahdollista auttaa erityisesti vähävaraisia lapsiperheitä rahalahjoitusten, joululahjojen tai lahjakorttien muodossa.

Paikallisesti yksi tunnetuimmista avuntarjoajista on Hope ry, joka auttaa myös tänä vuonna Joensuun seudun vähävaraisia perheitä lahjoittamalla joululahjoja.

Hope Joensuun tiiminvetäjien Sanna Saastamoisen ja Tiina Saarelaisen mukaan korona on asettanut tämän vuoden keräykselle omat haasteensa: esimerkiksi Prismaan ei tänä vuonna tule Toivekuusta, mutta lahjoituksia voi tehdä Prisman verkkokaupassa.

– Ihmiset ovat tänä olleet vuonna vähän arempia lähtemään liikkeelle ostamaan lahjoja, Sanna Saastamoinen kertoo.

– Toki myös lahjoittajien itsensä tilanne voi olla nyt hankalampi lomautusten ja työttömyyden vuoksi, mikä on täysin ymmärrettävää.

 

Toivekuusia sijaitsee tänä vuonna Pihlajalinnassa, Terveystalossa ja Ylämyllyn Tokmannilla itsenäisyyspäivään saakka sekä lastentarvikeliike Päivänsäteessä 16. joulukuuta saakka.

Lahjoja jaetaan noin 220:lle Hope Joensuun asiakasperheelle. Tiiminvetäjien mukaan aiempina vuosina on onnistuttu täyttämään kaikkien asiakasperheiden lasten toiveet, ja samaan pyritään nytkin.

– Kuulostelemme vähän, miten tilanne etenee. Monesti ihmiset heräävät vasta joulukuussa keräyksiin ja tekevät lahjoituksen viime tipassa, Saastamoinen toteaa.

Tänä vuonna Toivekuusien oksilla erottuvat tiiminvetäjien mukaan muun muassa erilaiset Legot, ja teinien keskuudessa suosittuja toiveita ovat kuulokkeet ja lahjakortit.

– Yhteensä Toivekuusissa on ainakin viidensadan lapsen ja nuoren toiveet, Sanna Saastamoinen kertoo.

 

Tänä vuonna Joensuun Nuorkauppakamarin perinteinen Joulupuu-keräys puolestaan toteutetaan osin koronan vuoksi lahjakortein. Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Heini Ikosen mukaan nyt järjestettävällä keräyksellä haluttiin auttaa myös pienyrittäjiä.

Nyt keräyksessä on Joensuusta mukana kaikkiaan yksitoista yritystä; muiden muassa Pilkon K-Citymarket, Päivänsäde, Suomalainen Kirjakauppa, Kätevä Käsi ja Karkkikuja.

– Idea on se, että asiakas voi lunastaa liikkeestä lahjakortin ja jättää sen sinne. Me käymme keräämässä kortit ja toimitamme ne Siun sotelle, josta ne jaetaan lapsiperheille ja lastensuojeluun, Heini Ikonen kertoo.

Viime vuonna Joulupuu-keräykseen saatiin Joensuussa 1 100 lahjaa. Tämän vuoden lahjakorttikeräys on lähtenyt Ikosen mukaan melko varovasti liikkeelle. Keräys on voimassa–. joulukuuta saakka.

– Kun korona tuli kiihtymisvaiheeseen, ihmiset ovat olleet vähän vähemmän liikkeellä. Olen käynyt muutamassa paikassa henkilökohtaisesti, ja kortteja on mennyt kuitenkin jonkin verran.

 

Hyväntekeväisyyttä voi harjoittaa paikallisesti myös Joensuun evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyön perinteisen Joulukassikeräyksen kautta. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla joulukasseja, jotka diakoniatyöntekijät jakavat vähävaraisille. Viime vuosina keräykseen on onnistuttu saamaan noin kolme ja puolisataa kassia.

Lahjoitettavat kassit pitävät sisällään esimerkiksi puuroriisiä, säilykekeittoa, glögiä, kahvia ja joulusuklaata. Tarkemmat tiedot kassien sisällöstä ja toimituksesta voi tarkistaa Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Joulukassikeräykseen voi osallistua 11. joulukuuta mennessä. Joulukassin sijasta on myös mahdollista ostaa lahjakortti itse valittuun liikkeeseen ja toimittaa se seurakuntaan.

Seurakunnan kautta tapahtuvaan hyväntekeväisyyteen voi osallistua myös lahjoittamalla kotimaanapu.fi-sivustolle avattuun Joensuun seudun keräykseen.


Valtakunnallista jouluapua

Hyvä Joulumieli
- Hyvä Joulumieli on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä Ylen kanssa toteuttama keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi.
- Tämän vuoden keräystavoite on reilu miljoona euroa, jonka avulla jaetaan 50 euron arvoisia lahjakortteja 21 000 perheelle.
- Lisätietoja: hyvajoulumieli.fi

Pelastakaa lapset ry:n joulukeräys
- Joulukeräyksellä autetaan syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria kotimaassa. Kerätyillä varoilla Pelastakaa Lapset tukee vähävaraisten perheiden lapsia opinnoissa ja harrastuksissa sekä tarjoaa tukiperheitä ja keskustelutukea lapsille ja nuorille.
- Lisätietoja: pelastakaalapset.fi/joulukerays

Jouluapua
- Jouluapua-yhteisön päämääränä on toimittaa apua pääsääntöisesti vähävaraisiin lapsiperheisiin. Tarkoituksena on, että avunantaja toimittaa lahjoituksen suoraan avun pyytäjälle.
- Auttaja voi valita Jouluavun verkkosivuilla olevasta kartasta perheen ja täyttää yhteydenottolomakkeen, minkä jälkeen avunantaja ja perhe sopivat avusta keskenään.
- Lisätietoja: jouluapua.fi

Pelastusarmeijan Joulupata
- Joulupata on Pelastusarmeijan joka joulu järjestämä keräys kotimaan vähävaraisten auttamiseksi. Padat ilmestyvät kaduille 14. joulukuuta.
- Saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille Pelastusarmeijan toimipisteissä eri puolella Suomea. Lähin Joulupata tulee sijaitsemaan Kuopiossa.
- Pata tuottaa vuosittain lähes miljoona euroa.
- Keräykseen voi osallistua myös etänä tehtävällä lahjoituksella.
- Lisätietoja: joulupata.fi

Mustin ja Mirrin keräys lemmikeille
- Hope ry ja Musti ja Mirri toteuttavat jälleen keräyksen myös vähävaraisten perheiden lemmikeille. Valikoiduista liikkeistä voi ostaa lahjan lemmikille ja jättää sen liikkeen lahjoituslaatikkoon, josta Hope ry toimittaa lahjat eteenpäin perheille.
- Joensuussa keräykseen voi osallistua Pilkon Mustissa ja Mirrissä.
- Lisätietoja: mustijamirri.fi

 

 

//Juttua muokattu 2.12.2020 kello 8.41: Lisätty tiedot valtakunnallisista keräyksistä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä