Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ilta, jolloin historia särisi

Se yö ei paikalla olleilta unohdu. Joensuun uusi valtuusto järjestäytyi maanantaina 12.1.2009 ja joutui äänestysrumbaan. Kello 23 toimittaja nappasi kuvan ja lähti kotiinsa nukkumaan. Valtuutetut jatkoivat tiistain puolelle kello 3.02:een. Kuva: Aimo Salonen Se yö ei paikalla olleilta unohdu. Joensuun uusi valtuusto järjestäytyi maanantaina 12.1.2009 ja joutui äänestysrumbaan. Kello 23 toimittaja nappasi kuvan ja lähti kotiinsa nukkumaan. Valtuutetut jatkoivat tiistain puolelle kello 3.02:een. Kuva: Aimo Salonen
Karjalan Heili aloitti Joensuun kaupunginvaltuuston kokousten säännöllisen seuraamisen syksyllä 2004, joka huipentui joulukuussa pakinamaiseen juttuun otsikolla Kuin vallaton koululuokka.

Se oli se kokous, jossa päättäjämme hälisivät niin, että puheenjohtaja Pirkko Martikainen (kok.) joutui käyttämään tomerasti nuijaansa ja palauttamaan valtuutettuja kuriin kuin luokanopettaja lapsosia:

– Pyydän arvoisia valtuutettuja muistamaan, että tämä tila ja tilanne on arvokas!

Levottomuus alkoi levitä valtuutettu Osmo Keinäsen (sd.)— minuuttia pitkän puheen aikana. Yksi naputteli tekstiviestiä, toinen alkoi availla kaupungin joululahjapakettia. Micaela Morero (vihr.), Saara Paukku (kok.) ja Anssi Törmälä (kok.) muodostivat keskustelupiirin, johon Liisa Välitalo (kok.) pian yhtyi.

Kaikki tuo tallentui Heilin kameraan, johon napatut paljastavat kuvat julkaistiin keskiviikko-Heilissä 29.12.2004.

Usein ja pitkään puhunutta Keinästä monet pitivät noina vuosina valtuuston häirikkönä, mutta vähänpä tulevasta tiedettiin. Runsaat neljä vuotta myöhemmin valtuustoon ilmestyi perussuomalaisten listalta valittu ja omaksi ryhmäkseen pian eristäytynyt Jouko Kärnä.

Uuden valtuuston järjestäytymiskokous tammikuussa 2009 alkoi kello 18, kuten kokoukset yleensä tapaavat alkaa. Kärnä aloitti äänestyttämisen joka ikisestä valinnasta aina pöytäkirjantarkastajista lähtien, ja valinnat saatiin lopulta valmiiksi yöllä kello 2.48.

Siinä vaiheessa kenelläkään ei ollut enää paukkuja keskittyä listan muihin asioihin, jotka nuijittiin pikavauhtia päätetyiksi niin, että valtuutetut pääsivät lähtemään kotiin kello 3.02.

Toimittaja oli jo nukkumassa omassa sängyssään, mutta oli jaksanut sentään seurata alkuyön tapahtumia niin, että pystyi kuvailemaan tunnot suljettujen lippuäänestysten aikana:

Uudet ihmiset tutustuivat toisiinsa, kun saliin muodostui yön aikana yli puoluerajojen erilaisia keskusteluryhmiä. Tiedättehän sen hysteriaa lähentelevän rentouden, kun joku homma menee niin totaalisesti pieleen, että sen keskelle joutuneet nostavat kätensä pystyyn ja rentoutuvat, koska asiallisessa yrittämisessä ei ole enää mitään mieltä.

Tekstiviestit kun jo mainittiin, mieliin kannattaa palauttaa se älyttömien puhelinten aika, jolloin tekstiviestin tulon kuuli jo ennen puhelimen piippausta, jos lähellä sattui olemaan jokin sähköinen laite kuten vaikkapa radio tai mikrofoni.

Joulukuussa 2007 Joensuun valtuusto päätti omalta osaltaan yhdistymisestä Enon ja Pyhäselän kuntien kanssa iltana, jolloin vastaavia päätöksiä tehtiin muuallakin Suomessa. Puheenjohtajana oli Pekka Ravi (kok.), jonka kännykkä oli pöydällä mikrofonin vieressä.

Sitten se ääni kuului. Ravi katsoi kännykkäänsä ja kertoi muillekin, mitä siinä luki:

– Juuri tuli viesti Joutsenosta. Onpas mielenkiintoinen sanamuoto: ovat kuulemma myöntyneet yhdistymiseen Lappeenrannan kanssa.

Heilin valtuustojuttu 19.12.2007 oli saanut avauslauseensa.

Historia ei havissut. Se särisi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä