Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Saimaa-ilmiö halutaan nyt tutuksi kansalle

Aluekoordinaattori Minna Valonen päivystää tällä viikolla Saimaa kaikille -kontilla ja rupattelee ihmisten kanssa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Aluekoordinaattori Minna Valonen päivystää tällä viikolla Saimaa kaikille -kontilla ja rupattelee ihmisten kanssa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Joensuun torilla on voinut tällä viikolla törmätä kiertävään Saimaa kaikille -konttiin, joka on jalkautunut Saimaa-ilmiössä mukana olevista kaupungeista ensimmäisenä itäisimpään.

– Tavoitteenamme on päästä juttelemaan ihmisten kanssa ja ehkä sen myötä päästä avaamaan enemmän sitä, mitä koko Saimaa-ilmiö käytännössä tarkoittaa, kertoo Saimaa-ilmiön viestintäpäällikkö Jonna Ekroos.

Saimaa-ilmiön tavoitteena on saada Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodeksi 2026, mutta ilmiöön liittyy Ekroosin mukaan paljon muutakin: hankkeen toivotaan vahvistavan koko Itä-Suomen elinvoimaa ja sen kulttuuritarjonnan valikoimaa sekä kohottavan Savonlinnan ja itäisen Suomen kansallista ja kansainvälistä profiilia. Tähän päästään maakuntien ja kaupunkien välisellä yhteistyöllä.

– Jos ja kun me onnistumme tavoitteessamme, se tulee tuomaan koko Saimaan alueelle valtaisan määrän näkyvyyttä ja tekijöitä kansainvälisesti, Ekroos toteaa.

Nyt hankkeessa ollaan vaiheessa, jossa sitä halutaan tuoda konkreettisemmaksi ja näkyvämmäksi alueen asukkaille, minkä vuoksi hankkeen tekijät jalkautuvat vuorollaan kuhunkin mukana olevaan kaupunkiin ja myöhemmin myös muualle Suomeen.

Joensuussa Saimaa-ilmiön kontilla oli tarkoitus tavata muun muassa joukko eri taide- ja kulttuurialan ihmisiä, mutta Joensuun aluekoordinaattori Minna Valosen mukaan keskustelutilaisuudet jouduttiin koronatilanteen huonontumisen vuoksi perumaan. Valonen on kuitenkin ollut itse kontilla päivystämässä ja juttelemassa siellä vierailevien ohikulkijoiden kanssa Saimaa-ilmiöstä.

Mikäli tilanne sallii, torstaina torilavalla järjestetään kello 12–13 paneelikeskustelu, jossa ovat mukana muun muassa hankkeen projektipäällikkö Sari Kaasinen ja Pohjois-Karjalan tuleva maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

– Me seuraamme nyt tilannetta koko ajan ja katsomme, voimmeko me tuon tilaisuuden järjestää, Minna Valonen kertoo.

Kontin ohjelman punaisena lankana toimii Saimaan alueen tuleva yhteinen kulttuuristrategia.

Tällä hetkellä Saimaa-ilmiössä puuhataan toisen vaiheen hakukirjaa, joka täytyy palauttaa ensi huhtikuun loppuun mennessä. Hankkeen kulttuuriohjelma rakentuu kolmelle pääteemalle, jotka ovat Veden voimalla, Yhdistävillä silloilla ja Itäisellä ilolla -ohjelmakokonaisuudet.

Ohjelmaan syvennytään toista hakukirjaa varten nyt tarkemmin, mutta konkreettisia esimerkkejä suunnitteilla olevasta ohjelmasta Minna Valonen ei vielä uskalla nimetä.

– Kaikki nämä ovat toivottavasti asioita, jotka tulevat toteutumaan, mutta tilanne elää vielä paljon.

Valonen kuitenkin valottaa tiivistä yhteistyötä, jota aluekoordinaattorit ohjelman osalta tekevät, ja mainitsee esimerkkinä jo olemassa olevan maakuntien museoiden tekemän yhteistyön.

– Etsimme nyt, mitä muita ohjelmallisia yhtymäkohtia meillä alueellamme on.

Saimaa-ilmiö työllistää kymmenen ihmistä: Jonna Ekroosin ja Sari Kaasisen lisäksi mukana ovat aluekoordinaattorit Joensuusta, Kuopiosta, Mikkelistä, Lappeenrannasta ja Savonlinnasta, hakukirjan kirjoittaja sekä kaksi kehitystyötä tekevää henkilöä Itä-Suomen yliopistosta.

Hankkeen arvioitu budjetti on Jonna Ekroosin mukaan noin 20 miljoonaa euroa, mutta summa ei ole kiveen hakattu.

– Osa summasta tulee opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja osa omalla rahoituksella. Jos saamme ministeriöstä kaavailemamme summan eli 10–11 miljoonaa euroa, on kokonaisbudjetti siitä puolet enemmän.

Ekroosin mukaan maakuntien ja kaupunkien osuuksista neuvotellaan parhaillaan.

– Siitä on nyt kova vääntö käynnissä. Lisäksi meidän täytyy hakea myös yhteistyökumppanuuksia. Suomesta on muutamia isoja organisaatioita kiinnostunut lähtemään mukaan.

Vuodenvaihteen jälkeen Saimaa-ilmiön on tarkoitus jalkautua myös Helsinkiin isosti ja näkyvästi, mutta mikään ei ole näissä olosuhteissa varmaa.

– Meidän on myös varauduttava siihen, että joudumme keskeyttämään kiertueen koronan vuoksi ja jatkamaan sitä myöhemmin. Tässä täytyy edetä päivä ja viikko kerrallaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä