Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Yllätyksiä riittää nyt kulman takana

Sami Leinonen joukkoineen saa olla koko ajan varpaillaan. Lippuja kisa-alueelle myydään, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti vaikkapa aluehallintoviraston päätöksellä. Kuva: Aimo Salonen Sami Leinonen joukkoineen saa olla koko ajan varpaillaan. Lippuja kisa-alueelle myydään, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti vaikkapa aluehallintoviraston päätöksellä. Kuva: Aimo Salonen
Viime kevät opetti Kontiolahden ampumahiihtoväelle ketteryyttä. Suunnitelmat stadionintäyteisen yleisömassan palvelemisesta muuttuivat tarpeettomiksi hetkellä, jolloin viranomaiset päättivät, että yleisöä ei alueelle päästetä.

Kauden 2020–21 maailmancupin avaustapahtumaa kun alettiin suunnitella, osattiin varautua erilaisiin skenaarioihin, joita sitten on ollut tarve täsmentää.

– Totta kai tässä ollaan varpaillamme, kun mitä tahansa voi tulla eteen, tapahtumajohtaja Sami Leinonen sanoo.

– Kaikkeen on yritetty varautua, mutta todennäköisesti joku vielä yllättää kulman takaa.

Pian haastattelun jälkeen Joensuussa siirryttiinkin kiihtyvän koronan vaiheeseen, joskaan vielä alkuviikosta ne eivät vaikuttaneet kisajärjestelyihin myöskään yleisön alueelle päästämisen suhteen.

– Olemme olleet yhteydessä Siun soteen ja aluehallintovirastoon. Näillä näkymin niillä on kokoontuminen torstaina, Leinonen sanoi maanantaina aamupäivällä.

Haastatteluhetkellä marraskuiselta taivaalta valuu vettä ja urheilijoiden telttaa pohjustava rakennusmies nostaa kätensä kohti taivasta ja sanoo murteellisella suomenkielellä nauraen, että onpa ihana sää olla ulkohommissa.

– Säällekään ei tapahtumajärjestäjä voi mitään. Kaikki on otettava, mikä tulee, ja elettävä sen mukaan, Leinonen sanoo.

Tekniseen osaamiseen tapahtumajohtaja luottaa. Kontiolahdella on niin osaava ja kokenut talkooporukka, että rutiinit kyllä hoituvat, ja samoja asioita korona-ajankin kisajärjestelyt vaativat kuin menneiden hyvien aikojen, jolloin täydet bussit rahtasivat ihmisiä toreilta stadionille ja seinänousua kohti valui massoittain väkeä.

Ketteryyttä on vaatinut sitten eläminen jatkuvan epävarmuuden kanssa.

– Onhan tässä päässyt oppimaan paljon uutta Suomen tartuntalaista, ja muista tuntemattomista asioista, mihin on vain pitänyt hypätä, Leinonen toteaa.

Leinonen sanoo, että kansainvälinen ampumahiihtoliiton IBU osoitti luottamusta Kontiolahdelle päättäessään, että kun kilpailukalenteria tiivistetään, maailmancup-kiertue pysyy Pohjois-Karjalassa myös Östersundiin suunnitellun viikonlopun yli.

– Toivottavasti tämä yhteistyö IBUn kanssa kasvattaa luottamusta niin, että pääsisimme vakituisten kisajärjestäjien verkkoon, Leinonen pohtii.

– Moni asia helpottuisi, jos tiedettäisiin, että täällä olisi kisoja seuraavat viisi vuotta, avauskisa esimerkiksi. Alueen kehittämisessä voisi tehdä pitempikestoisia suunnitelmia.

Kontiolahdelle on jo myönnetty kauden 2021–22 maailmancupin avaustapahtuma, ja hakemukset seuraavienkin kausien maailmancupeihin on jätetty.

Lipunmyynti kahden tulevan viikonlopun tapahtumiin avautui lokakuun lopussa, mutta hiljaisesti on kauppa käynyt.

– Päivämyynnit vaihtelevat 500–1 000 lipun välillä, lipunmyynnistä vastaava Jarno Lautamatti totesi maanantaina.

Katsomokapasiteettia on vähennetty viranomaisten ohjeiden mukaan. Käytössä olevat 4 500 paikkaa jakautuvat neljään eri katsomoon, joissa yleisö on omissa rajatuissa lohkoissaan.

Yleisöä pääsee – mikäli koronatilanne ei pakota aluehallintovirastoa vielä loppuviikosta toisenlaisiin päätöksiin – niin stadionille kuin maastoonkin, mutta totuttua suurta hengailualuetta ei ole, vaan aidatut kulkureitit johdattavat ihmisiä sinne, minne pääsylippu on ostettu.

IBU puolestaan on asettanut urheilijoille tiukat testausvaatimukset ja liikkumisrajoitukset.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä