Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

”Koskaan tässä ei ole valmis”

Minna Peake on tehnyt pian 28 vuoden uran sairaanhoitajana. Riikka Hurri Minna Peake on tehnyt pian 28 vuoden uran sairaanhoitajana.

Vuoden 2020 alueelliseksi sairaanhoitajaksi valitun Minna Peaken ura on kuljettanut hänet Ison-Britannian ja Uuden-Seelannin kautta takaisin kotiseuduille Pohjois-Karjalaan.

– Tämä tuli minulle tosi isona yllätyksenä, mutta ihanana sellaisena. Otan tittelin kantaakseni suurella kunnioituksella, toteaa Karjalan Heilin puhelimitse tavoittama kontiolahtelainen sairaanhoitaja Minna Peake.
Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry valitsi Peaken vuoden 2020 alueelliseksi sairaanhoitajaksi maakunnassa. Perusteluiksi kerrottiin muun muassa Minna Peaken pitkä työkokemus alalta sekä Suomesta että ulkomailta ja Peaken tapa kohdata ihmiset lämpimällä ja rauhallisella tavalla.
Tällä hetkellä Peake työskentelee Siilaisen palliatiivisella poliklinikalla palliatiivisen hoitotyön asiantuntijahoitajana.
– Palliatiivinen hoito on elämän rajallisuuden kanssa kasvokkain olemista. Siihen kuuluu myös kuolemasta puhuminen ja niin potilaan kuin hänen läheistensäkin tukeminen asiassa, Peake kertoo.

Minna Peake valmistui sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalan terveydenhuolto-oppilaitoksesta vuonna 1992.
Valmistumisen jälkeen elämä kuljetti hänet muun muassa Lapin keskussairaalan kirurgiselle osastolle, Lontoon King’s College Hospitalin kirurgiselle osastolle ja sieltä Royal Marsden Hospitalin syöpäosastoille.
Lontoosta tie vei kahdeksan ja puolen vuoden jälkeen noin seitsemäksi vuodeksi Uuteen-Seelantiin Christchurchin yliopistolliseen sairaalaan.
– Vuoden, korkeintaan puolentoista pituiseksi aiottu aika Lontoossa venähti yhteensä reiluksi 15 vuodeksi ulkomailla, Peake kertoo.
Kaikkien ulkomailla vietettyjen vuosien aikana Peake suoritti muun muassa syöpäsairaanhoidon erikoistumisopinnot sekä palliatiivisen hoidon opintoja.
Ammatillisen osaamisen ja ryhmätyötaitojen karttumisen ohessa ulkomailla opetti myös elämä: Peake kertoo mieleen painuneen erityisesti Christchurchissa tapahtuneen maanjäristysten sarjan, joka eskaloitui helmikuussa 2011 tapahtuneeseen 6,3 magnitudin jälkijäristykseen. Järistys tappoi kaupungissa 185 ihmistä.
– Yhteisesti jaettu kokemus ihmiselämän hauraudesta suuren luonnonmullistuksen edessä tuntui tuovan ihmisiä lähemmäs toisiaan auttamisen ja erilaisen tuen muodoissa, Peake kertoo.

Vuonna 2012 Minna Peake palasi perheineen Suomeen ja Pohjois-Karjalaan. Joulukuussa 28 vuoden uran tehnyt Peake kertoo sairaanhoitajan työn olevan hänelle kutsumus, ainakin jollakin tapaa.
– Tämä työ haastaa ja vaatii tekijältään todella paljon, mutta koskaan tässä ei ole valmis, eikä voi sanoa, että tietäisi kaikesta kaiken.
Vaikka työssä on Peaken mukaan omat haasteensa ja vaikeita tilanteita tulee vastaan väistämättä, ei hän vielä kertaakaan ole pohtinut alanvaihtoa.
– Terveydenhuolto on moniammatillista ryhmätyötä, jossa kollegoiden tuella ja asioista puhumalla pääsee pitkälle. Se vaatii koko tiimin hyvää yhteistyötä.
Palliatiivisen hoidon parissa Peake on työskennellyt nyt useita vuosia, ja kokee hoidon kehittämisen kansallisella tasolla erittäin tärkeäksi asiaksi.
– Jos me pystymme saattamaan ihmisen mahdollisimman hyvään ja rauhalliseen kuolemaan siten, että toisaalta läheisetkin saavat tuestamme eväitä jatkaa omaa elämäänsä menetyksestä huolimatta, koen, että olemme onnistuneet työssämme, Peake toteaa.
– Sieltä se tämän työn merkitys löytyy itselleni – elämän tukemisesta ja hyvän elämänlaadun toteuttamisesta ihan viimeiseen päivään asti.

Sairaanhoitajien alueyhdistykset voivat valita vuosittain alueellisen sairaanhoitajan omalla alueellaan. Kyseessä on yksi Sairaanhoitajaliiton tunnustuksista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä