Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Joulutorilla pääsee ihmisten ilmoille

Yhteensä 74 aitoa kuusta tuovat jouluntunnelmaa torin ympäristöön, kertoo Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen. Myös Taitokortteli puetaan jouluasuun tämän viikon aikana.  Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Yhteensä 74 aitoa kuusta tuovat jouluntunnelmaa torin ympäristöön, kertoo Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen. Myös Taitokortteli puetaan jouluasuun tämän viikon aikana. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmaisen haaveissa on siintänyt joulutori jo pitkään. Koronapandemia oli teilata koko hankkeen tältä vuodelta, mutta niin vain joulutori nousee nyt toria komistamaan.

– Hienoja joulutorien esikuvia löytyy vaikkapa Helsingistä, Turusta, Milanosta, Tallinnasta ja Berliinistä, Katja Kolehmainen kertoo.

– Keskieurooppalaisiin joulutoreihin kuuluu tietynlainen bling-bling vilkkuvaloineen ja muovikuusineen. Me halusimme tuoda Joensuun torille paikan, jossa voi rauhoittua ja nauttia aidosta itäsuomalaisesta jouluntunnelmasta.

Tunnelmaa rakentamaan tuotiin alkuviikosta torille 74 oikeaa kuusta. Samoin keskustaan asennetaan parhaillaan jouluvaloja. Joensuun Kauppatorille sytytetään aivan uudet jouluvalot. Oman osansa tunnelmaan tuovat myös 10 myyntikojua.

 

Joulutorin ja koko joulukauden avajaisia vietetään ensi sunnuntaina 22. marraskuuta kello 15 alkaen. Joulunavauksen etkot järjestetään perjantaina kello 10, kun kävelykadulla koristellaan 14 joulukuusta.

Sunnuntain joulunavaus ei ole aivan entisellään.

– Tänä vuonna ei toki voida järjestää perinteistä suurtapahtumaa, jossa lapset pääsisivät joulupukkia halailemaan ja ihmiset pakkaantuisivat yhteen, Katja Kolehmainen huomauttaa.

– Nyt joulukauden avajaisia vietetään laajemmalla alueella: torilla, Vapaudenpuistossa ja kävelykadulla. Puistossa lapset pääsevät ihastelemaan poroja, ja joulutorin myyntikojut avautuvat torilla. Myös jouluvalot kytketään tuolloin.

 

Avajaisten päätteeksi torilavalla järjestetään evankelis-luterilaisen kirkon Kauneimmat joululaulut kello 16.15 ja 18.15.

Perinteisesti Kauneimmat joululaulut on laulettu kirkoissa. Koronavuonna tämäkin muuttuu.

– Tänä vuonna meidän täytyy viettää ulko- ja kotijoulua. Emme kuitenkaan halunneet perua pitkien perinteiden joululaulutapahtumaa, vaan suosituimmat niistä muutettiin ulkoilmatapahtumiksi, kertoo kirkkoherra Petri Rask. 

– Sää on aina pukeutumiskysymys. Me suomalaiset hytisemme pikkupakkasessa herkästi, kun vietämme aikaa niin lämpimissä asunnoissa. Mutta uskon, että kunnolla varustautuen näistäkin poikkeusajan tapahtumista selvitään.

Kauneimmat joululaulut kaikuvat ensi sunnuntain lisäksi torilla kahdeksana muuna iltana marras- ja joulukuussa. Lisäksi joululauluja pääsee laulamaan esimerkiksi Rantakylän kirkkopihalla, Tuupovaaran torilla, Särkivaaran kylätalon pihassa sekä Kiihtelysvaaran rauniokirkolla.

Enon, Pyhäselän ja Pielisensuun kirkoissa Kauneimmat joululaulut järjestetään sisällä kirkkorakennuksissa. Yhteensä luvassa on 29 laulutilaisuutta eri puolilla Joensuuta.

– Laulaminen tuo jouluntunnelman, näinhän sitä sanotaan. Toivotaan nyt, ettei aivan räntä- tai vesisateessa tarvitse kokoontua, Rask miettii.

 

Laulun lisäksi Joensuun torilla näkyy ja kuuluu lähiviikkoina myös urheilu. Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin kisatori järjestetään torilla perjantaista sunnuntaihin 27.11.–29.11. sekä torstaina 3.12 ja lauantaina 5.12.

Tuolloin torilla olevalta jättinäytöltä pääsee seuraamaan kaksi kilpailua joka päivä. Torilavalla on myös muuta ohjelmaa kisalähetysten välissä.

 

Taitokortteli puetaan jouluasuunsa huomenna torstaina. Varsinainen Taitokorttelin joulukylä aukeaa 4.12. Joulukylä on auki joulukuussa kolmena viikonloppuna.

– Taitokorttelin joulukylässä on seitsemän myyntikojua, joissa myydään perinteiseen tapaan käsitöitä ja jouluherkkuja. Luvassa on esimerkiksi vanhoja saksalaisia joululauluja, jouluevankeliumi murteilla ja eri kielillä sekä paljon muuta, kertoo Taitokorttelin tuottaja Marianne Marttila.

Virran Katja Kolehmainen iloitsee keskustan joulun monimuotoisuudesta.

– Joensuun keskustaan rakentuu tänä vuonna aivan ennennäkemätön joulu: nyt ihmiset pääsevät nauttimaan jouluntunnelmasta eri puolilla ydinkeskustaa monin eri tavoin.

– Laaja tila mahdollistaa sen, että voimme nyt kokoontua yhteen, tulla ihmisten ilmoille ja nauttia jouluisista tuoksuista, mauista, valoista, musiikista ja tunnelmasta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä