Julkaistu 
Aimo Salonen

Ensi viikolla alkaa nimiä tulla

Joensuussa valitaan 59 valtuutettua, ja listan maksimikoko on 88 ehdokasta. Normaalisti kokoukset ovat kaupungintalon isossa teatterisalissa, mutta korona siirsi ne Nepenmäen koulun liikuntasaliin. Aimo Salonen Joensuussa valitaan 59 valtuutettua, ja listan maksimikoko on 88 ehdokasta. Normaalisti kokoukset ovat kaupungintalon isossa teatterisalissa, mutta korona siirsi ne Nepenmäen koulun liikuntasaliin.

Kuntavaalit 2021: Vihreät on julkistanut ehdokkaitaan kesästä lähtien, ennen joulua on luvassa tietoa ainakin SDP:ltä, kokoomukselta, vasemmistoliitolta ja KD:ltä.

 

Kuntavaalikierrokset kiihtyvät ensi viikolla, jolloin ainakin SDP:ltä ja vasemmistoliitolta on luvassa ensimmäiset ehdokasjulkistukset keskiviikkona 18. marraskuuta pidettävien kokousten jälkeen. Vihreät aloitti omien nimiensä kertomisen jo kesäkuun alussa. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on itse julkistanut ehdokkuutensa, vaikka keskustan kunnallisjärjestö ei olekaan vielä aloittanut nimiensä kertomista.

Karjalan Heilin kyselyssä tuli lisäksi ilmi, että kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mika Piironen on lähdössä vaaleihin ja elokuussa kokoomuksesta Liike Nytin riveihin siirtynyt Kari Savolainen on valmis ehdokkaaksi, mutta virallisesti häntä kuten ketään muutakaan ei ole vielä ehditty hyväksyä listalle.

Savolaisen loikka pudotti kokoomuksen Joensuun valtuuston neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi, kun asetelma heilahti vihreiden hyväksi 9–8. Suurin ryhmä on SDP 15:llä ja toiseksi suurin keskusta 12 valtuutetulla.

Kun Heili kysyi ryhmiltä, millaisia ihmisiä he listoilleen hakevat, olivat vastaukset varsin yhteneväisiä: mahdollisimman laajasti eri puolilta Joensuuta ja erilaisista taustoista. Maahanmuuttajia ei kukaan maininnut omatoimisesti, mutta kun Heili kysyi erikseen asiasta, useimmat vastaajat kertoivat pyrkivänsä saamaan heitä listoilleen. Vähintään yhden maahanmuuttajataustaisen varmasta tai mahdollisesta saamisesta kertoivat SDP, keskusta, kokoomus ja KD.

Joensuun kaupunki on antanut Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistykselle toimeksiannon toiminnallisten tapahtumien sarjasta, jolla lisätään maahanmuuttajien tietoisuutta kuntapäätöksenteosta, kuntavaaleista ja äänestämisestä. Loppuvuodesta käynnistyvän tapahtumasarjan vetäjä, yhteisökehittäjä Maria Korkatti sanoo, että hän aikoo ottaa puheeksi myös mahdollisuuden olla ehdokkaana.

– Sattumalta juuri eilen tapasin maahanmuuttajan, joka sanoi lähtevänsä ehdokkaaksi. Enimmäkseen ihmiset ovat kuitenkin olleet yllättyneitä, että ai minäkinkö saan äänestää, Korkatti kertoo.

Kuntavaaleissa jokaiselle listalle voi ottaa ehdokkaita maksimissaan puolitoista kertaa valtuutettujen määrän. Joensuussa valtuutettuja on 59, ja listan maksimikoko on 88 ehdokasta. Listojen viimeinen jättöpäivä on 9.3.2021. Ennakkoäänestys on 7.–13.4. ja varsinainen vaalipäivä 18.4.2021.


KOOSTE JOENSUUN TILANTEESTA

SDP, nyt 15 valtuutettua (tiedot antoi Joensuun Työväenyhdistyksen järjestösihteeri Jenni Mainonen)

Tilanne nyt: Tiedossa noin 60 ehdokkaaksi haluavaa.
Millaisia ihmisiä haetaan: Eri ikäisiä, erilaisia ammattiryhmiä. Kaikille ryhmille ja taustoille halutaan edustus.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Yksi on vahvistanut ehdokkuuden allekirjoituksellaan, verkkoja on koko ajan vesillä.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Suurin osa on lähdössä, kaikki eivät vielä ole tehneet päätöksiä.
Nimien julkistaminen: Ensimmäinen julkistaminen on 18. marraskuuta pidettävässä kunnallisjärjestön edustajiston kokouksessa.

Keskusta, nyt 12 valtuutettua (kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jaakko Karvonen)

Tilanne nyt: Pikku hiljaa lähestytään tavoitteen eli täyden 88 ehdokkaan listan puoliväliä, koossa noin 30–40 ehdokasta.
Millaisia ihmisiä haetaan: Laidasta laitaan. Nuoria pitäisi saada enemmän.
Maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat: Yksi on allekirjoittanut suostumuksensa, hyvin vahva oletus on kahdesta muustakin allekirjoittajasta.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Hyvin iso osa. Kaikilta ei ole vielä suostumusta.
Nimien julkistaminen: Anu Vehviläinen on omalta osaltaan kertonut ehdokkuudestaan. Pitää keskustella, pitäisikö meidän ilmoittaa suuresti nimistä.

Vihreät, nyt 9 valtuutettua (Joensuun Vihreiden puheenjohtaja Hanna Susitaival)

Tilanne nyt: Tavoitteena on saada 60 ehdokasta, mikä olisi selvästi enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Tähän mennessä julkistettu 23 nimeä.
Millaisia ihmisiä haetaan: Monenlaisia, että vastakaikua löytyisi monenlaisille äänestäjille.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Toistaiseksi ei ole yhtään, mutta maahanmuuttotaustaisia ihmisiä toivotaan listoille.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Nykyisistä yhdeksästä valtuutetusta on nimetty kuusi. Vielä ei voi sanoa, jatkavatko kaikki.
Nimien julkistaminen: Ehdokkaita on julkistettu kesäkuun alusta saakka, ja tällä hetkellä Joensuun Vihreiden sivuilta löytyy 23 nimeä. Prosessi menee omalla painollaan eteenpäin, ja julkistamisen tahti riippuu ehdokkaiden omastakin halusta.

Kokoomus, nyt 8 valtuutettua (kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maija Törmänen)

Tilanne nyt: Kolmisenkymmentä nimeä on saatu paperille, kymmenkunta miettii. Tavoitteena on, että jouluun mennessä on koossa puolet täydestä listasta eli 44 ehdokasta.
Millaisia ihmisiä haetaan: Kaikenlaisia ikähaitarilla 18–80 plus kaikista mahdollisista ammateista. Ehdokkaita halutaan ehdottomasti kaikista entisistä liitoskunnista sekä kaupunginosista Rantakylästä Kanervalaan ja aina uusiin kaupunginosiin saakka.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Ei vielä tällä hetkellä, mutta ainakin yliopistolta on tiedossa yksi, jota listalle voisi kysyä.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Kaikki eivät ole vielä allekirjoittaneet papereita.
Nimien julkistaminen: Ennen joulua pitää varmaan pitää ensimmäinen julkistus.

Vasemmistoliitto, nyt 6 valtuutettua (valtuustoryhmän puheenjohtaja Petteri Tahvanainen)

Tilanne nyt: Kohtuullisen hyvä, puhutaan 20 ehdokkaasta. Ehdokkaita pitäisi saada ainakin sama määrä kuin viimeksi, tavoite on 50.
Millaisia ihmisiä haetaan: Yritetään saada ehdokkaita koko Joensuun alueelta eri ikäluokista opiskelijoista eläkeläisiin.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Aikaisemmin on ollut, nyt ei vielä.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Kaikki eivät ole vielä ilmoittaneet kantaansa.
Nimien julkistaminen: Ensimmäinen julkistus on todennäköisesti 18. marraskuuta pidettävän kunnallisjärjestön kokouksen jälkeen.

Perussuomalaiset, nyt 5 valtuutettua (paikallisyhdistyksen puheenjohtajana vuoden 2020 loppuun saakka oleva Esa Härkönen)

Tilanne nyt: Koossa tällä hetkellä kymmeniä ehdokkaita. Hallitus on päättänyt, että määriä ei lähdetä vielä julkistamaan. Tavoitteena on täysi 88 ehdokkaan lista. Tilanne on selvästi parempi kuin edellisissä vaaleissa.
Millaisia ihmisiä haetaan: Kaikenlaisia työttömistä korkeasti kulutettuihin tai korkeassa asemassa oleviin. Ehdokkaita on kaikista yhteiskuntalukista ja ammattiryhmistä.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Muissa paikallisyhdistyksissä ehkä on, meillä ei ole toistaiseksi löytynyt, mutta Joensuussakin se lienee ajan kysymys.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Kaikki ovat lähdössä ehdokkaiksi.
Nimien julkistaminen: Päätöksiä tekee ensi vuoden hallitus eli ensi vuoden puolella tehdään julkistuksia – varmaan siinä vaiheessa, kun lista on saatu valmiiksi. Parempi on julkistaa kerralla kuin tipoittain.

Kristillisdemokraatit, nyt 3 valtuutettua (kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jasmin Pyöriäinen)

Tilanne nyt: Tarkkaa lukumäärää on vaikea sanoa, mutta tavoitteen mukaisesti on edetty. Samassa tahdissa on menty kuin viime vaaleissa, jolloin oli vajaat 40 ehdokasta. Alkukeväällä ihmiset lupasivat lähteä mukaan, mutta sitten ei voitukaan tavata normaaliin tapaan kasvokkain, eikä ehdokashakemuksia voinut jättää paperisina. Nyt kolmen viime viikon aikana sähköisiä hakemuksia on alkanut tulla enemmän.
Millaisia ihmisiä haetaan: Kaupungin asioista innostuneita eri ikäisiä ja taustaisia.
Maahanmuuttotaustaiset ehdokkaat: Yksi on lähdössä. Ehdottomasti toivomme, että mahdollisimman eritaustaisia ihmisiä lähtisi mukana, ja totta kai myös kysymme eri taustoista.
Kuinka suuri osa nykyisistä valtuutetuista lähtee ehdokkaaksi: Mika Piironen ainakin on lähdössä.
Nimien julkistaminen: Ensimmäinen satsi julkaistaan seuraavassa johtokunnan kokouksessa. Kyllä meidän pitää ennen joulua se kokous pitää.

Liike Nyt, nyt 1 valtuutettu (kaupunginvaltuutettu Kari Savolainen)

Tilanne nyt: Vaikea sanoa, tämä on vielä niin alkuvaiheessa. Tällä hetkellä tiedän reilut puolenkymmentä, jotka on lähdössä. Tavoite menee tuonne 10–20 väliin.
Oletko itse lähdössä mukaan: Kyllä olen. Korostan kuitenkin, että tämä on niin alkuvaiheessa, että virallisia hyväksymisiä ei ole yhtään – minuakaan ei ole vielä hyväksytty ehdokkaaksi.
Nimien julkistaminen: Menee varmasti lähemmäs vuodenvaihdetta, ennen kuin nimiä alkaa tulla julki.

Tähän mennessä julkistettuja

Vihreät: Hannele Autti, Ville Elonheimo, Päivi Hokkanen, Risto Ikonen, Hanne Juntunen, Marko Jönhede, Kai Koponen (sit.), Atte Korte, Sari Koskinen, Laura Kupiainen, Pekka Laine, Jussi Mäkelä, Solja Niskanen, Mira Pesonen, Jarno Pitko, Iiris Pääkkönen, Ninni Saarinen, Hanna Susitaival, Teppo Tarnanen, Anssi Turunen, Tea Törmänen, Kristiina Vesama, Irja Väisänen.
Keskusta: Anu Vehviläinen.
KD: Mika Piironen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä