Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Karhunmäki on edelleen suosituin

Katujen ja kunnallistekniikan uudisrakentaminen on painottunut Joensuussa viime vuosina Karhunmäen ja Multimäen alueille. Karhunmäessä on tämän syksyn tonttikierroksella eniten tontteja tarjolla. Kuva: Mikko Makkonen Katujen ja kunnallistekniikan uudisrakentaminen on painottunut Joensuussa viime vuosina Karhunmäen ja Multimäen alueille. Karhunmäessä on tämän syksyn tonttikierroksella eniten tontteja tarjolla. Kuva: Mikko Makkonen
Tämän syksyn tonttikierros alkaa tänään keskiviikkona, ja uusia tontteja on tällä kertaa haussa Joensuussa viitisenkymmentä kappaletta. Tontteja on jäänyt jonkin verran yli viime vuodelta, minkä vuoksi tontteja on kaikkiaan haussa yli 70.

Viime vuosien trendi jatkuu Joensuun kaupungin kiinteistösihteeri Marita Viljakaisen mukaan yhä, ja Karhunmäessä on jälleen eniten tontteja varattavana. Toinen pääkasvusuunta on Multimäki.

– Pienempiä kohteita on tarjolla myös esimerkiksi Marjalassa ja Niittylahdessa, Viljakainen kertoo.

Viljakaisen mukaan kaikki normaalihaussa varattavana olevat tontit voi vuokrata tai ostaa kaupungilta. Erillisessä haussa on myös kaksi tonttia myytävänä tarjouskilpailun kautta Hukanhaudalla ja Penttilässä. Myös rakennusliikkeet, joilla tai joiden omistajatahoilla ei ole rakentamatonta kaupungin luovuttamaa tonttia, voivat hakea paritalotonttia.

Marita Viljakaisen mukaan Karhunmäen tontit ovat tavallisesti kysytyimpiä ja varataan hetimiten. Kaupunki pyrkii Viljakaisen mukaan vastaamaan määrällisesti tonttien kysyntään mahdollisimman hyvin, mutta koska toiset tontit ovat aina halutumpia kuin toiset, voi tontteja jäädä välillä yli.

– Puistoon rajoittuvat tontit ovat tietysti kysytyimpiä. Jos hakee pelkästään sellaista eikä vaikkapa vieressä olevaa tonttia, ja jää lopulta ilman, ei voi vielä sanoa, etteikö tontteja riittäisi kaikille halukkaille, Viljakainen tuumaa.

– Mutta jos kelpaa tontti kuin tontti, en muista ettäkö vielä koskaan olisi ollut sellaista tilannetta, ettei olisi jo samana vuonna päässyt rakentamaan.

Kaupungilla on kilpailun vuoksi tonttien suhteen luovutusperusteita: etusijalla ovat lapsiperheet sekä pariskunnat, jotka eivät ole koskaan saaneet kaupungin luovuttamaa omakoti- tai paritalotonttia. Lopulta tontit arvotaan valintaryhmittäin.

– Jos esimerkiksi nuoripari hakee omakotitonttia, usein se tarkoittaa, että muutaman vuoden päästä voi tulla myös lapsia. Rakennusaika saattaa ymmärrettävästi olla helpompaa ilman pieniä lapsia, Viljakainen toteaa.

Omakotirakentaminen on lähtenyt Marita Viljakaisen mukaan Joensuussa vähitellen laskuun huippuvuosien jälkeen. Suunta on ollut sama koko Suomessa.

– Meillähän on rakennettu huippuvuosina muihin kaupunkeihin verrattuna paljon suhteessa väkilukuun.

Joensuussa on ollut kuitenkin hyvän kysynnän kausi tonttien saralla jo pitkään, eivätkä kaikki Etelä-Suomen heilahtelut ole ulottuneet alueelle.

– 90-luvun laman jälkeen 2000-luvun alku oli omakotirakentamisen suhteen täällä erityisen vilkasta, Viljakainen muistelee.

Siinä missä vielä 1990-luvulla tontit olivat usein 700–750 neliötä, ovat nykyiset tontit Joensuussa Viljakaisen mukaan kooltaan keskimäärin 1 100 neliötä. Suurin tonttien kokojen muutokseen vaikuttanut tekijä on kuitenkin talojen kokojen suurentuminen rakentamisen huippuvuosina: Viljakaisen mukaan esimerkiksi perheiden autojen määrän lisääntyessä tarvittiin myös lisää autotalli- ja varastotilaa.

– Silloin omakotitalojen asuinpinta-ala oli usein 150–170 neliötä, Viljakainen kertoo.

Nykyisin talojen keskimääräinen asuinpinta-ala on kuitenkin tippunut jo joitakin kymmeniä neliöitä.

– Se antaa tietysti hieman väljyyttä tontille, jolloin naapurit eivät ole aivan kiinni toisissaan.

Joensuun tonttitarjonnasta tarjolla olleista tonteista avataan näinä viikkoina verkkoon myös asiakaskysely.

Tällä kertaa tonteista ei järjestetä koronan vuoksi yleisiä esittelyjä. Kaikista tonteista heräävistä kysymyksistä voi kuitenkin ottaa yhteyttä puhelimitse suoraan Marita Viljakaiseen. Tonttien haku päättyy perjantaina–. marraskuuta kello 15, ja mikäli tonttia hakee, tulee vastaus parin viikon kuluessa hakuajan päättymisestä.

Sitä Viljakainen ei vielä osaa ennakoida, tulevatko kaikki haussa olevat tontit löytämään uuden omistajansa tai vuokralaisensa. Sitä hän kuitenkin toivoo.

– Jos niin käy, tällä seutukunnalla pysyvät vielä pyörät pyörimässä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä