Julkaistu    |  Päivitetty 

Nyt on syytä varoa liukkailla kaduilla

Sohjoinen ja liukas tien pinta lisää kaatumisen riskiä. Ensilumen peittäessä maan kannattaakin liikkuessa olla valppaana ja ennakoida mahdollisia liukastumisen paikkoja, muistutetaan Siun sotelta.

Vuoden 2019 aikana Siun soten alueella raportoitiin reilut 2 000 kaatumista.

Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa Siun soten alueella on raportoitu reilut 800 kaatumista, mikä on noin 200 tapausta viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Liukkailla kulkuväylillä liikkuessa keskittymisen ja hyvien kenkien merkitys korostuu. Tukevat kengät, joissa on matala ja leveä kanta sekä pehmeä ja voimakkaasti kuvioitu pohja, auttavat pysymään pystyssä. Lisää pitoa saa kenkiin kiinnitettävistä liukuesteistä tai nastoista.

Siun soten alueella viime vuonna raportoiduista kaatumisista liki 90 prosenttia tapahtui ikäihmisille. Kaatuminen onkin ikääntyneiden yleisin tapaturmatyyppi.

– Onneksi läheskään aina kaatuminen ei aiheuta murtumia vaan selvitään mustelmilla ja ruhjeilla sekä kivulla. Toisinaan kaatumisesta seuraa kuitenkin myös murtumia, ja sitä kautta tulee rajoituksia liikkumiseen ja tarvitaan sairaalahoitoa, Pohjois-Karjalan alueellinen kaatumisten ehkäisyn (AKE) -työryhmän puheenjohtaja Hannele Komu kertoo.

Kaatumistapaturmat aiheuttavat pahimmillaan myös pitkiä hoitojaksoja. Suurin osa ikäihmisten lonkkamurtumista aiheutuu kaatumisesta. Vuonna 2019 Siun soten alueella kirjattiin 239 lonkkamurtumaa yli 65-vuotiailla.

– Siun sotessa on kehitetty lonkkamurtumahoitoa niin sanotulla lonkkaliukumäki-mallilla, minkä ansiosta on onnistuttu lyhentämään hoitojaksoja myös ikäihmisillä. Lonkkamurtumapotilaiden keskimääräinen hoitoaika on nykyisin 18 vuorokautta. Ikäihmisillä hoitojakso voi olla huomattavasti pidempikin eikä toipuminen aina onnistu täysin. Tämä voi johtaa palvelun tarpeeseen ihan hoiva-asumiseen saakka, Komu sanoo.

Kaatumiset ja etenkin niistä aiheutuvat lonkkamurtumat tuovat myös kustannuksia. Yksi lonkkaleikkaus maksaa reilut 7 500 euroa. Lisäksi kuluja tulee leikkauksen jälkeisestä hoidosta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä