Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Tarma

Pandemian seurauksia

Kosti Hämäläisen kauppa Kirkko- ja Koskikadun kulmassa. Talon pihassa olleesta varastosta eli makasiinista varastettiin paljon arvokkaita pukuja. Kosti Hämäläisen kauppa Kirkko- ja Koskikadun kulmassa. Talon pihassa olleesta varastosta eli makasiinista varastettiin paljon arvokkaita pukuja.
Sata vuotta sitten vuonna 1920 maailma eli vakavan ja vaarallisen espanjantaudin jälkiseurauksissa. Pandemia oli jo pääosin voitettu, ja kansalaiset saivat huokaista helpotuksesta. Enää ei tarvinnut istua kotona eristyksissä ja pelätä taudin iskemistä. Saatettiin lähteä ulos juhlimaan.

Viranomaiset olivat erityisen huolissaan rikollisuuden hurjasta kasvusta Joensuussa. Tämä pikkuinen kaupunki oli aina ennen ollut idyllinen paikka elää. Kaduilla saatettiin liikkua ilman pelon tunnetta eikä varkauksia juuri tapahtunut, vaikka talojen ovet olivat auki kaikkina aikoina. Tilastojen mukaan poliiseilla oli vain yksi tehtävä kuukaudessa.

Vuoden 1920 syyskuu alkoi varsin huolestuttavissa merkeissä, sillä syyskuun alussa pimeän tultua sattui Joensuussa useita vaatevarkauksia.

Eräänä maanantai-iltana rosvot tunkeutuivat Kirkko- ja Koskikadun kulmassa olleen Kosti Hämäläisen talon makasiiniin, missä torikauppias Aleksanteri Kontkanen ja räätäli Juho Heiskanen säilyttivät valmiita myytäviä pukuja.

Varkaat olivat ottaneet ulkohuoneen ovesta säpin ja sillä murtaneet ensin viereisen makasiinin oven ja sen ullakon kautta kiivenneet väliluukun läpi makasiiniin. Sitten he olivat avanneet makasiinin oven sisältä päin päästäkseen tavaroitten kanssa matkoihinsa yön pimeyteen. Varkaat veivät tavaraa nykyrahassa yli 7 000 euron arvosta.

Saman päivän iltapäivällä kello 12–13 välillä varastettiin räätäli Antti Lievoselta Joensuusta Niskakatu 8:sta sarkaa ja satiinia yhteensä 250 euron arvosta. Varas oli Yrjö Matinpoika Ilvonen Sortavalan maaseurakunnasta, ja hänet pidätettiin.

Jo nämä kaksi varkautta olivat enemmän kuin normaalina vuonna yhteensä. Mutta heti markkinoiden jälkeen, saman viikon keskiviikkona, työmies Paavo Hiltusen asunnosta Merimiehenkatu 38 varastettiin 500 euron arvoinen miesten päällystakki, ja samana iltana talolliselta Juho Tahvanaiselta varastettiin Kauppakatu 18:n pihasta takki.

Syksyllä vuonna 1920 tapahtui Mutalan ja Siihtalan välisellä tieosuudella hirvittävä tappelu.

Muutamat paikkakunnan tunnetuimmista tappelupukareista olivat ryhtyneet tappelemaan joidenkin laivamiesten kanssa pyssyillä. Laukaukset olivat räiskyneet kuin lännessä, ja eräskin haavoittunut oli täytynyt viedä lääkäriin sidottavaksi. Valtaosa tappelupukareista oli saatu telkien taakse.

Sitten vielä syyskuun loppupuolella räätälimestari Pentti Kinnusen osoitteen Torikatu 6 puotihuoneesta oli varastettu seitsemän metriä pukukangasta, jonka arvo oli yli 500 euroa. Vielä työmies Toivo Miinalaiselta Pielisensuusta oli varastettu lompakko Joensuussa Oman-Avun kahvilan luona Koskikatu 3:sta. Lompakossa oli ollut rahaa noin 850 euron verran.

Samassa kuussa sunnuntaina seppä Toivo Pantsiselta Mulosta oli Joensuussa viety nykyrahassa 900 euron arvoinen polkupyörä.

Vaikka nämä tapahtumat vaikuttavat vähäisiltä, oli niillä kuitenkin valtava merkitys. Normaalisti maaseutukaupungeissa ei tapahtunut rikoksia, mutta vuonna 1920 niitä ilmeni lähes päivittäin. Nälkä, kylmä ja yleinen hätä ajoivat ihmisiä äärimmäisiin tekoihin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä