Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kati palasi juurilleen

Ylämyllylle yrittäjäksi palannut Kati Koponen tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä.  
Kuva: Tiina Sormunen Ylämyllylle yrittäjäksi palannut Kati Koponen tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä. Kuva: Tiina Sormunen
Lokakuussa Ylämyllyllä yrittäjänä aloittaneen Kati Koposen toimitilan ovella on ensimmäisten päivien aikana pyörähtänyt yksi jos toinenkin vanha tuttu toteamassa: Ihanaa, olet tullut takaisin!

Parturi-kampaajan ja hierojan palveluita tarjoavaa Koposta sanat ovat lämmittäneet.

Aiemminkin kampaamoalan yrittäjänä Ylämyllyllä toiminut Koponen sulki silloisen Parturi-kampaamo Kati -liikkeensä ovet kymmenisen vuotta sitten, kun hän oli ehtinyt toimia yrittäjänä seitsemän vuotta.

– Marraskuun 11. päivä 2010 ajoin auton katolleen, ja siinä meni polvi. Olisin joutunut pitkälle sairauslomalle, enkä saanut tuuraajaa. Pienyrittäjälle olisi tullut hyvin nopeasti niin isot tappiot, että päätin myydä liikkeen pois ja lähteä opiskelemaan selkähoitajaksi. Siitä innostuin sitten jatkamaan vielä hermoratahierojaksi ja urheiluhierojaksi, Koponen taustoittaa.

Hierojaksi valmistumisensa jälkeen Koponen teki alan töitä yrittäjänä, ja välillä hän työskenteli myös parturi-kampaajana Joensuussa.

Ylämyllylle Koposen sai palaamaan ystävän ehdotus. Kosmetologi Petra Hokkanen kysyi, kiinnostaisiko Koposta työskentely yhteisessä liiketilassa. Hokkasen Lähde kauneuteen -kauneushoitolassa oli vapaana hierontahuone sekä parturi-kampaajan paikka, minkä lisäksi kosmetologi itse olisi paikalla vain sovitusti ajanvarausperiaatteella. Hokkanen opiskelee tällä hetkellä työn ohessa.

Tarjous kiinnosti Koposta.

– Petran kanssa tein yhteistyötä jo silloin, kun minulla oli aiempi parturi-kampaamoni. Olemme olleet myös ystäviä koko tämän ajan, hän lisää.

Samalla Koponen päätti yhdistää molemmat ammattitaitonsa, jotta yrittäjän työpäivissä olisi vaihtelua. Koponen pyrkii mahdollisuuksien mukaan jaottelemaan kalenteriaan niin, että hän tekee yhtenä päivänä hierontatöitä, seuraavana parturi-kampaajan.

Rytmityksellä Koponen suojelee myös omaa terveyttään.

– Minulla on ollut ihan pienesti oireita hiusväreistä, joten nyt en ole koko aikaa värihöyryissä. Se, että keuhkot alkavat oireilla, on ikävä kyllä meidän kampaajien ammattitauti. Siksi yritykseni onkin hajusteeton, hyvän ilman kampaamo, hän kertoo.

Koposen yrityksen kysytyimpiä palveluita ovat toistaiseksi olleet hierontapalvelut. Tarjolla on klassista hierontaa, urheiluhierontaa, intialaista päähierontaa sekä hermoratahierontaa.

Vaiviossa asuva Koponen epäilee, että moni pitää häntä varmaan hieman hulluna, kun näin erikoisena aikana on pitänyt panna yritys pystyyn. Koposta itseään ei pelota, sillä hänessä on sitä tiettyä, yrittäjyyteen vaadittavaa hulluutta.

– Ja ihmisillä hiukset kasvavat koronasta huolimatta, Koponen naurahtaa.

Yrittäjyyteen hän on silti ajatellut suhtautua tällä kertaa eri tavalla kuin aikaisemmin. Edellisen Parturi-kampaamo Katin aikoihin Koponen muistaa olleensa töissä aamuseitsemästä iltaseitsemään, ja niin muistavat hänen lapsensakin.

– He ovat sanoneet, että kyllähän se äiti niin on, että isä on meidät kasvattanut, sinä olit aina töissä. Ja tottahan se on. Nyt minulla on jo neljä lastenlasta ja pyrin välillä ottamaan aikaa heille, lapsilleni sekä itselleni.

Kun Koponen ei ole töissä, hänet voi bongata metsästä tai lenkiltä koiran kanssa.

– Maalaan myös tauluja ja kirjoitan runoja. Ja miehen kanssa harrastan kalastusta, Koponen kertoo.

Tällä hetkellä arki on kuitenkin hyvin työntäyteistä. Ramonan kiinteistönä tunnetussa rakennuksessa sijaitsevan yrityksen ikkunateippaukset ovat jo paikoillaan, mutta nettiajanvarausjärjestelmä pitäisi saada vielä toimimaan. Koponen myös toivoo, että vanhat parturi-kampaamon asiakkaat löytäisivät hänen uuden yrityksensä.

– Kivaa olisi kuulla, mitä heille kuuluu, Koponen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä