Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Koskaan ei ole liian vanha leikkimään

Kotimaisia Metsolan lastenvaatteita ja -asusteita myydään runsaasti eri puolille Suomea, Elli Vehviläinen esittelee. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Kotimaisia Metsolan lastenvaatteita ja -asusteita myydään runsaasti eri puolille Suomea, Elli Vehviläinen esittelee. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Sopivan tilaisuuden tuleminen ja siihen tarttuminen voivat luoda lähes elämänmittaisen tarinan. Tämän tietää lastentarvikeliike Päivänsäteen yrittäjä Eila Vehviläinen, tuttavallisemmin Elli, joka myöntää, että Päivänsäteen perustaminen vuonna 1989 ei ollut pitkäaikaisen suunnitelman tulos. Kun tilaisuus tuli, oli päätös tehtävä nopeasti.

Loppu onkin historiaa.

– Olin silloin kauppaoppilaitoksen yrittäjäkurssilla, joten toki yrittäjyys oli ajatuksena takaraivossa, Elli Vehviläinen muistelee.

Joensuun Huonekalukeskus oli tuolloin lopettamassa, ja Vehviläinen kertoo haistaneensa markkinaraon ystävänsä Rauni Tammelinin kanssa.

– Huonekalukeskus myi silloin lastenvaunuja ja -rattaita, ja saimme sitten ajatuksen lastentarvikkeita myyvästä liikkeestä. Meidän piti toimia hirveän nopeasti, Vehviläinen kertoo.

Päivänsäteen ensimmäinen liiketila avattiin Niinivaaran ostoskeskukseen reilun—0 neliön tiloihin. Vehviläisen mukaan sijainti oli alan liikkeelle otollinen synnytyssairaalan ollessa niin lähellä.

Vaikka kilpailua oli jonkin verran, aloitti Päivänsäde toimintansa Elli Vehviläisen mukaan juuri sopivaan aikaan.

– Me myimme silloin tosi paljon – olen katsonut ihan alkuaikojen myynnit, jotka on kirjattu ylös, ja myimme silloin heinäkuussakin 25 lastenvaunut. Melkein yhdet vaunut päivässä siis, Vehviläinen kertoo.

– Silloin ei ollut nettikauppoja häiritsemässä.

Vehviläinen epäilee Päivänsäteen suosioon vaikuttaneen sen, että liikkeessä on alusta alkaen tähdätty siihen, että asiakas saisi kaikki lastentarvikkeet saman katon alta. Vehviläinen tahtookin Päivänsäteen profiloituvan juuri lastentarvikeliikkeeksi, ei pelkästään lelukaupaksi.

– Uudet vanhemmat eivät välttämättä tiedä aina kaikkea. Jos asiakas tulee ovesta sisään ja sanoo, että kerro mitä me tarvitsemme, en minä ole koskaan kehdannut myydä mitään ylimääräistä härpäkettä. Opastan aina peruspaketissa, eli amme, sänky, patja, sitteri...

Vuosien saatossa Päivänsäde on vaihtanut liiketiloja useaan otteeseen, ja toimi Niinivaaran jälkeen keskustassa muun muassa PT-talossa, Jokelan taloa vastapäätä sekä Metropolin yläkerrassa kahdessa eri tilassa. Nykyinen 400 neliön tila Metropolin alakerrassa on Elli Vehviläisen mukaan empimättä paras liiketoiminnan kannalta.

– Tavaraa on aika paljon enemmän kuin yrityksen alkuaikoina. Vastaan itse vaunupuolen myynnistä, ja nykyisissä liiketiloissa niitä saa esitellä hyvin omassa rauhassa, kun päivisin lelupuolella voi olla vähän mekkalaa, Vehviläinen naurahtaa.

Päivänsäteen lelupuoli laajeni voimakkaasti 1990-luvulla, ja on nykyisin merkittävä osa yrityksen toimintaa. Yritys työllistää nyt Vehviläisen koko perheen, vaikkakin virallisesti Vehviläisen puoliso Jorma Vehviläinen jäi eläkkeelle maaliskuussa 2018.

– Hän on täällä kuitenkin päivittäin mukana toiminnassa, Vehviläinen kertoo.

Yrittäjän kuopus Virpi Vehviläinen puolestaan vastaa lelupuolesta ja esikoinen Anu Vehviläinen hoitaa somepuolen. Sosiaalisen median kanavat toimivat nykyisin alalla tärkeänä työkaluna.

– Blogien ja somen aktiivinen seuraaminen on ehdottoman tärkeää, koska ne ovat keskeisiä kanavia, joissa trendit leviävät, yrittäjä kertoo.

Vehviläisen mukaan Päivänsäteellä oli myös oma verkkokauppa, joka kuitenkin hakkeroitiin ja jouduttiin sulkemaan. Uutta ei ole perustettu, mutta Facebookin kautta tapahtuva myynti on yrittäjän mukaan kiivasta. Päivänsäteen merkkivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi Metsola, Gugguu ja Kaiko.

– Siitä lähtien kun meille tuli valikoimiin lasten merkkivaatteita, olemme tehneet koko ajan lähetyksiä eri puolille Suomea.

Vaikka yrittäjän arjessa eivät suinkaan kaikki päivät ole hyviä, syntyy Elli Vehviläisen mukaan lapsia koko ajan, minkä vuoksi lastentarvikkeita tarvitaan aina.

– Siinä ei ole näkynyt hiipumista.

Vähitellen lähestyy lastentarvikeliikkeen huippusesonki eli joulunalusaika, jolloin myynti on Vehviläisen mukaan kolminkertainen verrattuna tavalliseen kuukauteen. Kauteen valmistaudutaan tarkalla taustatyöllä, jolloin selataan lelukuvastoja ja käydään läpi mainoksia, jotta suosituimmat lelut löytyisivät hyllystä varmasti.

– Lelunäyttelyissä saamme myös testata ja kokeilla leluja. Olen huomannut, että ei siihen hommaan koskaan ole liian vanha.

Vaikka lelut ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa paljon ja trendilelut tulevat ja menevät, on joitakin klassikkoja, jotka ovat ja pysyvät.

– Esimerkiksi Brion junaradat ja puulelut, Legot ja Askare-laatikot ovat ikisuosikkeja, Vehviläinen kertoo.

Elli Vehviläinen kertoo aina olleensa lapsirakas, mikä tuo suolan yrittäjän työhön. Erityisen sykähdyttävää on hänen mukaansa se, kun saa kuulla palvelleensa samaa perhettä jo useassa sukupolvessa.

– Muutaman viikon aikana liikkeessä on käynyt kolme asiakasperhettä, joissa on nuoripari ja isovanhemmat mukana. Isovanhemmat ovat sanoneet, että aikanaan ostettiin sinulta tälle nuorelle vaunut, ja nyt tultiin ostamaan hänen tulevalle vauvalleen. Sellaiset tilanteet ovat tuntuneet tosi ihanalta.

Toistaiseksi yrittäjällä riittää vielä intoa, vaikka hän myöntääkin, että lomia ei ole vuosien saatossa ehditty kovinkaan paljoa pitää.

– Ihmiset ovat täällä niin sydämellisiä. Minusta ei olisi sellaiseen työhön, jossa vedetään maitotölkki vain ohi ja kerrotaan summa. On hieno tunne, kun saa asiakkaalta jonkun haasteen ja näkee, että nyt osui nappiin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä