Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Suomen suurimpia reitistöjä

Sami Korhonen pyöräilee vapaa-ajallaan reittejä laidasta laitaan. Joensuun keskustassa lähin merkitsemätön maastopyöräilyreitti kulkee Kanervalassa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Sami Korhonen pyöräilee vapaa-ajallaan reittejä laidasta laitaan. Joensuun keskustassa lähin merkitsemätön maastopyöräilyreitti kulkee Kanervalassa. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Joensuussa ja sen lähiseuduilla on edistetty pyöräilyä viime vuosina voimakkaasti sekä kevyen liikenteen väylien että maastopyöräilyreittien osalta. Viimeisimpänä tämän vuoden keväällä Liperissä käynnistyi pyöräilyreitistöhanke, jonka Kinttupolut-nimistä reitistöä ryhdyttiin rakentamaan alkusyksystä.

Valmistuttuaan Kinttupolut muodostavat 65 kilometrin kokonaisuuden Lykynlammen ja Käsämän välisessä maastossa, ja yhdistyvät Jaama Trailiin ja sen kautta Kontionpolkuihin. Lisäksi Pärnävaaran urheilukeskukselle rakennetaan Liperin kunnan ja Joensuun Pyöräilijät ry:n yhteistyönä alamäkipyöräilyreittejä.

– Reittien rakentaminen on lähtenyt ihan hyvin käyntiin, mutta onhan siinä hirveän iso työ – en tiedä tiesikö kukaan, miten paljon hommaa siinä onkaan loppujen lopuksi, naurahtaa Joensuun Pyöräilijät ry:n johtokunnan jäsen Sami Korhonen.

Joensuun Pyöräilijät on ollut mukana koeajamassa Kinttupolkuja ja suunnittelemassa Pärnävaaran reitistöä, ja tekee käytännön rakentamistyön sekä huolehtii myös jatkossa reitistön ylläpidosta.

Korhonen arvioi, että ensi keväänä uusia reittejä on jo jossakin määrin ajettavana.

– Ihmiset kyselevät koko ajan merkittyjä reittejä, joten on hyvä, että sellaisia saadaan nyt lisää.

 

Lähiseutujen merkityistä maastopyöräilyreitistöistä suosituimpia lienee Kontiolahden Kontionpolut, jotka sopivat vaatimustasoltaan vasta-alkajillekin. Kontionpolut muodostuvat neljästä erimittaisesta rengasreitistä, ja tarjoavat näin ollen vaihtoehtoja eritasoisille harrastajille.

Kokeneemmille maastopyöräilijöille Sami Korhonen suosittelee Liperin reitistöä: Kaprakan kinttupolku jakautuu kolmeen pienempään lenkkiin, joiden vaatimustaso voi vaihdella hieman.

– Jos oikein tahtoo haastaa itseään, voi kokeilla Enon suunnalla olevaa Kaltimonkierrosta – mutta sinne ei kyllä kannata lähteä opettelemaan pyöräilyä, Korhonen muistuttaa.

Joensuu on pullollaan myös merkitsemättömiä reittejä, joihin pääsee käsiksi käytännössä Joensuun ruutukaavan reuna-alueilta. Lähin reitti sijaitsee Kanervalassa.

– Lykynlampi on täynnä sekä helppoja että vaikeita reittejä, ja se onkin paikkana maastopyöräilijöiden keskuudessa tosi suosittu, Korhonen kertoo.

 

Joensuun kaupungin liikuntasuunnittelija Anu Korhonen pitää Joensuun ja sen lähiseudun maastopyöräilymahdollisuuksia harrastajan näkökulmasta monipuolisina Suomen mittakaavassa.

– Itsekin pyöräilen reittejä läpi, ja minusta ne ovat hyviä. Toki tämä on melko tasaista aluetta, joten ehkä reittejä ei kannata tunturimaastoon verrata, Korhonen naurahtaa.

Jaama Trailin, Kontionpolkujen ja Kinttupolkujen yhdistyessä pyöräilyreitit muodostavat kaikkiaan 160 kilometrin verkoston, joka on Suomen suurimpia maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun suunniteltuja, yhtenäisesti opastettuja reittikokonaisuuksia.

– Vaihtoehtoja kyllä on, etenkin kun Pärnälle rakentuu haastavampaa merkittyä reittiä, jota ei vielä aiemmin ole oikeastaan ollut, Anu Korhonen toteaa.

Joensuun kaupunki tekee pyöräilyreittien suhteen myös yhteistyötä Joensuun Pyöräilijöiden kanssa.

– Me olemme käyneet kaupungin pyynnöstä ajamassa läpi joitakin reittejä ja tehneet sen pohjalta raportin reittien kunnostustarpeista. Pyöräilyreittejäkin täytyy huoltaa välillä, Sami Korhonen kertoo.

 

 

Lähiseutujen merkityillä pyöräreiteillä ei ole Anu Korhosen mukaan tällä hetkellä kävijäseurantaa, joten reittien käytön muutos perustuu lähinnä käyttäjien omaan tuntumaan.

Ympäri Suomea on uutisoitu koronakriisin nostattamasta pyöräilyn suosiosta, ja omasta puolestaan puhuu myös vilkkaasti käynyt pyöräkauppa.

– Mitä olen itse tutuilta kysellyt, on korona lisännyt pyöräilyä ihmisten keskuudessa ylipäätään. Jos nyt haluaa jotakin hyvää tästä kaikesta etsiä, niin se on yksi juttu, Sami Korhonen tuumaa.

Sami Korhonen itse on harrastanut maastopyöräilyä aktiivisesti jo parikymmentä vuotta, ja on käynyt pyöräilemässä aina ulkomaita myöten.

– Nyt tietysti vähemmän. Kuluneena kesänä tuli pyöräiltyä jonkin verran esimerkiksi Tahkolla, Iso-Syötteellä ja Ylläksellä.


Lähialueiden merkittyjä reitistöjä:

- Jaama Trail, noin 60 kilometriä, vaikeustaso helppo/osittain vaativa
- Kontionpolut, noin 35 kilometriä, vaikeustaso helppo/osittain vaativa/vaativa
- Oravantaival, noin 40 kilometriä, vaikeustaso helppo/osittain vaativa
- Kinttupolut, noin 38 kilometriä, vaikeustaso helppo/osittain vaativa
- Kaltimon kierto, noin 25 kilometriä, vaikeustaso erittäin vaativa
- Herajärvenkierroksen eteläinen osa, noin 35 kilometriä, vaikeustaso erittäin vaativa
- Karelianpolut (Kitee, Tohmajärvi ja Rääkkylä, noin 40 kilometriä, vaikeustaso helppo/osittain vaativa
Lisätietoja reitistöistä löytyy esimerkiksi joenspy.fi sekä joensuu.fi. 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä