Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Uusi sähkö-Kupla

Uusi VW ID.3 on ulkoa futuristisen näköinen. Tätä korostaa pimeällä ajovalojen välissä oleva valolista. Tuulilasin alalaita on viety hyvin eteen ja risteysalueilla isojen A-pilareiden välistä pitää hieman kurkkia jalankulkijoita. Kuva: Marko Siintomaa Uusi VW ID.3 on ulkoa futuristisen näköinen. Tätä korostaa pimeällä ajovalojen välissä oleva valolista. Tuulilasin alalaita on viety hyvin eteen ja risteysalueilla isojen A-pilareiden välistä pitää hieman kurkkia jalankulkijoita. Kuva: Marko Siintomaa
Volkswagenin historian merkittävimmät mallit ovat Kupla ja vuodesta 1974 lähtien Golf. Volkkari jäi vuonna 2015 kiinni päästöhuijauksesta, joka ravisteli koko autonvalmistajakenttää. Diesel-gate laukaisi autoalan murrokseen, ja täysin uusi, alusta asti sähköautoksi suunniteltu VW ID.3 on nyt täällä.

Uutuutta voidaan kutsua uudeksi ”sähkö-Kuplaksi”, onhan se jälleen takamoottorinen ja -vetoinen.

VW ID.3 perustuu uuteen MEB-pohjalevyyn, ja samaa arkkitehtuuria hyödyntävä ID-mallisto laajenee tulevaisuudessa. ID.3:ssa ei ole keulalla polttomoottoria ja vaihdelaatikkoa viemässä matkustamosta tilaa, joten renkaat on voitu laittaa aivan kulmiin, ja sisätilat on saatu täten suuriksi.

Valmistaja kehuu ID.3:n olevan ulkoa noin Golfin kokoinen ja sisällä pitäisi olla Passatin sisätilat. Tämä pitänee paikkansa, sillä ID.3 on sisältä avaran tuntuinen.

Kojetaulusta tulee ensimmäisenä mieleen avaruusalus. Alkuhämmennyksen jälkeen hallintalaitteiden sijoittelu on kuitenkin varsin tavanomainen. Ratin takana oleva pieni näyttö liikkuu ratin mukana, ja sen oikeassa laidassa on ”vaihteenvalitsin”.

Kojetaulun keskellä oleva viihdejärjestelmä on tuttu kahdeksannen sukupolven Golfista. Näytön alla on lämmityssäätimet, jotka toimivat kosketuksella ja liu’uttamalla. Tähän kokonaisuuteen liittyvät samat hyvät ja huonot puolet kuin Golfissa. Monessa kohtaa järjestelmässä paistaa vielä keskeneräisyys ja ohjelmistobugien metsästämistä riittää vielä ohjelmistonkehittäjillä. Iso päivitys on luvassa vuoden 2021 alkupuolella, jolloin esimerkiksi navigaattorista pitäisi löytyä myös ohjaus latauspisteisiin.

Helppokäyttöisyys on nostettu ID.3:ssa keskiöön. Auto lähtee ”käyntiin” kuskin istuessa penkille ja jarrua painamalla, eikä ratin takana olevaa virtanappia tarvitse painaa. Sammutus tapahtuu penkiltä nousemalla ja samalla virta katkeaa. Helppokäyttöisyyttä voi lisätä vielä toiminnolla, joka tunnistaa autoa lähestyvän kuljettajan (eli auton avaimen) ja ovien lukitus aukeaa automaattisesti.

Moni sähköauto on lähtökohtaisesti hiljainen kulkija, mutta liikkeelle lähtiessä huomio kiinnittyy ID.3:n vähäiseen sisämeluun. Tässä näkyy perinteisen autovalmistajan kokemus äänieristyksestä. Tehoa luvataan olevan 150 kW/204 hv ja vääntöä 310 Nm. Kiihdytyksen 0–100 km/h pitäisi tapahtua 7,3 sekunnissa.

Yhdistetty WLTP-toimintamatka on 418 km. Kokeilin ajaa autolla reitin Joensuu–Nurmes–Kuopio–Joensuu. Kuopiossa 275 kilometrin ajon jälkeen auto ilmoitti akkua olevan jäljellä 15 prosenttia, ja että sillä pääsisi vielä 52 kilometriä. Koeajoauton pitäisi pystyä ottamaan maksimissaan vastaan 100 kW tasavirtalatausta.

Kuopion 150 kW laturilla latausteho oli parhaimmillaan latauksen alussa noin 86 kW, ja varttitunnin latauksella akun varaus nousi 50 prosenttiin. Toimintamatkaa sai lisää noin 110 kilometriä ja lataus maksoi 5,60 euroa. Todellinen toimintamatka syyskelissä maantiellä vaikuttaisi olevan 58 kWh akulla noin 325 kilometriä.

Uutta ID.3:sta voidaan pitää Feeniks-linnun tapaisena volkkarin ylösnousemisena tuhkasta kalliiksi käyneen diesel-gaten jälkeisessä maailmassa. Vihreitä arvoja korostetaan mainonnassa, ja valmistaja kertoo, että ID.3 tuotetaan täysin hiilineutraalisti.

Valmistaja on mukana erilaisissa ympäristöprojekteissa, joilla kompensoidaan tuotannon päästöjä.

Autona ID.3:sta arvioitaessa siinä on paljon tuttua volkkaria. Ohjaus ja alustan toiminta on hyvällä tasolla, ja ID.3:lla ajelee mielellään pidempiäkin matkoja.

Noin 45 500 euron hintalapusta huolimatta monessa paikassa säästäminen näkyy, ja esimerkiksi sisustassa on esillä paljon kovan puoleista muovia. Suurimmalle osalle tällä ei ole kuitenkaan merkitystä, sillä ID.3 on suunniteltu Volkswagenin nimen mukaisesti edulliseksi kansan sähköautoksi. Se on autona hyvä, mutta sähköautona siinä vielä riittää kehitettävää varsinkin ohjelmiston osalta.

Volkswagen vaikuttaa kuitenkin onnistuneen tekemään edullisen sähköauton suurille massoille. Vuoden 2021 alkupuolella alkaa hinnat alkaen -mallin myynti, jonka hinta jää valtion tuen jälkeen alle 30 000 euron.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä