Julkaistu    |  Päivitetty 
Aada Karhinen

Metsäkoneista ihmisten pariin

Kati Kovalainen on ollut toiminnanjohtajan roolissa elokuun alusta saakka. Kuva: Aada Karhinen Kati Kovalainen on ollut toiminnanjohtajan roolissa elokuun alusta saakka. Kuva: Aada Karhinen
– Tämä on ensimmäinen kaupunki, johon olen ihastunut ensisilmäyksellä, sanoo Kati Kovalainen uudesta kotikaupungistaan Joensuusta.

Kati Kovalainen aloitti Joensuun Setlementti ry:n toiminnanjohtajana elokuun alussa. Kovalaisella on pitkä ja varsin vaihteleva työura takanaan.

– Olin järjestösektorin töissä yli 20 vuotta. Lisäksi olen ollut kymmenen vuotta meidän perheyrityksessä, aluksi Suomussalmella, ja nyt viimeiset viisi vuotta työskentelin Venäjän Karjalassa metsäkoneurakoitsijana.

– Olen myös ollut töissä työvoimahallinnossa monikulttuurisella puolella, vastaanottokeskuksissa, sekä tehnyt freelancerina paljon keikkatöitä eri organisaatioissa, Kovalainen kertoo.

Metsäkoneurakointi on varsinaisesti Kati Kovalaisen aviomiehen hommia, joihin tarvittiin myös vaimon työpanosta.

– Kun koronatilanne iski, jouduin lähtemään Venäjältä rajojen mennessä kiinni. Muutin takaisin Suomeen. Mietin, että olisi kiva tehdä jotain oman alan hommia, ja Joensuun Setlementti ry:llä oli toiminnanjohtajan paikka auki.

– Olin pitkään ajatellut, jos joskus johonkin järjestöön haen töihin, niin vaihtoehtoja olisi kaksi. Toinen on Setlementti ja toinen Ensi- ja turvakotien liitto.

– Ajattelin että pääsen tässä työssä esimiehenä ja toivottavasti myös jatkossa vapaaehtoisten kanssa tukemaan ihmisiä siinä, että he löytävät oman juttunsa, uskaltavat lähteä tekemään omia projekteja, ja kehittämään omaa osaamistaan, Kovalainen miettii.

– Minusta on ihana kaivella ihmisten vahvuuksia, intohimoja ja haaveita. Minä ajattelen, että innostaminen ja kannustaminen on sellaista, mitä osaan ja tykkään tehdä. Tykkään myöskin tosi paljon rahoitushakemusten tekemisestä ja verkostotyöstä, mitä tässä työssä saa tehdä paljon, Kovalainen sanoo.

Joensuun Setlementti ry:llä on neljä toiminta-alaa. Nuorisotyö, seniorityö, lähityö ja monikulttuurinen työ.

Kovalainen on jo aikaisemmalla työurallaan päässyt paljon tekemisiin nuorten kanssa erilaisissa tilanteissa.

– Meillä on nuorisotyö, jossa me erityisesti tehdään sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä, eli meillä on omat ryhmät tytöille ja pojille. Meidän lähestymistapa nuorisotyöhön on, että me tehdään hyvin paljon tunnetyöskentelyä, voimavaratyötä, sekä pyritään vahvistamaan sekä tyttöjä että poikia innostamaan olemaan oma itsensä.

Setlementin senioriryhmiä toimii eri puolilla Joensuuta. Ryhmissä on paljon osallistujia sekä erilaista toimintaa.

– He ulkoilevat, pelaavat ja liikkuvat. Paljon on myös erilaisia teemoja, joiden ympärille rakennetaan toimintaa.

Setlementin lähiötyö tarkoittaa Noljakassa, Rantakylässä ja Lieksassa toimivia yhteisötiloja, jotka ovat aina auki viikoittain.

– Kohtaamme ihmisiä lähiössä ja tuemme elämässä eteenpäin.

– Monikulttuurisessa työssä kohtaamme ihmisiä eri taustoista. Meillä on jonkin verran myös maahanmuuttajaryhmiä.

Setlementin pääajatus on, että ihmisiä kohdataan ihmisinä. Ei ole asiakkaita vaan kävijöitä. Setlementti pyrkii luomaan tiloja, jossa jokaisella on turvallinen ja hyvä olla, jossa jokainen saa näyttää ja olla oma itsensä.

– Sen kohtaamisen kautta me kaikki opimme toisistamme ja tuemme toisiamme.

Kovalainen haluaa tuoda Setlementissä toiminnanjohtajan roolissa erityisesti esille vapaaehtoistoimintaa sekä sitä, että autetaan toisia.

– Kukaan meistä ei ole niin heikossa asemassa, ettei pystyisi auttamaan toisia. Minä ajattelen, että olipa ihmisellä minkälainen tahansa elämäntilanne, niin usein ihmistä itseään auttaa se, että auttaa muita. Se on minulle ehkä se tärkein juttu.

– Tärkeää on myös se, että kuunnellaan kaikkien ääniä. Annetaan niille pienillekin äänille tai niille, jotka ei yleensä uskalla sanoa omaa mielipidettään, tilaa ilmaista itseään ja kertoa mitä mieltä he ovat eri asioista, ja erityisesti omista asioistaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä